Ο ιστός της άνθισης: Η Anytype συγκεντρώνει 13,4 εκατ. δολάρια για την αποκατάσταση του Διαδικτύου

Η νεοσύστατη εταιρεία Anytype, με έδρα το Βερολίνο, συγκεντρώνει χρηματοδότηση ύψους 13,4 εκατ. δολαρίων για το ομότιμο εργαλείο ανοικτού κώδικα που προωθεί την ψηφιακή ελευθερία, την ιδιωτικότητα και τον έλεγχο των δεδομένων.

Προσφέροντας έναν φάρο ελπίδας σε μια ομίχλη θυσίας της ιδιωτικής ζωής, των δεδομένων και του ελέγχου, η Anytype με έδρα το Βερολίνο συγκέντρωσε 13,4 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης υπό την ηγεσία της Balderton Capital.

“Σε μια εποχή που υπάρχει καταστολή της ψηφιακής ανεξαρτησίας σε όλο τον κόσμο, η Anytype επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν λογισμικό με μέλλον, παραμένοντας ταυτόχρονα κυρίαρχοι”. – Colin Hanna, Balderton Capital.

Πρόσθετοι συμμετέχοντες στο γύρο περιλαμβάνουν την Inflection και την Square One, ενώ ένα who’s who στελεχιακό δυναμικό επενδυτών-αγγέλων λογισμικού και Web3 domains, συμπεριλαμβανομένων των Trent McConnaghy (Ocean), Jutta Steiner (Polka Dot), Luis Cuendo (Aragon) και Adam Wiggins (Heroku), υποστηρίζουν επίσης τη νεοσύστατη επιχείρηση.

Ο ιστός άνθισης
Δεν περνάει σχεδόν καμία μέρα που να μην μας θυμίζει την κατάσταση των ψηφιακών πραγμάτων: ζούμε σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από κεντρικούς αλγόριθμους που μας σερβίρουν αυτό που πιστεύουν ότι πρέπει να είναι οι ψηφιακές μας εμπειρίες και συλλέγουν τα προσωπικά μας δεδομένα σε αντάλλαγμα.

Η αποφασιστικά διαφορετική προσέγγιση της Anytype.
Το Διαδίκτυο, που αρχικά είχε σχεδιαστεί ως ένα αποκεντρωμένο δίκτυο για την απεριόριστη ανταλλαγή πληροφοριών, έχει εξελιχθεί σε ένα πεδίο που ελέγχεται από ιδιόκτητα αρχεία, εφαρμογές και διακομιστές που διαχειρίζονται λίγοι και εκλεκτοί. Καλώς ή κακώς, και είτε το συνειδητοποιούμε πραγματικά είτε όχι, οι προγραμματιστές είναι οι βασικοί κύριοι που υπαγορεύουν τις συστάσεις, τις προωθητικές ενέργειες και τις ροές δεδομένων, συχνά εις βάρος των δημιουργών.

Εδώ βρίσκεται η γένεση του Anytype – ενός τοπικού, ομότιμου και ανοικτού κώδικα εργαλείου που παρέχει στους χρήστες τις αρχικά προβλεπόμενες ελευθερίες του διαδικτύου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ιδιωτικότητα, την αυτονομία των δεδομένων και τον έλεγχο.

“Πιστεύουμε ότι το λογισμικό πρέπει να υποστηρίζει τις θεμελιώδεις ψηφιακές ελευθερίες – την ιδιωτικότητα των σκέψεων, την ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στη συγγραφή και την αυτονομία από τους παρόχους λογισμικού. Αυτές οι ελευθερίες αποτελούν το θεμέλιο κάθε καλά κυβερνημένης κοινωνίας και με την άνοδο της κρυπτογραφίας και της στοίβας peer-to-peer, είναι επιτέλους δυνατό να εγγυηθούμε αυτές τις ελευθερίες κωδικοποιώντας τες στην αρχιτεκτονική του λογισμικού που χρησιμοποιούμε”. – Zhanna Sharipova, συνιδρύτρια της Anytype.

Αποσυνδεδεμένες συνδέσεις
Ενώ η επικαιρότητα της διεπαφής χωρίς κώδικα, drag-and-drop ισχυρίζεται ότι είναι διαισθητική για όλους, το γεγονός είναι ότι τις περισσότερες φορές αυτή η “διαισθητική” διεπαφή είναι ακριβώς αυτό για ένα επιλεγμένο τμήμα, τους προγραμματιστές. Ενώ το Anytype στοχεύει να ξεχωρίσει από αυτό το πλήθος, είναι σαφές ότι η εταιρεία απέχει ακόμη πολύ από τη μαζική υιοθέτηση.

Για παράδειγμα, μια επεξήγηση που παρέχεται από την Anytype κατά τη διάρκεια της διαδικασίας onboarding έχει ως εξής:

“Το Anytype έχει δύο βασικές μορφές: Σετ και Συλλογές. Όπως και στην επιστήμη των υπολογιστών, ένα Set είναι μια δομή δεδομένων που περιέχει μόνο μοναδικά στοιχεία, ενώ μια Collection είναι οποιαδήποτε ομάδα αντικειμένων που αποθηκεύονται μαζί. μπορείτε να μετατρέψετε οποιοδήποτε Set σε Collection, αλλά όχι το αντίστροφο”.

Ωστόσο, μόλις ένας χρήστης περιτυλίξει το μυαλό του γύρω από τις έννοιες ως τέτοιες, το Anytype υπόσχεται στη συνέχεια να επιτρέψει στους χρήστες να δημιουργήσουν “χώρους” όπου όλες οι πληροφορίες τους είναι αποθηκευμένες σε ένα γράφημα, και στους οποίους όλα τα “αντικείμενά” τους, δηλαδή σκέψεις, εργασίες, έγγραφα, σημειώσεις, στόχοι κ.λπ. συνδέονται θεματικά.

Βασιζόμενοι στο ήθος του ελέγχου και της ιδιωτικότητας πάνω απ’ όλα, οι χρήστες δεν χρειάζεται καν να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο για να μοιράζονται, να έχουν πρόσβαση και να διανέμουν πληροφορίες. Τα κρυπτογραφημένα δεδομένα συγχρονίζονται μέσω ενός ομότιμου δικτύου με αποκεντρωμένο τρόπο.

“Η προηγούμενη εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι άνθρωποι ερωτεύονται τα προϊόντα και όχι τα πρωτόκολλα, Εστιάζοντας σε εργαλεία χωρίς κώδικα σε συνδυασμό με την αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική μας, θα θέλαμε να εξοπλίσουμε τους δημιουργούς και τις κοινότητες να χτίσουν τον ιστό με τους δικούς τους όρους”, εξήγησε η Sharipova.

Από τους ανθρώπους, από τους ανθρώπους, για τους ανθρώπους
Το Anytype ιδρύθηκε στις αρχές του 2018 και αναφέρει ότι εργάστηκε με περισσότερους από 30.000 ανθρώπους από διάφορα επαγγέλματα, όπως προγραμματιστές λογισμικού, φοιτητές, νοσηλευτές, πολεοδόμους, φαρμακοποιούς, καλόγριες και αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του Alpha, ενώ συγκέντρωσε μια λίστα αναμονής περισσότερων από 75.000 ανθρώπων για την κυκλοφορία του Beta.

Μετρώντας πλέον μια κοινότητα 100.000+ χρηστών, οι ιδρυτές του Anytype Anton Pronkin και Zhanna Sharipova ενθαρρύνουν τους συνεισφέροντες να οικοδομήσουν και να διοικήσουν την πλατφόρμα από κοινού.

Χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα
Ενώ η παροχή μιας αυτοδιαχειριζόμενης πλατφόρμας E2EE είναι ένας ασφαλής τρόπος λειτουργίας για τους χρήστες, παραγκωνίζει τον πάροχο της εν λόγω πλατφόρμας όσον αφορά τη δημιουργία εσόδων, τουλάχιστον με την παραδοσιακή/τυπική έννοια που γνωρίζουμε σήμερα. Και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο.

Όσον αφορά το μοντέλο εσόδων, η Anytype αναφέρει ότι η υπηρεσία της θα παραμείνει δωρεάν όσο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο beta και βασίζεται στην κοινότητα να μην κάνει κατάχρηση του 1GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου που προσφέρει.

Το βραχυπρόθεσμο μοντέλο εσόδων της εταιρείας βασίζεται στη χρέωση των χρηστών για τους πόρους που χρησιμοποιούν, σε αυτό το σημείο τα αμειβόμενα αντίγραφα ασφαλείας των χώρων πάνω από ένα όριο αποθήκευσης που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Παρόμοια με πλατφόρμες όπως η Proton, η Anytype θέλει τελικά να περάσει στο μοντέλο μέλους. Προς το παρόν, το σχέδιο είναι να προσφέρει στα μέλη μια σειρά από πρόσθετα οφέλη, όπως τη δυνατότητα δημοσίευσης αντικειμένων και χώρων με όνομα της επιλογής τους και το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη με βάση τις συνεισφορές του χρήστη.

Exit mobile version