Ο ΣΕΒ «νοικοκυρεύει» το οικοσύστημα υπηρεσιών Υγείας και Βιοεπιστημών

Έχοντας ως απώτερο σκοπό να ενισχύσει έτι περαιτέρω το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στις δυναμικά ανερχόμενες αγορές των υπηρεσιών Υγείας και Βιοεπιστημών, οι οποίες και ξεχωρίζουν σε επίπεδο προσπορισμού δυνητικών εσόδων σε διεθνές επίπεδο, ο ΣΕΒ, μέσω της Επιτροπής Καινοτομίας του αναλαμβάνει σχετική πρωτοβουλία.

Εκκινώντας από την διαπίστωση πως το εγχώριο οικοσύστημα υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, διαθέτοντας τα απαιτούμενα εφόδια προκειμένου να αναδειχτεί στο διεθνές στερέωμα, ο ΣΕΒ προχωρά στη δημιουργία μιας ειδικής οργανωτικής επιτροπής, την οποία και απαρτίζουν αξιόλογοι εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Λάμπρο Κούρτη, Managing Director, the Sanguine Lab, Χαριέττα Ελευθεροχωρίνου, Innovation Ventures & Strategic Partnerships, IQVIA, Αχιλλέα Γραβάνη, Καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ερευνητής ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, Αρίστο Δοξιάδη, Partner της Big Pi Ventures και Ελένη Πενταφράγκα, Board Member, Head of Legal & Corporate Affairs, ELPEN.

Ένα από τα βασικά ζητούμενα από μέρους της Oργανωτικής Eπιτροπής υπηρεσιών Yγείας και Bιοεπιστημών, είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός πλάνου δράσης. Σύγχρονου, όσο και ρεαλιστικού, το οποίο και θα βασίζεται στις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι ερευνητές του χώρου ευρύτερα.

Τι απασχολεί τις Startup υπηρεσιών Yγείας και Bιοεπιστημών

Τα βήματα της προαναφερθείσας Οργανωτικής Επιτροπής καθοδηγούνται από μια ενδελεχή έρευνα που διενήργησε ο ΣΕΒ και στην οποία συμμετείχαν 45 νεοφυείς εταιρείες του κλάδου. Σύμφωνα με αυτήν, οι συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, σε συνάρτηση με την προσέλκυση κεφαλαίων αποτελούν τα βασικά ζητούμενα σε ότι αφορά τις προτεραιότητες των startup επιχειρήσεων του τομέα υγείας και βιοεπιστημών (πάνω από 80%). Επίσης, άνω του 70% των συμμετεχόντων θεωρούν απαραίτητη τη διευκόλυνση για τη διεξαγωγή κλινικών ερευνών και την πρόσβαση σε κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ, τα οποία θα είναι ειδικά σχεδιασμένα προκειμένου να καλύπτουν μέρος του επιχειρηματικού ρίσκου.

Τα ανά δίμηνο meetups

Παράλληλα, όμως, η Οργανωτική Επιτροπή έκρινε ότι απαραίτητος παράγοντας για την πλήρη κατανόηση των αναγκών και τη μεγέθυνση του οικοσυστήματος είναι η συστηματική επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των startups, των ερευνητών, της φαρμακοβιομηχανίας και άλλων φορέων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τομέα. Υπό αυτό το πρίσμα, τίθεται ως στόχος η πραγματοποίηση συναντήσεων (meetups) που θεσμοθετούνται  ανά δίμηνο.

Μάλιστα, προ μερικών ημερών πραγματοποιήθηκε το 1ο Healthcare & Life Sciences meetup, όπου εκπρόσωποι προερχόμενοι από 51 startups του κλάδου είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και ταυτόχρονα να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις με την Οργανωτική Επιτροπή σε ότι αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική και διεθνή αγορά, καθώς επίσης και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν.

Όσο για το επόμενο Healthcare & Life Sciences meetup, έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Πηγή: startupper.gr

Exit mobile version