Πληθωρισμός: Νέα μείωση για τον Δεκέμβριο περιμένουν οι αναλυτές

Σε καθοδική πορεία βλέπουν οι αναλυτές να κινείται και τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός, ενόψει της ανακοίνωσης των προσωρινών εκτιμήσεων της Eurostat την Παρασκευή και του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή από την ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Τράπεζας, ο εθνικός δείκτης θα είναι κάτω από 8%, έναντι 8,5% τον Νοέμβριο και 9,1% τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε η υποχώρηση από το 12% του Σεπτεμβρίου.

Με βάση την εκτίμηση αυτή της Εθνικής, κατά μέσον όρο το 2022 ο δείκτης διαμορφώνεται στο 9,6%-9,7%, όσο και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2023 (9,7%), όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Η υποχώρηση αυτή οφείλεται κατά βάση στην πορεία των τιμών της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης, που κινήθηκαν καθοδικά, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν μεταφέρονται παρά με μεγάλη καθυστέρηση οι σημαντικές μειώσεις των διεθνών τιμών της ενέργειας. Σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα επίπεδα των 75 ευρώ η MWH, με κύριο σύμμαχο τον καλό καιρό που διευκολύνει τη μείωση της κατανάλωσης και την αποθεματοποίησή του. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 1,12-1,13 ευρώ το λίτρο τον Δεκέμβριο, έναντι 1,41 ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η διάθεσή του, αλλά από το νέο έτος ξεκίνησε η μειωμένη επιδότησή του στην αντλία από το κράτος, που σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου τις τελευταίες μέρες οδηγεί σε ακριβότερη τιμή τον Ιανουάριο.

Προβληματισμός, ωστόσο, επικρατεί κυρίως για τις τιμές στους τομείς των τροφίμων και των υπηρεσιών. Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί η θετική επίπτωση λόγω του «καλαθιού του νοικοκυριού» και του τέλους της τουριστικής περιόδου. Αντίθετα, το κατά τα άλλα θετικό γεγονός της υψηλότερης από την αναμενόμενη οικονομικής δραστηριότητας ενδέχεται να οδηγήσει σε επιτάχυνση του πληθωρισμού στους δύο αυτούς τομείς. Το φαινόμενο, άλλωστε, είναι ανάλογο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό αποτελεί τον βασικό λόγο συνέχισης της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ενώ, όμως, το 2022 ο πληθωρισμός φαίνεται πως κλείνει σύμφωνα με τις προβλέψεις, προβληματισμός επικρατεί για το 2023, για το οποίο η κυβέρνηση προβλέπει 5%. Οι αναλυτές επισημαίνουν την επιμονή του φαινομένου της βραδείας μείωσης των τιμών της ενέργειας στην Ελλάδα, παρά τις διεθνείς μειώσεις, ενώ η επίπτωση των μισθών, ενόψει και της αύξησης του κατώτατου τον Απρίλιο, αποτελεί ερωτηματικό. Πάντως, επισημαίνουν ότι η περυσινή αύξηση του κατώτατου μισθού δεν επηρέασε σημαντικά τον δείκτη.

Εφόσον ο δείκτης πράγματι δεν ξεφύγει από την πρόβλεψη, εκτιμάται ότι δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τις επενδύσεις και συνεπώς για την ανάπτυξη, ενώ θα έχει παράλληλα τη θετική επίδραση στη μείωση του δημοσίου χρέους, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών στην Ευρώπη και η συνακόλουθη αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ασκήσει πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνουν οι αναλυτές. Συγκεκριμένα, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, ιδίως μικρομεσαίων μονάδων, αλλά των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος νέων πτωχεύσεων και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να αυξηθούν κατά μία περαιτέρω ποσοστιαία μονάδα ώς το τέλος Μαρτίου.

Πηγή: moneyreview.gr

Exit mobile version