PQH: Πώληση σε τρία κομμάτια «κόκκινα» δάνεια ύψους 4,8 δισ. – Η «άγονη» Αριάδνη αλλάζει όνομα

Την προσεχή Δευτέρα θα ανοίξει το VDR για τους επενδυτές ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές

Σε τρια κομμάτια – χαρτοφυλάκια απολύτως διακριτά «σπάει» την πώληση δανείων συνολικού λογιστικού υπολοίπου 4,8 δισ. ευρώ η PQH, o Ειδικός Διαχειριστής, μειώνοντας την αρχική περίμετρο του Αriadni ύψους 5,2 δισ. ευρώ, για το οποίο ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος το καλοκαίρι του 2022.  Με το «σπάσιμο» στα τρία και τη μικρότερη περίμετρο η PQH ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερη γκάμα επενδυτών που δεν θα «αναγκαστούν» να προχωρήσουν σε mega consortium.

Ειδικότερα, η νέα συναλλαγή, με την ονομασία Alphabet περιλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια:

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την προσεχή Δευτέρα θα ανοίξει το VDR για τους επενδυτές ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές. Στόχος είναι το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις συναλλαγές, ωστόσο υπάρχει η ευελιξία για επιβράδυνση ή επιτάχυνση των διαδικασιών για κάποιο από τα τρία χαρτοφυλάκια.

Η αβεβαιότητα, όπως αναφέρουν πηγές, οδηγεί σε μικρότερες συναλλαγές, με αυτή της PQH είναι η τελευταία (και μεγαλύτερη) της πρωτογενούς αγοράς πωλήσεων.

Η ακτινογραφία των δανείων

Oπως και το Ariadni, έτσι το Alphabet δεν περιλαμβάνει αγροτικά δάνεια, δάνεια αγροτικών συνεταιρισμών, δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου καθώς και δάνεια για τα οποία είναι σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια του Alphabet προέρχονται σε ποσοστό περίπου 60% από την πρώην Αγροτική Τράπεζα και τα υπόλοιπα από Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, FBB, Πανελλήνιας Τράπεζας, των Συνεταιριστικών Τραπεζών Αχαΐας, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για το Ariadni είχε κριθεί άγονος καθώς οι προσφορές, σύμφωνα με την PQH οι δύο δεσμευτικές προσφορές που είχαν κατατεθεί  (από το σχήμα Fortress–Bain–DKκαι από την Εllington) ήταν κάτω από την «κόκκινη γραμμή» των 730 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί ως ελάχιστο αποδεκτό τίμημα.  Σημειώνεται εξάλλου ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούσαν από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν παγκοσμίως πολλές συναλλαγές πήγαν πίσω λόγω τους αυξημένου ρίσκου, της αύξησης του κόστους δανεισμού και του κλίματος αβεβαιότητας.

 

Imerisia.gr

Exit mobile version