Ξεκινά η δεύτερη έκδοση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας στην οποία θα μοιραστεί συνολικά το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός myEUspace που διεξάγεται από τον EUSPA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα) απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που κατέχουν μια ιδέα ή έτοιμη λύση, όπως είναι μια εφαρμογή για κινητά, ένα προϊόν από τον κλάδο των wearables ή ένα ρομποτικό προϊόν που χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα. Για να λάβετε συμμετοχή στον διαγωνισμό δεν χρειάζεται να ειδικεύεστε στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές στα πλαίσια τριών διαφορετικών διαδρομών διαγωνισμού προσαρμοσμένες στον βαθμό επιπέδου του project.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της διαστημικής πολιτικής της ΕΕ, αναπτύσσει δύο βασικά διαστημικά προγράμματα: το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo και το σύστημα παρατήρησης της Γης Copernicus. Τα δορυφορικά δεδομένα που προέρχονται από αυτά τα προγράμματα είναι ευρέως διαθέσιμα για δωρεάν χρήση και η λίστα των τομέων στους οποίους βρίσκουν εφαρμογή τα προϊόντα που βασίζονται σε αυτά, καλύπτουν σχεδόν κάθε κλάδο των οικονομικών. Αυτό έχουν αποδείξει οι συμμετέχοντες της προηγούμενης έκδοσης του διαγωνισμού. Ανάμεσα στα νικητήρια projects βρέθηκαν μεταξύ άλλων, μία εφαρμογή για την βιώσιμη γεωργία ακριβείας, μία πλατφόρμα που αυξάνει την ασφάλεια στους δρόμους χάρη στη χρήση δεδομένων πλοήγησης και παρατήρησης της Γης και μία λύση για την αυτόματη παρακολούθηση της καθίζησης του εδάφους σε εργοτάξια.
Στόχος του διαγωνισμού myEUspace είναι η προώθηση πρωτοποριακών λύσεων που συνδυάζουν προηγμένες τεχνολογίες, καινοτόμες ιδέες και την τεράστια δυναμική των δεδομένων που προέρχονται από το διάστημα. Τα προτεινόμενα projects θα πρέπει να εντάσσονται σε έναν από τους τρεις θεματικούς τομείς:
Space My Life – καταναλωτικές λύσεις, όπως εφαρμογές για κινητά, αντικείμενα τύπου wearables (smartwatch, έξυπνα γυαλιά, fitness trackers κ.α) drones ή συσκευές ρομποτικές που ανταποκρίνονται σε βασικές κοινωνικές προκλήσεις σε θεματικούς τομείς όπως την υγεία, την ασφάλεια, την προστασία πολιτών, τα παιχνίδια και την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, το fitness και τον τουρισμό.
Our Green Planet – καινοτόμες λύσεις που ανταποκρίνονται σε προκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ζωής που συμβάλουν στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και εργαλεία που υποστηρίζουν τον πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Dive In Deep Tech – καινοτόμες λύσεις που συνδυάζουν δεδομένα που προέρχονται από διαστημικά προγράμματα της ΕΕ με υψηλές τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι κβαντικές τεχνολογίες (υπολογιστικές, αισθητήριες, προσομοίωσης, κρυπτογραφικές κ.λπ.), το blockchain, το metaverse και η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality (AR) / Mixed Reality (MR) / Virtual Reality (VR).
Το έπαθλο του 1.000.000 ευρώ για τις καλύτερες εφαρμογές έχει σκοπό να ενθαρρύνει στη συμμετοχή καινοτόμων ατόμων, αλλά κατά τη γνώμη των διοργανωτών αυτό το χρηματικό έπαθλο είναι μόνο ένα από τα πολλά οφέλη της συμμετοχής στον διαγωνισμό.
“Εκτός από τη χρηματοδότηση των καλύτερων ιδεών, προσφέρουμε επίσης τεχνική και επιχειρηματική υποστήριξη από τους ειδικούς μας.”, αναφέρει η Justyna Redełkiewicz, επικεφαλής του τμήματος Consumer Solutions, Market and Technology στον EUSPA.
– Ο EUSPA τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό οικοσύστημα Startups και οργανισμών που χρησιμοποιούν καθημερινά τα δορυφορικά δεδομένα. Χτίζουμε μία κοινότητα η οποία εκτός από τις πρωτοποριακές της ιδέες για υψηλό δυναμικό στην αγορά, μοιράζεται την εμπειρία της εμπνέοντας η μία την άλλη. Γνωρίζουμε από τους συμμετέχοντες της πρώτης έκδοσης myEUspace, ότι αποτελούν για αυτούς τεράστια αξία,” προσθέτει.
Ανάλογα με τον βαθμό επιπέδου του project, υπάρχουν τρεις τρόποι συμμετοχής στον διαγωνισμό. Στα πλαίσια της Διαδρομής υποβολής ιδέας, αποδεκτή γίνεται η παρουσίαση ιδέας σε θεωρητική φάση μαζί με περιγραφή της πρακτικής χρήσης της ιδέας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του πελάτη και τα προβλήματα που επιλύει η συγκεκριμένη ιδέα. Οι ιδέες στα πλαίσια αυτής της διαδρομής μπορούν να υποβάλλονται έως 30 Νοεμβρίου 2022.
Η Διαδρομή υποβολής πρωτοτύπου περιλαμβάνει projects που βρίσκονται στο στάδιο πρωτότυπου ή σε έκδοση beta, τα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ένα κατάλληλο περιβάλλον. Υποβάλλοντας συμμετοχή στα πλαίσια αυτής της διαδρομής, είναι απαραίτητη η προετοιμασία για την περιγραφή της πρακτικής χρήσης μίας λύσης, των αναγκών του πελάτη και της πρότασης αξίας (value proposition). Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων σε αυτή τη διαδρομή ισχύει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2023.
Η Διαδρομή υποβολής προϊόντος αφορά λύσεις που είναι έτοιμες προς εμπορευματοποίηση ή λειτουργούν ήδη στην αγορά. Παρομοίως όπως και στην παραπάνω περίπτωση, η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα παράδειγμα πρακτικής χρήσης του προϊόντος, περιγραφή των αναγκών του πελάτη και πρόταση αξίας. Οι αιτήσεις στα πλαίσια αυτής της διαδρομής μπορούν να υποβάλλονται έως 25 Απριλίου 2023.
Όλα τα projects θα αξιολογηθούν ως προς την καινοτομία και το τεχνολογικό επίπεδο, το δυναμικό αγοράς, την εκτέλεση και τη λειτουργική ικανότητα, καθώς και τη χρήση δεδομένων που λαμβάνονται από το διάστημα. Οι νικητές κάθε διαδρομής θα λάβουν πρόσκληση για να παραβρεθούν στην Ημέρα Επιχειρηματικότητας EUSPA στις 1 Ιουνίου 2023, όπου θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις λύσεις τους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού και στους προσκεκλημένους επισκέπτες.
Αναλυτικές προϋποθέσεις συμμετοχής, προθεσμίες υποβολής αίτησης και έντυπα αιτήσεων είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του διοργανωτή: https://www.euspa.europa.eu/myeuspacecompetition[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Πηγή: startupper.gr