Οι ελληνικές τράπεζες θα κρατήσουν παγωμένα τα επιτόκια δανεισμού για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια για περίπου έναν χρόνο, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2023.
Σε αυτό το πλαίσιο, το επιτόκιο Euribor σταθεροποιείται στα επίπεδα του 3% ενώ οποιαδήποτε νέα αύξηση δεν αναμένεται να ενσωματωθεί… Ως εκ τούτου, όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα για τους επόμενους 12 μήνες θα πρέπει να θεωρούνται δάνεια σταθερού, ουχί κυμαινόμενου, επιτοκίου.
Σημειώστε ότι αυτό αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας στήριξης στεγαστικών για επιδότηση κατά 50% της αύξησης των μηνιαίων πληρωμών στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει ευάλωτα νοικοκυριά (ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022)».
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, «Για όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι προοπτικές για το 2023 βασίζεται σε ένα επιτόκιο της τάξης 2,5-2,8% εκ μέρους της ΕΚΤ, επομένως δεν αναμένεται να υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος για τις τράπεζες λόγω του μέτρου. Απλώς θα περιορίσει αυξήσεις επιτοκίων στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων πέραν του 3%. Τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το 26% των συνολικών δανείων στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή είναι οριζόντιο μέτρο – μπόνους σε εκείνους τους δανειολήπτες που είναι ενήμεροι.
Πώς κινούνται τα δάνεια και οι καταθέσεις στην Ελλάδα σε ετήσια βάση;
Από τον Φεβρουάριο, τα δάνεια ανά τομέα αυξήθηκαν κατά 3,8% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, καταγράφοντας ωστόσο μείωση από το +4,7% τον Ιανουάριο. Τα δάνεια μειώθηκαν -0,7% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, λόγω των δανείων των νοικοκυριών.
Η στροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις συνεχίζεται, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα 21% τον Φεβρουάριο – μια μετατόπιση 2,9% από τον Ιούνιο του 2022. «Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός ισχυρής ρευστότητας για τις τράπεζες και των χαμηλών δεικτών LDR είναι πιθανό να διατηρήσουν τα beta καταθέσεων συγκρατημένα. Συνεχίζουμε να παραμένουμε θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες και δεν προβλέπουμε ουσιωδώς αρνητικό αντίκτυπο στις εκτιμήσεις του consensus λόγω της παραπάνω πρωτοβουλίας», καταλήγει η Morgan Stanley.
Πηγή: fortunegreece.com