Morgan Stanley: Η ύφεση είναι ήδη εδώ – Υποβαθμίζει προβλέψεις για το 2023

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία σύμφωνα με τη Morgan Stanley, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση ξεκίνησε ήδη από το τρίτο τρίμηνο του έτους, τουλάχιστον σε κάποιες οικονομίες. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι όλες οι οικονομίες θα μπουν σε συρρίκνωση από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να σημειώνει πτώση για τρία τρίμηνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την οικονομία της Ευρωζώνης και πλέον αναμένουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2023.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η ύφεση έχει φτάσει ήδη, αλλά όχι παντού. Αρχικά, φαινόταν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να παραμείνει σε θετικό έδαφος το τρίτο τρίμηνο, με τη βοήθεια της δυναμικής του τουρισμού και των σχετικών δραστηριοτήτων το καλοκαίρι.

Όμως, οι PMIs του Σεπτεμβρίου δείχνουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, με τις επιμέρους οικονομίες να εξακολουθούν να εμφανίζουν μία ανομοιογένεια: Γαλλία και Ισπανία συνεχίζουν να αναπτύσσονται ενώ Γερμανία και Ιταλία συρρικνώνονται ήδη.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει ισχυρός το 2023, καθώς η ενέργεια είναι μεν ο βασικός λόγος για τον οποίο αυξάνονται οι τιμές, όμως πλέον οι ανατιμήσεις επεκτείνονται και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, οι τιμές καταναλωτή κορύφωσαν τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να κλείσουν στο 8,2% κατά μέσο όρο το 2022 και στο 5,2% το 2023.

Παρά τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα μειωθεί το 2022 και το 2023 και τα εταιρικά κέρδη θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις, εκτιμούν οι αναλυτές. Σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και από 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, φέρνοντας τελικά τα επιτόκια στις 250 μονάδες βάσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2022, κατά 0,5% το τέταρτο τρίμηνο και κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι πιο αργή από ό,τι συνήθως, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δαπάνες.

Έτσι, ενώ ο οίκος περιμένει μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,5% το 2023, τονίζει ότι στο bear σενάριο, εάν δηλαδή επιβληθεί δελτίο στην ενέργεια, η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 1,5%.

Πηγή: moneyreview.gr

Exit mobile version