«Πνέει τα λοίσθια» η διαπραγμάτευση μεταξύ του ομίλου «Ελλάκτωρ» και του επιχειρηματία Δημήτρη Κούτρα αναφορικά με την εξαγορά της «Ακτωρ» από τον τελευταίο κι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο έτερος «συμπαίκτης» για την ευόδωση της συμφωνίας, η Wade Adams, φέρεται να έχει αποχωρήσει από το τραπέζι των συζητήσεων. Ασφαλώς, ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποια διαφοροποίηση των δεδομένων, όπως συμβαίνει συχνά σε επιχειρηματικές συμφωνίες, πλην όμως με βάση τη σημερινή εικόνα κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο. Υπενθυμίζεται ότι έχει πλέον παρέλθει και η περίοδος των τριών εβδομάδων κατά τις οποίες οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.
Πηγές που παρακολουθούν στενά τις σχετικές διεργασίες σημείωναν χθες ότι ο κ. Κούτρας εξακολουθεί να συζητάει με στελέχη της «Ελλάκτωρ», αλλά το περιθώριο για την εύρεση κοινού τόπου είναι αρκετά μικρό, εξαιτίας δομικών προβλημάτων που υπάρχουν και είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Μεταξύ αυτών φαίνεται πως είναι το «κλείδωμα» της συνεργασίας με την «Ακτωρ Παραχωρήσεις», δηλαδή ότι οι νέοι ιδιοκτήτες της «Ακτωρ» θα έχουν αποκλειστική σχέση εκτέλεσης των έργων που έχει αναλάβει ή θα αναλάβει στο μέλλον η «Ακτωρ Παραχωρήσεις». Πρόκειται για μια προϋπόθεση η οποία ναι μεν έχει σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές, πλην όμως γεννάει και σημαντικές αβεβαιότητες στο ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησης και της «Ακτωρ Παραχωρήσεις». Σε μια τέτοια συγκυρία οι ιδιοκτήτες της «Ακτωρ» θα βρίσκονταν με νέους συνεργάτες, έχοντας μάλιστα και δεσμευτική συνεργασία. Παράλληλα μπορεί ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της «Ακτωρ Παραχωρήσεις» να επιθυμεί την ανάθεση των έργων σε άλλη εταιρεία, ή ακόμα και στη δική του, εφόσον πρόκειται για κατασκευαστικό όμιλο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει και τις απαιτούμενες συνέργειες.
Παρότι το σενάριο της πώλησης και της «Ακτωρ Παραχωρήσεις» έχει διαψευσθεί επίσημα από τη διοίκηση της «Ελλάκτωρ», το σύνολο της αγοράς των κατασκευών εμφανίζεται πεπεισμένο για το αντίθετο, ότι δηλαδή η απώτερη στόχευση της Reggeborgh Invest είναι η πώληση και της «Ακτωρ Παραχωρήσεις». «Παραχωρήσεις και κατασκευές είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες δραστηριότητες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πωληθούν ξεχωριστά», ανέφερε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος του κατασκευαστικού κλάδου.
Πάντως, η πλευρά Κούτρα δεν θα έλεγε «όχι» στην απόκτηση έστω μειοψηφικού ποσοστού στην «Ακτωρ», υπό την αίρεση όμως να έχει το απόλυτο «πρόσταγμα» στη διοίκηση της εταιρείας και τη διαμόρφωση της στρατηγικής της. Το κατά πόσο μια τέτοια λύση θα εξυπηρετούσε και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των μετόχων της «Ελλάκτωρ» είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.
Η Intrakat
Την ίδια στιγμή, στο κάδρο εξακολουθεί να παραμένει, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, και η Intrakat, η οποία μάλιστα είχε καταθέσει έγγραφη προσφορά για την εξαγορά της «Ακτωρ» – μάλιστα φημολογείται πως ήταν και υψηλότερη εκείνης των Wade Adams και Δημ. Κούτρα. Σε αυτό το πλαίσιο εξακολουθούν να γίνονται επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει προκύψει κάτι χειροπιαστό. Αλλωστε, οι λόγοι που οι μέτοχοι της «Ελλάκτωρ» δεν θα επέλεγαν την Intrakat ως προτιμητέο αγοραστή της «Ακτωρ» παραμένουν εν ισχύ και σήμερα. Μεταξύ αυτών είναι η ενίσχυση ενός άμεσου ανταγωνιστή, η απουσία κατασκευαστικού εταίρου για τα έργα της «Ακτωρ Παραχωρήσεις» και περισσότερα κανονιστικά εμπόδια, με πιθανή εμπλοκή και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στα παραπάνω ενδεχομένως να προστίθεται και ο παράγοντας των προσωπικών σχέσεων μεταξύ των μετόχων Ελλάκτωρ και Intrakat, οι οποίες υπέστησαν σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της ταυτόχρονης διεκδίκησης του ελέγχου της «Ελλάκτωρ», πριν τελικά η πλευρά των κ. Δημ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου προχωρήσει σε πώληση των μετοχών της στον όμιλο Βαρδινογιάννη και αγορά πλειοψηφικού πακέτου στην Intrakat.
Πηγή: moneyreview.gr