Moody’s: “Το 70% των κακοπληρωτών ανήκουν σε εταιρίες private equity”

Κατά καιρούς, πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για τις εταιρίες private equity και πώς αυτές κάνουν υπερβολική χρήση μοχλευμένων δανείων για τις εταιρίες που χρηματοδοτούν. Ως συνέπεια αυτού, συχνά οι πιο μοχλευμένες εταιρίες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα εν λόγω δάνεια και καταλήγουν να κάνουν περικοπές στο προσωπικό τους. Με λίγα λόγια, τα στελέχη των εταιριών private equity ιδιωτικοποιούν τα κέρδη τους, αλλά δημοσιοποιούν τις ζημίες τους – πάντα εις βάρος των φορολογουμένων που καλούνται να στηρίξουν τον αυξανόμενο αριθμό ανέργων.

Δυστυχώς, τα πρόσφατα δεδομένα της Moody’s (MCO) δείχνουν ότι πάνω από τις μισές εταιρίες που παρουσιάζουν όλο και μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμών είναι leveraged buyouts (LBOs) εταιριών private equity. Σύμφωνα με την Assistant Vice President της Moody’s, Julia Chursin, αυτές οι LBOs “χρησιμοποιούν τις χρεωκοπίες και τα χρέη ως μορφές αναδιάρθρωσης χρέους και, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν πληρώνουν ούτε το βασικό χρέος ούτε τους τόκους του για να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους αφού πρώτα έχουν συνάψει μακρόχρονες συμφωνίες με τους δανειστές τους.”

Ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους, αρκετές εταιρίες που ανήκουν σε εταιρίες private equity όπως η Blackstone (BX -2,7%), η Goldman Sachs Group (GS -1,6%), η KKR (KKR – 1,6%) και η Thomas Lee Partners έχουν βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής. Η Ares Management (ARES -1%) κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό LBOs.

Σχεδόν το 60% όλων των εταιριών που παρουσίασαν αδυναμία πληρωμής στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 ανήκαν στους τομείς Πετρελαίου & Αερίου, Υπηρεσιών και Εμπορίου. Τα δεδομένα της Fitch Ratings έδειξαν, επίσης, αυξημένη αδυναμία πληρωμών και στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Moody’s, τα νούμερα έχουν τριπλασιαστεί από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020. Όπως επισημαίνει η κ. Chursin, “Ο B3 Negative Indicator και η Lower Corporate Ratings List έχουν κορυφωθεί, με 414 εταιρίες στο τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 42%, η οποία αντανακλά εν μέρει τον αυξημένο αριθμό εκδοτών χρέους από την οικονομική κρίση του 2008.”

Είναι η πρώτη φορά που η αξιολόγηση της Moody’s δεν δείχνει θετική προοπτική στη βιομηχανία, και ιδιαίτερα σε αυτήν της Βόρειας Αμερικής. Ο B3N μετακινήθηκε στο 4.0 (από 4.2) στο δεύτερο τρίμηνο και – κατά την κ. Chursin – “η πτώση δεν ήταν αποτέλεσμα βελτιώσεων, αλλά μάλλον χρεωκοπιών εταιριών με τα χαμηλότερα speculative grade liquidity ratings”. Ο Liquidity Stress Indicator παραμένει υψηλός – στα 7,9% – μετά την απότομη αύξησή του τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Με τα κρούσματα του Covid-19 να αυξάνονται στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ και την επακόλουθη πιθανότητα μερικού ή ολικού lockdown, είναι λογικό να προβλέπονται περισσότερες πτωχεύσεις το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η πλειοψηφία πιθανότατα θα προέρχεται από εταιρίες που έχουν τη στήριξη των private equities. Σχεδόν το 70% των εταιριών που βρίσκονται στη λίστα B3N της Moody’s ανήκουν σε εταιρίες private equity και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά με μοχλευμένα δάνεια.

“Μιλάμε για ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο που είχε καταγραφεί στη λίστα B3N κατά της διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης. Εκείνη την περίοδο, μόνο το 45% των εταιριών της λίστας ανήκε σε εταιρίες private equity και μόνο το 34% εξ αυτών ήταν εκδότες δανείων,” καταλήγει η κ. Chursin.

Exit mobile version