Πληθωρισμός: Σημαντική πτώση στο 1,6% τον Σεπτέμβριο – Επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα

Oι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν το βασικότερο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα.

 

Ωστόσο, οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν το βασικότερο πρόβλημα παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Σεπτέμβριο ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε στο 1,6% από 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο.

Τον προηγούμενο μήνα οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα «γύρισαν» σε μονοψήφιο ποσοστό. Σε ετήσια βάση, η αύξηση στις τιμές του συγκεκριμένου κλάδου έφτασε στο 9,4% από 10,7% τον Αύγουστο. Πρωταγωνιστικό ρόλο καταγράφουν τα λαχανικά, τα έλαια-λίπη και τα φρούτα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι τα λαχανικά 17,7%, τα έλαια-λίπη 16,1%, τα φρούτα όπως και το μεταλλικό νερό-αναψυκτικά και χυμοί με άνοδο 13,9% και τα κρέατα 8,9%.

Στο σκέλος της ενέργειας, ο ηλεκτρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία αν και με μικρότερο ποσοστό -1,2% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ το φυσικό αέριο κατέγραψε σημαντική μείωση 82%. Αντίθετα τα καύσιμα – λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 0,9%.

Μείωση κατά 15,5% σημείωσε η ομάδα Στέγασης, λόγω της αποκλιμάκωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την άνοδο κυρίως στις τιμές των ενοικίων κατοικιών που αυξήθηκαν κατά 6,3%, όπως και των επισκευών και συντήρησης κατοικιών κατά 3%.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,6% τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

Μείωση καταγράφεται στους δείκτες

 

Naftemporiki.gr

Exit mobile version