Νομίσματα: Γιατί το δολάριο ήταν και θα παραμείνει κυρίαρχο

Κατακόρυφα αυξήθηκε η χρήση της λέξης «αποδολαριοποίηση» από την αρχή του έτους, καθώς οι συντονισμένες προσπάθειες της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων παγκοσμίων δυνάμεων να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά νομίσματα στις συναλλαγές τους, προκάλεσε ανησυχίες για την κυριαρχία του δολαρίου στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Γράφημα: Business Insider

Ο Elon Musk, ο Mohamed El-Erian και άλλες προσωπικότητες με απήχηση και πιστό κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έριξαν «λάδι στη φωτιά», προειδοποιώντας ότι το αμερικανικό νόμισμα ενδέχεται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες να δέχεται πιέσεις. Ωστόσο, οι ανησυχίες αυτές τουλάχιστον προς το παρόν δεν είναι βάσιμες.

Σύμφωνα με το Business Insider, όσοι πιστεύουν ότι η αποδολαριοποίηση συμβαίνει με ταχύτατο ρυθμό συνήθως φέρνουν ως επιχείρημα ότι το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθεματικά έχει συρρικνωθεί την τελευταία εικοσαετία. Αυτό, πράγματι συμβαίνει, αλλά εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να αποτελεί το 60% των παγκόσμιων αποθεματικών σε ξένα νομίσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. Επίσης, οι βασικοί «ανταγωνιστές» του δολαρίου -το ευρώ, η βρετανική λίρα και το γιεν- εκδίδονται από στενούς εταίρους των ΗΠΑ.

Γράφημα: Business Insider

Απεναντίας, οι επιθετικές κινήσεις της Κίνας, η οποία έχει ζητήσει από τους εμπορικούς της εταίρους να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με γουάν, έχουν περιορισμένα αποτελέσματα. Το μερίδιό του στα παγκόσμια αποθεματικά δεν έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα έκτοτε και πέρυσι ανερχόταν μόλις στο 2,7%.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, το δολάριο παραμένει κυρίαρχο και με διαφορά. Ο δείκτης χρήσης νομισμάτων της Fed, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς συναλλαγές, τα εργαλεία εξυπηρέτησης χρέους, τις καταθέσεις και τα δάνεια, δείχνει ότι το δολάριο διατηρεί σταθερό μερίδιο, ύψους περίπου 70%, των συναλλαγών επί μία εικοσαετία. Αντιθέτως, το μερίδιο του γουάν ανέρχεται στο 3%, χωρίς να έχει σημειώσει κάποια σημαντική πρόοδο.

Γράφημα: Business Insider

Τέλος, είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα νόμισμα που θα μπορούσε δυνητικά να αντικαταστήσει το δολάριο. Η Κίνα φαίνεται να εστιάζει στη δημιουργία ενός νέου νομίσματος για τις BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική) με σταθερή ισοτιμία με ένα από τα νομίσματά τους. Οι σχετικές συζητήσεις πρόκειται να συνεχιστούν τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, τέσσερα από τα πέντε νομίσματα των χωρών αυτών διολίσθησαν έναντι του δολαρίου το τελευταίο έτος, με τη μεγαλύτερη βουτιά, της τάξης του 37%, να πραγματοποιείται βέβαια από το ρούβλι. Συνεπώς σε αυτή την περίοδο είναι σχεδόν απίθανο ένα τέτοιο νόμισμα να καταστεί ελκυστικότερο από το δολάριο στους traders.

«Ακούω συνέχεια αυτό το παραμύθι», δήλωσε ο Jeff Halley, αναλυτής αγοράς στην OANDA. «Το δολάριο είναι το νόμισμα της μεγαλύτερης οικονομίας, που χρησιμοποιείται στις μεγαλύτερες και βαθύτερες κεφαλαιαγορές του κόσμου και είναι ελεύθερα μετατρέψιμο. Τίποτα από αυτά δεν εφαρμόζεται στα νομίσματα των BRICS. Θα προτιμούσα να πληρώνομαι σε δολάρια παρά σε ραντ, ρεάλ, ρουπίες ή γουάν, ευχαριστώ πολύ».

 

Moneyreview.gr

Exit mobile version