Στους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης αναφέρθηκε ο πρύτανης του Alba Graduate Business School, Τhe American College of Greece και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων, Κώστας Αξαρλόγλου, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην 26η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist, με τίτλο «Αντιθέσεις, μεταμορφώσεις επιτεύγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει».
Ο Αξαρλόγλου συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Επιτεύγματα και μετασχηματισμοί στον επιχειρηματικό τομέα της Ελλάδας».
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου και στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Παναγιώτης Μούργος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ, ο Σταύρος Κωνσταντάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο Greg O’Hara, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της επενδυτικής εταιρεία Certares, και ο Stefan Kraus, Επικεφαλής Διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Henley & Partners.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε στο Λαγονήσι και στην οποία το Alba συμμετείχε ως Ακαδημαϊκός Εταίρος, ο Κώστας Αξαρλόγλου αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτό διαμορφώνεται στην εποχή μας, με κύρια χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια και την έμφαση στην εστιασμένη καινοτομία – στοιχεία που θα καταστήσουν τη χώρα έναν σημαντικό «παίκτη» στις αλυσίδες αξίας διεθνώς.Πιο συγκεκριμένα, ο Πρύτανης του Alba Graduate Business School αναφέρθηκε στους τρεις κύριους άξονες που χαρακτηρίζουν τη μετάβαση της χώρας στο νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Αρχικά, υπογράμμισε τη σημασία του σχετικού νομικού, πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου που διευκολύνει αυτή τη μετάβαση. Ειδικότερα, ο Αξαρλόγλου αναφέρθηκε στη φιλική προς την επιχειρηματικότητα στάση της κυβέρνησης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ακόμη σημαντικότερη είναι η ευρεία παραδοχή εντός της ίδιας της κοινωνίας, πως οι επιχειρήσεις είναι αυτές που παράγουν πλούτο και η κυβέρνηση λειτουργεί ρυθμιστικά ή και δίνοντας κατεύθυνση στην οικονομική ανάπτυξη.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον δεύτερο άξονα – αυτόν των σχετικών πόρων που διαθέτει η χώρα για να μεταβεί στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο – δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του brain gain και στην προσέλκυση και ανάδειξη κορυφαίου ταλέντου που διαθέτει η χώρα.
Παράλληλα, σημείωσε πως το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης» αποκάλυψε ότι η τοποθεσία είναι, μετά την πανδημία, προτεραιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου για την εξ αποστάσεως εργασία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό προορισμό για τους ψηφιακούς νομάδες της νέας εποχής – οι οποίοι μπορούν να διευρύνουν τη δεξαμενή ταλέντου της χώρας. Πέραν των ανθρώπινων πόρων, ο Αξαρλόγλου αναφέρθηκε στην αύξηση άμεσων ξένων επενδύσεων, κάτι που φανερώνει τη δέσμευση του διεθνούς κεφαλαίου σε μόνιμες επενδύσεις, ενώ τόνισε και τις σημαντικές ευκαιρίες που προκύπτουν για την υλοποίηση νέων πρωτοβουλιών από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Τέλος, ο τρίτος καθοριστικός άξονας σχετίζεται, σύμφωνα με τον Πρύτανη, με το στρατηγικό όραμα για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Η χώρα, όπως ανέφερε, κινείται προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο έχει το βλέμμα στραμμένο προς τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εστιάζει στην καινοτομία και την υψηλή εξειδίκευση και αναγνωρίζει πως, μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά μπορεί κάποια πράγματα να τα κάνει εξαιρετικά: Σε αυτήν τη διαπίστωση έγκειται η αναγνώριση της Αριστείας ως μοχλού ανάπτυξης.
«Όλοι μας», ανέφερε κλείνοντας ο Αξαρλόγλου, «Είμαστε μέρος αυτού του νέου μοντέλου ανάπτυξης. Σε αυτήν την πορεία μπορεί να υπάρχει αβεβαιότητα, πίεση, ακόμη και αποτυχίες. Υπάρχουν όμως και πολλές επιτυχίες αλλά και σημαντικός σκοπός: Να δημιουργήσουμε την οικονομία που θέλουμε για το καλό της κοινωνίας, του λαού μας, των παιδιών μας».
Πηγή: startupper.gr