Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός και ως «Dr. Doom» για τις επιτυχείς, αλλά απαισιόδοξες προβλέψεις του, τόνισε πως η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν την «ανώμαλη προσγείωση», τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την προσπάθεια ελέγχου του υψηλού πληθωρισμού.
Παγίδα χρέους
Ο πλανήτης, σύμφωνα με τον αναλυτή, αντιμετωπίζει μία «παγίδα χρέους» άνω των $300 τρισ. μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες δυσκολεύονται στην επαρκή αύξηση των επιτοκίων για την χαλιναγώγηση του πληθωρισμού.
«Υπάρχει τόσο πολύ χρέος στο σύστημα που αν αυξηθούν τα επιτόκια σε επίπεδα τα οποία θεωρούνται θεμιτά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, θα υπάρξει μία πραγματική σκληρή προσγείωση της οικονομίας η οποία θα οδηγήσει σε πληθώρα χρεοκοπιών», υπογράμμισε ο Ρουμπινί, προσθέτοντας πως πολλές κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να «πατήσουν φρένο» στο πρόγραμμα σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ο οικονομολόγος τόνισε πως πολλά κράτη ανά τον πλανήτη έχουν επωμιστεί υψηλά ποσοστά δημόσιου χρέους, ενώ μία χρηματοπιστωτική κρίση θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τις οικονομίες των χωρών αυτών.
Γι αυτόν το λόγο, ο Ρουμπινί τονίζει πως πρέπει να βρεθούν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την εύρυθμη μείωση του δημόσιου χρέους και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς την παράλληλη δημιουργία περαιτέρω πληθωριστικών πιέσεων, η οποία θα μπορούσε, με τη σειρά της, να οδηγήσει σε μία νέα εποχή «υψηλού στασιμοπληθωρισμού» κατά την οποία ο πληθωρισμός θα παραμείνει αμετακίνητα υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Κεντρικές τράπεζες
Οι προβλέψεις του Ρουμπινί, αν και δεν συμπλέουν με αυτές πολλών άλλων αναλυτών, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
«Οι κεντρικές τράπεζες αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκιά τους πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο έτσι ώστε να επιτύχουν τους πληθωριστικούς τους στόχους», τόνισε ο Ρουμπινί σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Australian Financial Review.
«Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός δεδομένων των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων φέτος. Παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση της ζήτησης στην Κίνα θα επιδεινώσουν την κατάσταση», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία έχει αποδειχθεί πολύ μονιμότερος του αναμενόμενου».
Οι κινήσεις της RBA
Σύμφωνα, παράλληλα, με τον επικεφαλής του Australia’s Future Fund, Πίτερ Κοστέλο, η Reserve Bank of Australia (RBA) θα πρέπει να πείσει τους Αυστραλούς πολίτες πως θα καταφέρει να περιορίσει τον πληθωρισμό.
«Το χειρότερο θα ήταν εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες αυτοί ανακοινώσουν μία τέτοια επιθετική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής αλλά δεν το κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναλυτής, τονίζοντας πως «σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε όλα τα παρεμφερή αρνητικά στοιχεία μιας αύξησης των επιτοκίων χωρίς τα πλεονεκτήματά της».
Πηγή: newmoney.gr