Ολομέτωπη επίθεση της ΕΚΤ στο Bitcoin – «Βρίσκεται στον δρόμο προς την ασημαντότητα»

Σκληρή και ολομέτωπη κριτική στο Bitcoin ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία υποστηρίζει ότι το δημοφιλές κρυπτονόμισμα βρίσκεται στον «δρόμο του να γίνει ασήμαντο».

Σε ανάρτηση με τον τίτλο «Η τελευταία “ανάσα” του Bitcoin», οι αναλυτές της Φρανκφούρτης εκτιμούν ότι η πρόσφατη άνοδος του νομίσματος είναι τεχνητή και θα διαρκέσει για λίγο, καθώς ακολουθεί ο δρόμος προς την ασημαντότητα.

«Κι αυτό είχε προβλεφθεί πριν την κατάρρευση του FTX και την υποχώρηση του Bitcoin κάτω των 16.000 δολαρίων» αναφέρεται, υπενθυμίζοντας ότι μέσα στο 2022 οι σωρευτικές απώλειες ξεπερνούν το 60% και στο τελευταίο 12μήνο το 65%.

Το σχόλιο της ΕΚΤ, άλλωστε, επέρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία η βιομηχανία των crypto προσπαθεί να ανακάμψει από την καταστροφική χρεοκοπία του FTX, του μέχρι πρότινος τρίτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως (έφθασε να αξίζει 32 δισ.)

Οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας διαμηνύουν ότι το Bitcoin ουδέποτε ευθυγραμμίστηκε με τον ρόλο του επενδυτικού προϊόντος, ενώ ούτε κατάφερε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο μέσο πληρωμών, καθώς οι συναλλαγές με crypto είναι δύσκολες, αργές και ακριβές. «Ποτέ δεν θα χρησιμοποιηθεί ως ένα σημαντικό μέσο νόμιμων και πραγματικών συναλλαγών».

Επίσης, όπως συνεχίζουν οι ειδικοί, δεν παράγει ταμειακές ροές ή μερίσματα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ή να παράσχει κοινωνικά οφέλη. «Η χρηματιστηριακή του αποτίμηση βασίζεται εξ ολοκλήρου σε απλές εικασίες» σημειώνουν.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο «κανονικοποίησης» των κρυπτονομισμάτων, μέσω της δημιουργίας ενός πλαισίου κανόνων λειτουργίας, οι ειδικοί της ΕΚΤ είναι σαφείς, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με μια ένδειξη έγκρισης από πλευράς των νομισματικών αρχών.

«Αυτές οι τεχνολογίες δημιουργούν περιορισμένη αξία στην κοινωνία. Η χρήση μιας υποσχόμενης τεχνολογίας δεν καθίσταται αρκετή για μια προστιθέμενη αξία» συμπληρώνουν, στο ίδιο αυστηρό ύφος.

Δεν παραλείπουν, παράλληλα, να αναφερθούν στο πρόβλημα της κατανάλωσης τεράστιων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να παραχθούν τα Bitcoins. «Αυτή η ανεπάρκεια δεν ισοδυναμεί με ελάττωμα, αλλά με χαρακτηριστικό της αποκεντροποιημένης δομής του» καταλήγουν.

Πηγή: newmoney.gr

Exit mobile version