Προκλήσεις και ευκαιρίες στο δρόμο για το net zero banking

21 November 2021, Schleswig-Holstein, Albersdorf: Wind turbines stand in a field on the A23 motorway near Albersdorf. A wind power capacity of more than one gigawatt could be approved in Schleswig-Holstein this year. (to dpa "Albrecht expects strongest wind power expansion since 2014") Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Πολλές μεγάλες διεθνείς τράπεζες διεκδικούν ηγετικό ρόλο στη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα, αλλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις ως επόπτες της προσπάθειας των πελατών τους να απαλλαγούν από τον άνθρακα.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι σημαντικός χρηματοδότης της πράσινης μετάβασης της οικονομίας, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Μεγάλου, ενώ εξίσου ισχυρό ρόλο έχουν και οι άλλες τράπεζες, Eurobank, Alpha Bank αλλά και η Εθνική Τράπεζα, έχοντας ενισχύσει αυτό το ρόλο και μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Παρόλαυτά, σε παγκόσμια κλίμακα, διαπιστώνεται ότι ο κλάδος είναι μπροστά σε προκλήσεις. Σύμφωνα με μελέτη της Accenture, μέχρι στιγμής σχεδόν το 60% των κορυφαίων τραπεζών στον κόσμο έχουν αναλάβει δημόσιες δεσμεύσεις για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Επιπλέον, διαπιστώνει ότι πολλές τράπεζες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να γίνουν διαχειριστές της παγκόσμιας μετάβασης σε μια καθαρή οικονομία και να καθοδηγήσουν τους πελάτες τους, ρόλος που θα επέτρεπε στις τράπεζες να επεκτείνουν και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με την έρευνα σημαντικές προκλήσεις εμποδίζουν τις τράπεζες να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Αυτές έχουν να κάνουν με την έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων και την πολυπλοκότητα, με το γεγονός ότι συχνά οι τράπεζες ξεκινούν το ταξίδι για το net zero με προγράμματα που λειτουργούν ως προσθήκες, χωρίς ενσωμάτωση στην ατζέντα μετασχηματισμού, καθώς και με την έλλειψη ωριμότητας στα θέματα βιώσιμης χρηματοδότησης, δεδομένου ότι τα πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και οι σχέσεις με τους πελάτες δεν έχουν ακόμη εξελιχθεί σε συνεργασίες.

Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, σύμφωνα με τους αναλυτές, απαιτείται εκτεταμένος μετασχηματισμός όλων των πτυχών των οργανισμών και μείωση των εκπομπών Scope 1&2 από τις δραστηριότητες των ίδιων των τραπεζών, δεδομένου ότι μόνο το 12% των τραπεζών είναι επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον συγκεκριμένο στόχο.

Η Accenture καταλήγει στο τρίπτυχο grow green, engage, reduce, ως το κλειδί για τον κλάδο προκειμένου να ηγηθεί της μετάβασης.

Σύμφωνα με το σχετικό σενάριο της SAS προβλέπεται ότι το 2035 θα δημιουργηθεί μια παγκόσμια κοινότητα δεσμευμένη να δρα πάντα προς όφελος του κλίματος, όπου η απεξάρτηση από τον άνθρακα θα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα σε όλους τους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών. Οι πόλεις θα έχουν επανασχεδιαστεί με στόχο την καλύτερη ενεργειακή απόδοση και την κλιματική ανθεκτικότητα. Οι οικονομικά αποδοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι πράσινες τεχνολογίες θα επικρατήσουν.

Η μελέτη είναι ξεκάθαρη σχετικά τα διλήμματα που προκύπτουν για τη κλιματική αλλαγή, τον οικονομικό κατακερματισμό και τις διάχυτες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες τονίζοντας ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον τους ως κλάδος. Ως προς τα άλλα δύο σενάρια της μελέτης, αυτά εστιάζουν στη δυνατότητα των μετασχηματισμένων τραπεζών να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού και στο πώς θα αποδίδουν οι τράπεζες σε έναν γεωπολιτικά κατακερματισμένο κόσμο.

Πηγή: fortunegreece.com

Exit mobile version