Πρωτοφανές: Η startup που φτιάχνει «δερμάτινα» ρούχα από… βλαστοκύτταρα

Η VitroLabs Inc. που κατασκευάζει δέρμα από κυτταρική καλλιέργεια που αναπαράγει τη δομή των δερμάτων των ζώων εξασφάλισε 46 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Kering SA, της διάσημης γαλλικής εταιρείας

Περί τα 46 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Kering SA, της γαλλικής εταιρείας που έχει υπό τον έλεγχό της πολυτελή εμπορικά σήματα μόδας όπως η Gucci και η Saint Laurent, εξασφάλισε μια startup με έδρα την Καλιφόρνια που κατασκευάζει δέρμα από κύτταρα.

Η VitroLabs Inc. η οποία κατασκευάζει δέρμα από κυτταρική καλλιέργεια που αναπαράγει τη δομή των δερμάτων των ζώων θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση για να κλιμακώσει τις δραστηριότητές της και αναμένει να ξεκινήσει πιλοτικά την παραγωγή αυτή την άνοιξη, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της την Τετάρτη.

Η VitroLabs είναι η startup που αξιοποιεί πιο πρόσφατα χρηματοδότηση από επενδυτές για να αναπτύξει εναλλακτικά υλικά που αντιγράφουν ζωικά προϊόντα. Ο κλάδος βιώνει μια εκρηκτική ανάπτυξης φέτος, καθώς οι μάρκες απαιτούν περισσότερες βιώσιμες επιλογές. Οι 95 εταιρείες στον χώρο συγκέντρωσαν περίπου 980 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, διπλάσιο ποσό από το 2020, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική Πρωτοβουλία Material Innovation Initiative.

Περισσότερες από τις μισές εταιρείες έχουν ξεκινήσει από το 2014 και οι περισσότερες από αυτές επικεντρώνονται στη δημιουργία δερμάτινου υλικού από ρίζες μανιταριών, γνωστά ως μυκήλιο, καθώς και από ανανάδες, κάκτους, άλλα οργανικά συστατικά ή από τεχνολογία βλαστοκυττάρων, όπως η VitroLabs. Άλλοι εξετάζουν υφάσματα όπως μετάξι και μαλλί.

Ενώ επώνυμες εταιρείες πωλούσαν για χρόνια προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως «vegan» δέρμα, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα είναι απλώς μια εκδοχή δερματίνης, κατασκευασμένης από πλαστικό. Το νέο κύμα νεοφυών επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας προσπαθούν να αποφύγουν εντελώς το πλαστικό ή να μειώσουν την ποσότητα που χρησιμοποιείται για τη δέσμευση των οργανικών υλικών.

Οι εταιρείες εργάζονται επίσης για την παραγωγή υποκατάστατων τυριού και γάλακτος χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που ονομάζεται ζύμωση ακριβείας, αλλά το δέρμα που καλλιεργείται στο εργαστήριο μπορεί να αντιμετωπίσει λιγότερα ρυθμιστικά εμπόδια για να βγει στην αγορά από τα καλλιεργημένα τρόφιμα.

Η VitroLabs είπε ότι είναι η πρώτη εταιρεία εναλλακτικών υλικών στην οποία έχει επενδύσει ένας μεγάλος όμιλος πολυτελείας όπως η Kering. Η Agronomics Ltd. και ο διάσημος ηθοποιός Leonardo DiCaprio συμμετείχαν επίσης στον γύρο χρηματοδότησης.

Πηγή: newmoney.gr

Exit mobile version