Όμιλος Quest: Νέο business plan με επενδύσεις 300+ εκατ. ευρώ στην πενταετία

Ένα νέο φιλόδοξο πενταετές business plan έχει θέσει ήδη υπό υλοποίηση ο όμιλος Quest, με πρόβλεψη για επενδύσεις οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν –αν βοηθήσουν οι συνθήκες στην αγορά – ακόμα και τα 300 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο CEO Απόστολος Γεωργαντζής .

Ένα πλάνο ικανό να προσφέρει ισχυρή ανάπτυξη, με διπλασιασμό πωλήσεων και κερδοφορίας με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2026…

Οι φετινές επενδύσεις μάλιστα αναμένεται να φθάσουν στα 60 εκατ. ευρώ αν υπολογισθεί ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την είσοδο της Quest Holdings ως στρατηγικού επενδυτή με πλειοψηφικό ποσοστό από 95% ως 98% στην ιστορική εταιρεία εμπορίας λευκών συσκευών ΓΕ Δημητρίου και budget 25-30 εκατ. ευρώ (με αναδιάρθρωση δανεισμού, παροχή κεφαλαίων κίνησης και πιθανή έξοδο της από το ΧΑ) με στόχο το καθολικό restart αυτής. Κατ’ επέκταση επιδιώκεται η κυριαρχία του ομίλου στην αγορά κλιματιστικών, καθώς η μεν διαθέτει στο portfolio της μεταξύ άλλων ισχυρών brands και τα δημοφιλή Toyotomi, θα ενώσει δε τις δυνάμεις της με την θυγατρική Clima Quest, αποκλειστικό διανομέα των Gree.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΓΕ Δημητρίου, στις 18 Ιουλίου 2022, οι μέτοχοι της θα κληθούν να αποφασίσουν την ΑΜΚ των 5 εκατ. ευρώ και η Quest Συμμετοχών θα αναλάβει την υποχρέωση να καλύψει το σύνολο της εντός 6 μηνών από την επικύρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης από το αρμόδιο Δικαστήριο (προηγήθηκε η σχετική απόφαση στις 11/4)…

«ΓΕΔ και Clima Quest μαζί θα μας κάνουν έναν πολύ ισχυρό «παίκτη» στην αγορά κλιματισμού», ήταν μια φράση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Δεύτερη μεγάλη επένδυση του ομίλου Quest για το 2022 θεωρείται το νέο logistics hub της ACS το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στο μήνα και θα υπερτριπλασιάσει την δυναμικότητα διαχείρισης δεμάτων της εταιρείας ταχυμεταφορών (σ.σ. αν και τα επίσημα εγκαίνια του προγραμματίζονται για το προσεχές φθινόπωρο), με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μελλοντικά έσοδα της και με δεδομένο ότι η ανάπτυξη του e commerce αποτελεί κατά την διοίκηση «μονόδρομο».

Τη φετινή χρονιά επενδύονται τα τελευταία κεφάλαια για την ολοκλήρωση ενός project, του νέου κέντρου διαλογής της ACS στην Αθήνα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ…

Παράλληλα, προχωρούν οι επενδύσεις και σε άλλα «μέτωπα», με τον βασικό σχεδιασμό του ομίλου Quest να μιλά για μια σταθερή πολιτική επανεπένδυσης των κερδών του, σε εξαγορές και όχι μόνο.

Επενδύσεις που κατά μ.ο. υπολογίζεται ότι θα κυμαίνονται στο επίπεδο των 60 εκατ. ευρώ ετησίως και θα αφορούν όλες τις δραστηριότητες, όπως οι υπηρεσίες πληροφορικής, η παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, αλλά και η αναζήτηση μιας νέας «όμορης» δραστηριότητας, η οποία θα αναπληρώσει τα έσοδα που απώλεσε ο όμιλος από την πώληση της Cardlink στη γαλλική Worldline αντί 93 εκατ. ευρώ και την ταυτόχρονη αποεπένεδυση του από τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Μια άλλη επένδυση σε επίπεδο υποδομών είναι η εγκατάσταση της Info Quest σε ένα μεγάλο χώρο logistics εμβαδού 20.000 τ.μ. που θα της προσφέρει άλλες δυνατότητες…

Οι προβληματισμοί

Η άλλη όψη του νομίσματος. Στο πλαίσιο της χθεσινής Ετήσιας Γ.Σ. των μετόχων της Quest Holdings εκφράσθηκε εύλογα προβληματισμός για το γεγονός ότι η κατανάλωση αναπόφευκτα θα επηρεασθεί αρνητικά (σε τομείς που συσχετίζονται και με δραστηριότητες του ομίλου όπως ο εμπορικός, όχι σε όλους) από τα προβλήματα που δημιουργούν ο πληθωρισμός, η κρίση στις τιμές των καυσίμων και το υψηλό κόστος ενέργειας, η αποδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, που δεν …υπήρχε όταν εκπονήθηκε το νέο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης…

Ωστόσο, η ισχυρή οικονομική θέση (π.χ. ο καθαρός δανεισμός παραμένει αρνητικός, συνεπώς τα διαθέσιμα είναι μεγαλύτερα από τα δάνεια) και οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης του ομίλου Quest επιτρέπει στην διοίκηση να αισιοδοξεί για την απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδύσεων του, παρά τις όποιες καθυστερήσεις ενδεχομένως προκύψουν. Πέρσι, αυτές είχαν προϋπολογιστεί στα 60-70 εκατ. ευρώ, αλλά περιορίσθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ, διότι πήγαν πίσω και οι υποθέσεις των ΓΕ Δημητρίου (το «πράσινο φως» του δικαστηρίου δόθηκε μετά από πολλούς μήνες) και ACS.

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι πιέσεις που δέχεται αυτή την εποχή η μετοχή της μητρικής (δεν είναι η μόνη) και οι προσπάθειες για την στήριξη της με αγορές «ιδίων μετοχών» κάτω από τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος.

Παρόλα αυτά, συνεχίζεται η διανομή υψηλών μερισμάτων στους μετόχους, που αθροιστικά θα υπερβούν τα 100 εκατ. σε μια πενταετία.

Κέρδη που σήμερα είναι έως και δεκαπλάσια συγκριτικά με 6-7 χρόνια πριν…

 

Θ. Φέσσας: «Νωρίς για συμπεράσματα…»

«Σας είχαμε πει στην έκτακτη Γ.Σ. του Φεβρουαρίου ότι θα σας δώσουμε μια γενική εικόνα του business plan της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια, αυτό ειπώθηκε πριν μπουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία και πριν έρθουν τα πάνω-κάτω γενικότερα στην διεθνή πολιτική σκηνή αλλά και στην ελληνική οικονομία. Άρα, δεν ξέρω πόσο επίκαιρο είναι, μπορούμε να το επικαιροποιήσουμε λεκτικά. Εκείνο που λέμε είναι ότι το σχέδιο εκτελείται. Δεν βλέπουμε σημαντικές αποκλίσεις στο ελάχιστο διάστημα που διανύουμε από τον Φεβρουάριο στα νούμερα της εταιρείας, αν και είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα πως θα κινηθεί η αγορά, μέσα σε μια παγκόσμια, αλλά και μια ελληνική αναστάτωση».

Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια ο επικεφαλής του ομίλου Quest, Θεόδωρος Φέσσας, έδωσε τον λόγο στον CEO Απόστολο Γεωργαντζή, ο οποίος τόνισε αρχικά:

«Η περασμένη χρονιά ήταν πολύ καλή, το έχουμε ξαναπεί. Είχαμε ισχυρή αύξηση όλα τα μεγέθη του ομίλου και σε πωλήσεις και σε κερδοφορία και σχεδόν όλες οι δραστηριότητες αναπτύχθηκαν καλά. Όλα τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάσαμε διψήφια ανάπτυξη. Κάτι που συνεχίσθηκε και το 2021.

Παράλληλά, τα τελευταία πέντε χρόνια κάναμε επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 118 εκατ. ευρώ. Ένα χαρακτηριστικό που διαθέτουμε ως όμιλος είναι ότι μπορούμε και επανεπενδύουμε πολύ μεγάλο κομμάτι της κερδοφορίας στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του… Διαθέτουμε 4 βασικές δραστηριότητες: το εμπόριο προϊόντων, το μεγαλύτερο σε πωλήσεις, τις υπηρεσίες πληροφορικής, τις ταχυμεταφορές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.

Και κυρίως μας έχουν βοηθήσει να πατάμε σε 4 δυνατά πόδια και στο παρελθόν σε περιόδους δύσκολες, όπως είναι αυτές που βιώνουμε τώρα και πιθανόν και αυτήν τη χρονιά και την επόμενη, σε σχέση με εταιρείες που έχουν μια δραστηριότητα.

Δυο χρονιές σχετικά μεταβατικές. Με δυσκολίες και για την κατανάλωση και την γενικότερη κατάσταση. Έχουμε, επίσης, καταφέρει να διατηρούμε μια σημαντική παρουσία στο εξωτερικό, πάνω από 20% και πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις μας προέρχονται εκτός Ελλάδας».

Το πρώτο τρίμηνο έκλεισε θετικά, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντζή στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, με ανάπτυξη 16% στις πωλήσεις, 18% EBITDA και +20% καθαρή κερδοφορία προ φόρων.

«Είχαμε έναν πιο δύσκολο Μάρτιο και Απρίλιο. Κάποιες από τις δραστηριότητες μας επηρεάζονται φέτος σε σύγκριση με πέρσι. Ορισμένες όχι», σχολίασε και παρατήρησε ότι αλλάζει η εικόνα για κλάδους όπως οι ταχυμεταφορές και το e commerce που κινήθηκαν πτωτικά, από την μέρα που άνοιξαν τα φυσικά καταστήματα.

Οι υπηρεσίες πληροφορικής αναπτύσσονται εν μέρει από την ζήτηση στο εξωτερικό, αλλά και από τα έργα ψηφιοποίησης που προκηρύσσονται στην Ελλάδα και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης και ο όμιλος περιμένει –μέσω της Uni Systems- να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» των διαγωνισμών. Έναν κλάδο με πολλές προοπτικές, όπως είπε.

Αναφέρθηκε σε περιορισμένη διαθεσιμότητα σε συνάρτηση με τα προβλήματα της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας –από την Ασία- ως προς τα προϊόντα Apple.

Σημειώθηκε, ότι ο εμπορικός τομέας αποφέρει το 1/3 των κερδών αν και αντιπροσωπεύει τα 2/3 των πωλήσεων και οι υπηρεσίες πληροφορικής και ταχυμεταφορών συνεισφέρουν από περίπου άλλο 1/3, επειδή έχουν πολύ καλύτερα περιθώρια.

Οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες είναι ότι φέτος θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα ή λίγο ψηλότερα και η κερδοφορία στα ίδια ή και λίγο χαμηλότερα από πέρσι, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στον πόλεμο, για να πάψει να υφίσταται ανησυχία και αβεβαιότητα στις αγορές.

 «Επενδύσεις και στις ΑΠΕ»

Επενδύσεις γίνονται από τον όμιλο Quest και στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, ειδικότερα στην κατασκευή φωτοβολταϊκών

«Είμαστε περιφερειακός «παίκτης» στις ΑΠΕ, δεν διαθέτουμε ηγετική θέση όπως σε άλλους κλάδους. Αν και έχουν διψήφια απόδοση, δεν διαμορφώνουν μεγάλο μέρος των κερδών μας», εξήγησε ο Θεόδωρος Φέσσας, χωρίς να αρνείται τις προοπτικές.

Εδώ, ο σχεδιασμός προβλέπει την αύξηση της ισχύος του χαρτοφυλακίου των φ/β από τα 30 MW σε πάνω από 40MW μέχρι τα μέσα του 2023.

Πηγή: newmoney.gr

Exit mobile version