Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία, που εμφάνισαν αιφνιδιαστική συρρίκνωση 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω την εικόνα της Ευρωζώνης, εν αναμονή των αυριανών στοιχείων για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου, αλλά και έπειτα από τα στοιχεία της Γερμανίας, που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής βυθίστηκε σε ύφεση.
Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 2,1% σε ετήσια βάση κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αλλά το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έπειτα από τριμηνιαία ανάπτυξη 1,1% που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Και οι τρεις οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα της μείωσης των επενδύσεων, η οποία αντιστάθμισε τις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και εξαγωγές.
«Η μείωση αντανακλά κυρίως την αντιστροφή της θετικής επίδρασης από τα αποθέματα των επιχειρήσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2022», εξηγεί στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας.
Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιταχυνθεί από τα μέσα του έτους, λόγω των ισχυρότερων τουριστικών εσόδων, του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους και της γρηγορότερης εκταμίευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνει το Reuters. Ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,3% φέτος αποτελεί επιβράδυνση από το 5,9% του 2022, όμως και πάλι πρόκειται για υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, την ώρα που ο υψηλός πληθωρισμός και η άρση των κρατικών μέτρων στήριξης για την ενέργεια επιβαρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες.
«Η τρέχουσα τροχιά ευθυγραμμίζεται με τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις, με περιθώρια θετικών εκπλήξεων από τον τουρισμό, τις επενδύσεις και μια πιθανή βελτίωση της εξωτερικής ζήτησης, κυρίως από την Ευρωζώνη», σημειώνει ο Ν. Μαγγίνας, με το Reuters να τονίζει ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι κρίσιμοι για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα χρόνια της κρίσης.
Στασιμότητα στην Ευρωζώνη
Η υπο-απόδοση της ελληνικής οικονομίας στο τρίμηνο έρχεται να προστεθεί στα στοιχεία του περασμένου μήνα που έδειξαν ότι η Γερμανία βυθίστηκε σε ύφεση από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, σημειώνει το Bloomberg.
Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται η ανακοίνωση των οριστικών στοιχείων της Eurostat για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, με τους αναλυτές να περιμένουν μηδενική μεταβολή. Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, η Ευρωζώνη αναμένεται να αποφύγει μια ύφεση.
«Οι αγορές βλέπουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επανεκλέγεται άνετα στις 25 Ιουνίου, αφότου αρχικά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Μία ισχυρή εντολή θα του επέτρεπε να συνεχίσει στο μεταρρυθμιστικό και δημοσιονομικά υπεύθυνο μονοπάτι που ξεκίνησε αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2019. Αυτό τροφοδοτεί τις ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, την οποία έχασε πριν από 13 χρόνια», σημειώνει το Bloomberg.
Πηγή: moneyreview.gr