Ψηφιακή επιτήρηση των μεγάλων επενδύσεων

Ψηφιακή επιτήρηση των μεγάλων επενδύσεων

Το 2013 είχε ενταχθεί στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων ένα έργο 750 εκατ. ευρώ που περιλάμβανε την κατασκευή τεσσάρων γηπέδων γκολφ, τριών πεντάστερων ξενοδοχείων, παραθεριστικών κατοικιών και συνεδριακού κέντρου σε έκταση άνω των 12,5 στρεμμάτων στη Χαλκιδική. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2017, η επένδυση που «θα αναδείκνυε και θα αξιοποιούσε τη φυσική ομορφιά της “άγνωστης” Βόρειας Ελλάδας», όπως είχε αρχικά παρουσιαστεί, εκτός του ότι παρέμενε μακέτα, εξακολουθούσε να βρίσκεται ενταγμένη στον κατάλογο των προς αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων. Οι υποψήφιοι επενδυτές, δε, χρωστούσαν, τέσσερα χρόνια μετά, ακόμη και τη διαχειριστική αμοιβή προς την Enterprise Greece που τοποθετούνταν σε 332.000 ευρώ.

Τέτοιου είδους… ευτράπελα είναι απαγορευτικά σήμερα περισσότερο από ποτέ, με την Ελλάδα να καλείται να απορροφήσει συνολικούς πόρους 77 δισ. ευρώ (από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κ.λπ.), που υπολογίζεται ότι θα μοχλεύσουν ακόμη 40 δισ. ευρώ. Με τη μερίδα του λέοντος των κεφαλαίων αυτών να κατευθύνεται σε εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας (όπως αποκαλούνται τα μεγάλα στρατηγικά έργα βάσει του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης), μέχρι και το 2025, ο έλεγχος της πορείας υλοποίησής τους είναι καταλυτικής σημασίας.

Για τον σκοπό αυτό, έως και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, ενός ηλεκτρονικού «ματιού» που θα παρακολουθεί τη συνολική πορεία μιας επένδυσης. Από τη στιγμή δηλαδή που ο εισηγητικός φάκελος περιέρχεται, προς έγκριση, στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) έως και την ολοκλήρωσή της και την παρακολούθηση τυχόν μακροχρόνιων υποχρεώσεών της. Προβλέπεται και η δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου – γραμμής ενημέρωσης και υποστήριξης των επενδυτών. Οι δύο αυτοί βραχίονες του συστήματος παρακολούθησης των μεγάλων επενδύσεων αποτελούν έργο προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, του οποίου την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης επικύρωσε πρόσφατα με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Μέσω της ειδικής αυτής πλατφόρμας δεν θα παρακολουθείται απλώς η πρόοδος των επενδύσεων, αλλά θα καθίσταται ξεκάθαρο (π.χ. μέσω εγχειριδίων και ερωταπαντήσεων) το θεσμικό πλαίσιο και η προβλεπόμενη νομοθεσία στους επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν και τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του τηλεφωνικού κέντρου με εξειδικευμένους συμβούλους επενδύσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της ύπαρξης πολλών και διαφορετικών νομοθετικών διατάξεων που συχνά είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει και μητρώο επενδυτών, συμβούλων και ελεγκτών με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της απλοποίησης των διαδικασιών και θα «επικοινωνεί» με τρίτους (υπουργεία, οργανισμούς, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.), ώστε να είναι εφικτή η ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών και εγγράφων.

Η πλατφόρμα είναι βασικό εργαλείο για να γίνουν πράξη όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με το οποίο θεσπίζεται η νέα κατηγορία εμβληματικών επενδύσεων μεγάλης σημασίας και προβλέπονται διατάξεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Οπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην πρόσφατη έκθεσή του, το επενδυτικό κενό και τα τυχόν εμπόδια διοικητικής φύσεως στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων ανήκουν στους βασικούς ενδογενείς κινδύνους της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έκθεση της ΔιαΝΕΟσις («Outlook της ελληνικής οικονομίας»), τα τελευταία οκτώ έτη η επενδυτική δαπάνη αντιστοιχεί σταθερά περίπου στο 1/3 των επενδύσεων του 2007, ενώ ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου (ΑΣΠΚ) από το ιστορικό υψηλό των 55,7 δισ. ευρώ το 2007 (σε σταθερές αξίες 2015), μειώθηκε και είναι σταθερός από το 2013 γύρω από το επίπεδο των 19,6 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Exit mobile version