Ράλι με ημερομηνία λήξης στα ομόλογα

Εύθραυστο χαρακτηρίζουν οι αναλυτές το ράλι που σημείωσαν τα ομόλογα της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα και στο οποίο η Ελλάδα ξεχώρισε κλείνοντας την ψαλίδα με την Ιταλία, καθώς το 2023, και ιδίως το πρώτο μισό του, κάθε άλλο παρά ομαλό και εύκολο θα είναι για τις αγορές κρατικού χρέους

Εύθραυστο χαρακτηρίζουν οι αναλυτές το ράλι που σημείωσαν τα ομόλογα της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα και στο οποίο η Ελλάδα ξεχώρισε κλείνοντας την ψαλίδα με την Ιταλία, καθώς το 2023, και ιδίως το πρώτο μισό του, κάθε άλλο παρά ομαλό και εύκολο θα είναι για τις αγορές κρατικού χρέους. Αρκετοί μάλιστα εκτιμούν ότι η ευφορία αυτή τελείωσε, όπως έδειξε και το sell-off της Παρασκευής, ενόψει ενός νέου κύματος, του τελευταίου για το έτος, συνεδριάσεων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Αν και δεν αναμένεται να ταρακουνήσουν τα νερά των αγορών με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, ωστόσο δεν θα αλλάξουν τις προσδοκίες για το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια καθώς η σύσφιγξη θα συνεχιστεί, που σημαίνει ακόμη υψηλότερο κόστος δανεισμού προσεχώς.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επέστρεψαν κάτω από το 4% την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι, με το spread έναντι της Γερμανίας να συρρικνώνεται στα χαμηλά έτους και το spread έναντι της Ιταλίας να μηδενίζεται. Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν θα μείνει αλώβητη από την επιδείνωση του κλίματος στα ομόλογα γενικότερα το 2023, καθώς η μάχη των κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμού θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τον παράγοντα «ύφεση», τη στιγμή που οι εκδόσεις χρέους θα κινηθούν σε υψηλά πολλών ετών χωρίς να έχουν τη στήριξη πλέον του «μεγάλου αγοραστή» τους, τις κεντρικές τράπεζες.

Οι εκδόσεις χρέους θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα απουσιάζουν από την αγορά.

«Το 2023 και ειδικά το α΄ τρίμηνο θα είναι δύσκολο για τα ομόλογα γενικά, καθώς αναμένουμε κύμα προσφοράς στην αγορά, ενώ οι καθαρές αγορές QE θα είναι μηδενικές», σημειώνει στην «Κ» ο Ιωάννης Σώκος, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Deutsche Bank. Η πρόσφατη συμπίεση των spreads ήταν συνέπεια της άποψης της αγοράς πως οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να γίνουν λιγότερο επιθετικές βραχυπρόθεσμα, αλλά η Deutsche Bank δεν συμφωνεί με αυτήν, αφού ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός για να δούμε μια στροφή πολιτικής. «Επιπλέον, η ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει το QT στις θέσεις της στο πρόγραμμα PSPP. Αν και δεν θα επηρεάσει τα ελληνικά ομόλογα ιδιαίτερα, καθώς δεν έγιναν ποτέ επιλέξιμα για το PSPP ενώ μπορεί να συνεχίσουν να επωφελούνται από την ευελιξία των επανεπενδύσεων του PEPP, ωστόσο θα ακολουθήσουν το γενικότερο κλίμα της αγοράς», προσθέτει ο αναλυτής.

«Συνολικά αναμένουμε ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν περαιτέρω το α΄ τρίμηνο και τα spreads θα διευρυνθούν. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί να δούμε την ΕΚΤ να αντιδρά σε αυτήν τη διεύρυνση με βάση και τη στάση της κατά του κατακερματισμού, οδηγώντας έτσι σε αντιστροφή του κλίματος στο β΄ εξάμηνο του έτους. Ενας δυνητικός θετικός παράγοντας για τα spreads θα μπορούσε να είναι η αναμενόμενη πτώση της μεταβλητότητας καθώς οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν τα τελικά τους επιτόκια», καταλήγει ο κ. Σώκος.

Ανάλογη άποψη έχει και ο στρατηγικός αναλυτής ομολόγων της DZ Bank, Σεμπάστιαν Φελέχνερ, ο οποίος εκτιμά πως το περιβάλλον για τα κρατικά ομόλογα θα είναι εντελώς διαφορετικό το 2023. «Το QT σημαίνει λιγότερη ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Αν και η Ελλάδα είναι τυχερή μια και δεν την αφορά άμεσα το QT, ωστόσο, το γεγονός είναι ότι η ΕΚΤ ασκεί περαιτέρω πίεση στο κόστος δανεισμού και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να λάβουν χρηματοδότηση από την αγορά». Συνεπώς, όπως τονίζει, «αν και η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση με καμία πίεση χρηματοδότησης το 2023 λόγω και των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων και έχει θετική τάση αξιολόγησης, θα παραμείνει εξαρτημένη από το συνολικό κλίμα της αγοράς. Επιπλέον, η χώρα μπαίνει και σε εκλογικό έτος, με την όλη διαδικασία να δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα».

Πηγή: kathimerini.gr

Exit mobile version