Ποιοι κατεβαίνουν στο διαγωνισμό για την Αττική Οδό

Ισχυρό αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος να έχει προγραμματιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ, για σήμερα 5 Μαϊου.

Σχήματα όπως η ΓΕΚ – First Sentier, ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ABAΞ – Ardian, Μυτιληναίος – Vinci και Κοπελούζος – Macquarie (σ.σ οι πληροφορίες ότι στο σχήμα δεν θα συμμετάσχει τελικά η Intrakat δεν επιβεβαιωνόταν μέχρι χτες αργά) είναι αυτά που αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την Αττική Οδό που η υφιστάμενη σύμβαση της λήγει τον Οκτώβριο του 2024.

Η υποβολή των οικονομικών προσφορών αναμένεται στις αρχές του νέου έτους, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκαθαριστουν πολλά θέματα όπως για παράδειγμα αν στην σύμβαση παραχώρησης θα ενταχθούν και επεκτάσεις του αυτοκινητοδρόμου. Επίσης ποια θα είναι η συμμετοχή του Δημοσίου (επί ποσοστού) στα ακαθάριστα κέρδη του αυτοκινητοδρόμου, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες παραχωρήσεις κλπ.

Τι θα κρίνει το ύψος των προσφορών της Αττικής Οδού
Όσον αφορά τον βασικό παράγοντα που θα καθορίσει το ύψος του τιμήματος για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, όπως έγραψε το Capital.gr είναι το κόστος του χρήματος στην περίοδο εκείνη κατά την οποία θα υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις ότι το τίμημα μπορεί και να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, δεδομένης της μέχρι τώρα πορείας του αυτοκινητοδρόμου σε επίπεδο εσόδων και κυκλοφορίας, αλλά και των μελλοντικών προοπτικών, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο καθώς αυτό θα καθοριστεί από το ύψος των επιτοκίων, το ύψος του πληθωρισμού κλπ.

Aυτό άλλωστε επιβεβαίωσε προσφάτως και σε σχετική ερώτηση του Capital ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ε. Μπουλούτας, ότι το ύψος των προσφορών θα κριθεί από το ύψος της απόδοσης του δεκαετούς ομόλογου, που αποτελεί τον δείκτη για το ύψος των επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων.

Άλλωστε η εκτίναξη του πληθωρισμού διεθνώς τροφοδοτεί τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που οδηγεί υψηλότερα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είναι πλέον στο 3,4% και η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με αύξηση του spread κατά 43 μονάδες βάσης.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version