Μετά από πολλά χρόνια και πολλή διαφημιστική εκστρατεία, η Συγχώνευση του Ethereumτελείωσε και η μετάβαση στην απόδειξη συμμετοχής ολοκληρώθηκε επιτέλους.
Λοιπόν τι ακολουθεί; «Η επίλυση της πρόκλησης της επεκτασιμότητας», είπε ο εφευρέτης του Ethereum Vitalik Buterin στο συνέδριο Messari Mainnet 2022 στις 23 Σεπτεμβρίου.
Για να το πετύχει αυτό, ο Buterin αναφέρει μια βραχυπρόθεσμη εστίαση στο sharding όσον αφορά τις συναλλαγές. Το sharding είναι μια «αναβάθμιση πολλαπλών φάσεων για τη βελτίωση της επεκτασιμότητας και της χωρητικότητας του Ethereum», όπως ορίζεται από το Ίδρυμα Ethereum, και θα χωρίσει το δίκτυο σε τμήματα που ονομάζονται shards που θα «μειώσουν τη συμφόρηση του δικτύου και θα αυξήσουν τις συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο».
Κατά τη σύνοψη των κύριων στόχων του οδικού χάρτη του Ethereum, ο Buterin επισήμανε σταθερά την υιοθέτηση της απόδειξης συμμετοχής και διαμοιρασμού, και το έκανε ξανά στο Mainnet. «Η απόδειξη συμμετοχής είναι επιτέλους πραγματικότητα, αλλά το sharding είναι το επόμενο βήμα, και αυτό δεν έχει γίνει ακόμα», πρόσθεσε.
Το sharding θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή το 2023 κατά τη διάρκεια μιας σειράς αναβαθμίσεων που ο Buterin και η κοινότητα του Ethereum αποκαλούν Surge.
«Θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος για να φτάσουμε εκεί», είπε ο Buterin, αλλά «σε αντίθεση με το Merge, το Surge θα είναι πολύ λιγότερο ένα μεμονωμένο γεγονός. Θα είναι κάτι που θα συμβεί σε πολλά στάδια, όπου καθένα από αυτά τα στάδια θα παρέχει κάποια συγκεκριμένη αξία».
Μετά τη συγχώνευση, άλλες αναβαθμίσεις του Ethereum που θα συμβούν παράλληλα περιλαμβάνουν τα Surge, Verge, Purge και Splurge.
«Στο τέλος αυτού του οδικού χάρτη, το Ethereum θα είναι ένα πολύ πιο επεκτάσιμο σύστημα», δήλωσε ο Buterin στο συνέδριο Ethereum Community (EthCC) του Ιουλίου στο Παρίσι. «Στο τέλος, το Ethereum θα μπορεί να επεξεργάζεται 100.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο».
Το Surge, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εστιάζει στην κλιμάκωση του Ethereum με λύσεις Layer-2, όπως η κοινή χρήση και οι συνάθροιση, οι οποίες ομαδοποιούν τις συναλλαγές που εκτελούνται εκτός αλυσίδας για τη βελτίωση της ταχύτητας και για χαμηλότερες χρεώσεις.
Το Verge θα φέρει αυτό που ονομάζεται «verkle trees», όπου ένας μεγαλύτερος όγκος δεδομένων θα μπορεί να αποθηκευτεί σε μικρότερη απόδειξη – και, ως αποτέλεσμα, θα μπορεί να εκτελεστεί από κόμβο μικρότερου μεγέθους.
Το Purge – σε αντίθεση με την ομώνυμη ταινία τρόμου – είναι λιγότερο τρομακτικό από όσο ακούγεται. Θα καθαρίσει τα ιστορικά δεδομένα και θα ελευθερώσει χώρο για να μειώσει ξανά τη συμφόρηση του δικτύου.
Και το Splurge θα περιλαμβάνει «διάφορα αλλά σημαντικά πρόσθετα» για να διασφαλίσει ότι όλες οι προηγούμενες αναβαθμίσεις θα εκτελούνται ομαλά.
Εκτός από μια πρόχειρη εκτίμηση για το χρονοδιάγραμμα των αναβαθμίσεων του Surge, το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση όλων είναι άγνωστο — αλλά πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.
«Αλλά, σίγουρα μετά από όλα αυτά, το Ethereum θα έχει πρωτόκολλο που δεν θα χρειάζεται να αλλάξει, και όλα θα μπορούν να γίνουν στο Layer-2», είπε ο Buterin κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Αύγουστο.
Όμως ακόμα, «αυτό είναι πολύ μακριά», είπε. «Αυτό θα μπορούσε να είναι σε 10 χρόνια από τώρα, θα μπορούσε να είναι σε 20, ή σε 30 χρόνια από τώρα».
Πηγή: fortunegreece.com