Εβδομάδα με περισσότερους από 1.600 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αρκετοί εκ των οποίων αφορούν γνωστές περιπτώσεις, είναι αυτή που ξεκινά από σήμερα.
Ανάμεσα στο πλήθος των σφυριών που αναμένεται να χτυπήσουν μέχρι την Παρασκευή, ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις δύο βιομηχανιών με εντελώς διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικό αντικείμενο, αλλά κοινή… κατάληξη. Πρόκειται για την ιστορική βιομηχανία ξυλείας ΑΒΕΞ, αλλά και την FiliaCom της οικογένειας Αργυρού.
Ένας αιώνας ιστορίας
Από το 1922 ξεκίνησε να γράφει την ιστορία της, με επίκεντρο την περιοχή της Αχαΐας η ΑΒΕΞ (κεντρική φωτο κειμένου, η Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Ξυλείας της οικογένειας Ντόντη, που για δεκαετίες αποτέλεσε ένα σημαντικό πυλώνα παραγωγής και απασχόλησης.
Στην πορεία βέβαια πολλά άλλαξαν και από ένα σημείο και μετά, της αποδείχθηκε, η επιχείρηση μπήκε στο δρόμο χωρίς επιστροφή.
Τον Οκτώβριο του 2012, δηλαδή 90 χρόνια από την ίδρυσή της, δημοσιεύθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πατρών, που έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης την οποία είχαν υποβάλει οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων της μέσω της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και μετά από ένα πολυετές σήριαλ προχώρησε η αξιοποίηση του της βασικού ακινήτου της ΑΒΕΞ στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας. Λόγω θέσης το ακίνητο αυτό θεωρείτο «φιλέτο» και αποκτήθηκε τελικά από την εταιρεία Polikenco, στην οποία συμμετέχουν κατά 50% η θυγατρική της ολλανδικής Ten Brinke στην Ελλάδα και κατά 50% η Trade Estates του Ομίλου Φουρλή, με στόχο τη δημιουργία εμπορικού πάρκου του ΙΚΕΑ.
Στην παρούσα φάση, μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για την επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Το ακίνητο της ΒΙ.ΠΕ.
Για την ερχόμενη Παρασκευή 28 Ιουνίου, της, έχει προγραμματιστεί το επόμενο και τελευταίο «επεισόδιο» το οποίο αφορά τον πλειστηριασμό για το βιομηχανικό ακίνητο της ΑΒΕΞ στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας.
Το ηλεκτρονικό σφυρί, με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης, θα χτυπήσει για ένα οικόπεδο, «μετά των σ’ αυτό κτισμάτων, που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου, Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών».
Πρόκειται για έκταση που αποτελείται από δύο όμορα γήπεδα επιφάνειας 80.630 τ.μ. και 20.000 τ.μ. και συνολικά κατά νεότερη καταμέτρηση 100.960,93 τ.μ.
Εντός της έκτασης υπάρχουν 30 κτίρια και υπόστεγα (γραφεία, κλειστές και ανοιχτές αποθήκες, με το σύνολο των στεγασμένων επιφανειών να ανέρχεται σε 32017,60 τ.μ.
Επισημαίνεται ότι το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια με πολλά από τα κτίρια να είναι παραβιασμένα και τμήματα στέγης ορισμένων εξ αυτών να είναι ετοιμόρροπα ή εν μέρει πεσμένα.
Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος και ασφαλτοστρωμένος για της ανάγκες της βιομηχανικής εγκατάστασης και περιλαμβάνει ξύλινη περιμετρική περίφραξη, ξύλινα στέγαστρα στάθμευσης οχημάτων, εγκατάσταση πυρόσβεσης (πυροσβεστικές φωλιές) και φωτισμού και περιμετρική δενδροφύτευση.
Το ακίνητο είχε αποκτηθεί από την ΑΒΕΞ το 1980 και ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσό των 4.344.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί τη μέση τιμή των εκτιμήσεων των δύο πιστοποιημένων εκτιμητών, που προσδιόριζαν την αγοραία αξία στα 4.150.000 ευρώ και στα 4.538.000 ευρώ.
Η FiliaCom στις Φιλιάτες
Μια πολύ πιο σύντομη αλλά και αρκετά άδοξη ιστορία έχει η FiliaCom. Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του Στέλιου Αργυρού, πρώην Προέδρου του ΣΕΒ την περίοδο 1992-94, μετέπειτα ευρωβουλευτή και σήμερα Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Alba, που από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι και εκκαθαριστής της εταιρείας FiliaCom Α.Ε.
Ο πλειστηριασμός με επισπεύδουσα τη doValue είναι επαναληπτικός και αφορά το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας «FiliaCom Εμπορική και Συμβουλευτική Α.Ε.», δηλαδή εργοστασιακή μονάδα κλωστοϋφαντουργίας, που βρίσκεται στη θέση «Τάκα» της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατών Θεσπρωτίας. Το ακίνητο αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο συνολικής επιφάνειας 12.984,88τ.μ.
Την Πέμπτη 27 Ιουνίου θα γίνει η τέταρτη κατά σειρά προσπάθεια να βγει στο σφυρί και να πουληθεί το εν λόγω ακίνητο. Μάλιστα λόγω των άγονων πλειστηριασμών που προηγήθηκαν (με τελευταίο στις 28 Απριλίου) η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί κατά 35% (στο 65% της αρχικώς ορισθείσας) συγκεκριμένα στις 848.250 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Αργυρού δραστηριοποιείτο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας επί δεκαετίες (με τα Κλωστήρια Αττικής κ.ά.) και το 1992 εξαγόρασε από την ΕΤΒΑ την «Κλωστήρια Φιλιατών Α.Ε.», ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Πειραϊκής-Πατραϊκής. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, το 1995 τα Κλωστήρια Φιλιατών έβαλαν λουκέτο.
Το 2013 ανακοινώθηκε νέα επένδυση (συγχρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ) στις εγκαταστάσεις της Κλωστήρια Φιλιατών. Κάπως έτσι προέκυψε η FiliaCom Α.Ε. με έμφαση «στη μόχλευση των κεφαλαίων για επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» και στο πλαίσιο αυτό η Φίλια Περιβαλλοντικές Βιομηχανίες Α.Ε., με μονάδα ανακύκλωσης μπουκαλιών ΡΕΤ, και η FiliaSol Α.Ε. για τις ΑΠΕ. Για το βιομηχανικό ακίνητο στις Φιλιάτες είχε τεθεί ο στόχος να μετατραπεί σε επιχειρηματικό πάρκο για έργα περιβάλλοντος και ενέργειας. Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες.