Μηνύματα με αποδέκτες όσους αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών έστειλε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψής του στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), κάνοντας σαφή η στόχευση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την ακρίβεια και τις κακές εμπορικές πρακτικές σε συνέχεια σειράς πρωτοβουλιών.
Εξάλλου η επίσκεψη στη ΔΙΜΕΑ του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε συνοδεία του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα ενώ δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά με την υποχρέωση, η κυβέρνηση να κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε να βοηθήσει στη συγκράτηση της αύξησης των τιμών και όπου αυτό είναι εφικτό και στη μείωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ενδεικτικά σε μέτρα όπως η μόνιμη μείωση τιμών, με το ειδικό σήμα 5% στα προϊόντα και το καλάθι των Χριστουγέννων. Ωστόσο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων, για τους οποίους γίνεται μεγάλη συζήτηση από φορείς της αγοράς και στελέχη της αντιπολίτευσης. “Η ΔΙΜΕΑ με τους πολλαπλούς ελέγχους που πραγματοποιεί καθημερινά, στηρίζει το σύνολο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την προστασία των καταναλωτών”, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.
Σημειώνεται ότι η ΔΙΜΕΑ αποτελεί έναν ενοποιημένο ελεγκτικό μηχανισμό, με έμφαση στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών. Στο πεδίο εφαρμογής του, εντάσσεται η προστασία της εσωτερικής αγοράς, η οποία συνίσταται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, στην προστασία του καταναλωτή από επικίνδυνα παράνομα αγαθά και υπηρεσίες που διακινούνται, στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, μέσω της καταπολέμησης των παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, στην προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, στη δημιουργία υπεραξίας των εμπορικών σημάτων, στην αύξηση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Για όλα τα παραπάνω η ομάδα που απασχολείται στην υπηρεσία δεν ξεπερνά τα 100 άτομα.
Με βάση επίσημα στοιχεία πάντως φέτος έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 21.000 έλεγχοι, κυρίως για υποθέσεις αθέμιτης κερδοφορίας και παράνομης διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους πάνω από 10,5 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο ποσό συγκριτικά με τις επιδόσεις των ελεγκτικών μηχανισμών το 2021. Επιπλέον, από τη συγκρότηση της ΔΙΜΕΑ, το 2020, έχουν γίνει σχεδόν 100.000 έλεγχοι και οι κυρώσεις που έχουν βεβαιωθεί ξεπερνούν τα 21 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται από επίσημες πηγές.
Εντωμεταξύ, εδώ και λίγους μήνες επιχειρείται ενίσχυση της υπηρεσίας με νέο προσωπικό και ψηφιακά εργαλεία. Μέχρι πρόσφατα η υπηρεσία διέθετε μόλις 83 στελέχη και το υπουργείο δημοσίευσε σε πρώτη φάση πρόσκληση για πρόσληψη άλλων 62 μέσω αποσπάσεων διετούς διάρκειας. Δεδομένου ότι η ΔΙΜΕΑ είναι το κύριο εργαλείο του υπουργείου Ανάπτυξης για τους ελέγχους στην αγορά εντείνεται η προσπάθεια ενίσχυσης της υπηρεσίας. Εξάλλου, υποστηρίζει τη δέσμη μέτρων που θεσπίστηκαν με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Μεταξύ άλλων στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η αυστηροποίηση των ποινών για όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας, με ειδικές διατάξεις και για το λαθρεμπόριο καυσίμων.Υπενθυμίζεται ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2026 με τη μείωση του κενού ΦΠΑ, από 15% που εκτιμάται σήμερα σε 9%.