Prodea: Ανοιγμα σε νέα οικιστικά στην Αθήνα με αγορές 16,3 εκατ. ευρώ

«Ανοιγμα» σε οικιστικά projects, έχοντας διαθέσει περί τα 16,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση πέντε εταιρειών με οικιστικά ακίνητα πραγματοποιεί η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, η οποία πέραν των επαγγελματικών ακινήτων έχει εντάξει στην στρατηγική της και τον τομέα των ακινήτων. Στόχος, η «κάλυψη της ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης για στέγη, με όρους πραγματικής αειοφορίας, ποιότητας και ασφάλειας, προσφέροντας ένα προϊόν με τη σιγουριά και τα εχέγγυα ενός οργανισμού με ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2022, η εταιρεία αναφέρει ότι προχώρησε στην απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου και των εταιρικών μεριδίων πέντε εταιρειών στην Ελλάδα, οι οποίες είναι ιδιοκτήτριες εννέα οικιστικών οικοπέδων και ενός υφιστάμενου κτηρίου κατοικιών, το οποίο είναι πλήρως μισθωμένο, με σκοπό την ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση. Το τίμημα για την απόκτηση των εταιρειών ανήλθε σε 16,29 εκατ. ευρώ και οι εταιρείες WISE LOUISA Μ.Α.Ε., ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 77 M.IKE και WISE ATHANASSIA M.IKE είναι ιδιοκτήτριες 4 οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 7,2 χιλ. τ.μ. στα οποία θα αναπτυχθούν οικιστικά ακίνητα προς πώληση. Οι εταιρείες BTR HELLAS M.IKE και BTR HELLAS II M.ΙΚΕ είναι ιδιοκτήτριες 5 οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 1,7 χιλ. τ.μ. στα οποία θα αναπτυχθούν οικιστικά ακίνητα προς ενοικίαση (ακίνητα επένδυσης) και ενός πλήρως μισθωμένου κτηρίου κατοικιών συνολικής επιφάνειας 1,2 χιλ. τ.μ. το οποίο διαθέτει συνολικά 24 διαμερίσματα. Στο πλαίσιο της επέκτασής του στα οικιστικά, η μεγαλύτερη εγχώρια εισηγμένη ΑΕΕΑΠ έχει αποκτήσει δέκα οικιστικά οικόπεδα σε νότια, βόρεια προάστια και κέντρο (Ελληνικό, Νέα Ερυθραία, Πολιτεία, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Κυψέλη) και ένα υφιστάμενο, πλήρως μισθωμένο κτίριο κατοικιών στην Καλλιθέα.

Το κατασκευαστικό κόστος
Αναφορά γίνεται και στο μείζον της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους ακινήτων που είναι απασχολεί σε αυτή τη συγκυρία την αγορά. «Ωστόσο ο όμιλος έχει περιορισμένη έκθεση σε έργα ανάπτυξης ακινήτων σε σχέση με το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται σε προχωρημένη φάση ολοκλήρωσης. Παράλληλα έχει καταγραφεί αυξητική τάση στα επίπεδα των μισθωμάτων στους κλάδους της ελληνικής αγοράς ακινήτων στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία με αποτέλεσμα η όποια αύξηση του κατασκευαστικού κόστους να αναμένεται να εξισορροπηθεί σε σημαντικό βαθμό από τα αυξημένα έσοδα από μισθώματα. Συνεπώς δεν αναμένεται να είναι ουσιώδης η επίπτωση στα συνολικά αποτελέσματα του ομίλου».

Αναφορικά με την έναρξη νέων έργων ανάπτυξης, η εταιρεία είναι σε φάση αναμονής και αξιολόγησης πριν προβεί στην έναρξη εργασιών. Αναφορικά με την πληθωριστική πίεση, τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων, η εταιρεία «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αξιολογεί τις πιθανές επιπτώσεις στα αποτελέσματα και τη ρευστότητά της έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ανάλογα με τη διαμόρφωση των συνθηκών και τις προβλέψεις. Σε αυτή τη φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η γενικότερη επίπτωση που μπορεί να έχει στην οικονομική κατάσταση των πελατών του ομίλου μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και αύξηση των τιμών εν γένει. Τέλος η εταιρεία θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές της για την υλοποίηση σε επιλέξιμα ακίνητά της «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές αποθηκευτικών χώρων) έτσι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των μισθωτών της μέσω του περιορισμού της εξάρτησής τους από παραδοσιακές πηγές ενέργειας», αναφέρει η διοίκηση.

Πηγή: newmoney.gr

Exit mobile version