Σε επιβεβαίωση των συζητήσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα, με αντικείμενο την παραχώρηση ποσοστού (ενδεχομένως ακόμα και πλειοψηφικού) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σε ξένο επενδυτή, προχώρησε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης. Στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι «πράγματι η εταιρεία έχει προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από αρκετούς μεγάλους διεθνείς επενδυτές. Αυτό συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια και συμβαίνει ακόμα πιο εντατικά το τελευταίο διάστημα. Ετσι και τώρα αξιολογούμε το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί, με κύριο γνώμονα το συμφέρον των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και τις υποχρεώσεις που αισθανόμαστε ότι έχουμε απέναντι στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι οριστικό που να είναι προς ανακοίνωση», σημείωσε ο κ. Περιστέρης.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ζήτησε από τους κατόχους ομολογιών που είχαν εκδοθεί το 2018 και το 2020, να συναινέσουν στη «χρήση καθαρών εσόδων, από την εκποίηση εξαιρούμενου περιουσιακού στοιχείου». Ουσιαστικά δηλαδή ζητείται το «πράσινο φως» για την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου που δεν σχετίζεται με τους όρους έκδοσης των ομολόγων, αλλά που συνιστά αντικείμενο ουσιαστικής αλλαγής του φορέα έκδοσής του, δηλαδή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα αυτό συνδέεται με μια πιθανή συμφωνία για την πώληση ποσοστού της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του προς τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο κ. Περιστέρης στάθηκε και στο ζήτημα των πλωτών αιολικών πάρκων, αρκετά εκ των οποίων θα μπορούσαν σήμερα να είναι ήδη σε λειτουργία, αμβλύνοντας τις πιέσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας. «Το 2010 κι ενώ είχαν δρομολογηθεί σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά πάρκα από Ελληνες και διεθνείς επενδυτές, που θα είχαν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική βιομηχανία, με μία ακατανόητη απόφασή της η τότε κυβέρνηση πάγωσε κάθε δραστηριότητα στον τομέα. Βρισκόμαστε σήμερα, 12 χρόνια μετά, ακόμα στο ίδιο σημείο. Κι ακόμα ψάχνουμε να βρούμε το άριστο, εις βάρος αυτού που μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί και να φέρει ανάπτυξη και άμεσα οικονομικά οφέλη. Ας προχωρήσουμε επιτέλους με τις επενδύσεις που είχαν από το 2010 δρομολογηθεί κι ας δούμε και στην πορεία τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής μέχρι το 2029 προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και προβλέπει την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,4 GW, τα οποία θα παράγουν ετήσια έσοδα 1,25 δισ. ευρώ, περίπου τριπλάσια από σήμερα, καθώς και λειτουργικά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση έως το 2025 δρομολογούνται επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ, που θα αυξήσουν τη συνολική ισχύ σε 3 GW. Πρόκειται μάλιστα για έργα με πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Παράλληλα, για το διάστημα 2026-2029 προβλέπονται επιπλέον έργα 3,1 GW, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, θα υλοποιηθούν νέα αιολικά έργα 2,2 GW, φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) 1,7 GW, όπως επίσης και 3,75 GW έργων που θα συνδυάζουν την παραγωγή και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω αντλησοταμίευσης).
Πηγή: kathimerini.gr