Το ρούβλι ανεβαίνει, αλλά η Ρωσία παλεύει να αποφύγει τη χρεοκοπία

Οι προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να ενισχύσει το ρούβλι έχουν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Το ρωσικό νόμισμα χτύπησε υψηλά διετίας έναντι του δολαρίου την περασμένη Παρασκευή.

Αυτό έγινε όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατάφερε να αποπληρώσει τους πιστωτές της με δολάρια, καθώς η Μόσχα παλεύει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έκανε την πληρωμή ομολόγων ύψους 565 εκατομμυρίων δολαρίων σε ευρώ, καθώς και μία πληρωμή ομολόγων ύψους 84 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ωρίμαζαν το 2024. Και οι δυο πληρωμές έγιναν σε δολάρια, ισχυρίστηκε το υπουργείο, όπως προβλέπεται από τις προϋποθέσεις των σχετικών συμβολαίων.

Στις 6 Απριλίου, η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι είχε προχωρήσει στην πληρωμή των παραπάνω ομολόγων με ρούβλια, με αποτέλεσμα ο Οίκος Αξιολόγησης, S&P, να την κηρύξει τρεις μέρες μετά σε χρεοκοπία.

Όμως, παρά το γεγονός ότι οι πληρωμές σε δολάρια έγιναν τελικά με καθυστέρηση, αυτό δείχνει ότι η Μόσχα έκανε μία τελευταία προσπάθεια για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αυτό συμβαίνει επειδή για την πληρωμή των ομολόγων υπάρχει μία περίοδος χάριτος 30 ημερών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η περίοδος χάριτος έληγε στις 4 Μαΐου.

Βέβαια, ίσως να μη μάθουμε ποτέ αν ο Οίκος Αξιολόγησης, S&P, άλλαξε γνώμη για τη ρωσική χρεοκοπία, καθώς εξ αιτίας των κυρώσεων ο Οίκος απέσυρε την αξιολόγησή του για το ρωσικό χρέος στις 15 Απριλίου.

Η Ρωσία διαθέτει τα χρήματα για να αποπληρώνει το χρέος της. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στα μισά κεφάλαια που διαθέτει εξ αιτίας των κυρώσεων της Δύσης. Οι πρωτοφανείς κυρώσεις έχουν μπλοκάρει περίπου 315 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά κεφάλαια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε ξένες τράπεζες.

Όμως, όπως φάνηκε, η Μόσχα βρήκε τρόπο να αποπληρώσει ομόλογα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να έχει πρόσβαση στα αποθεματικά της.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι οι πληρωμές πρέπει να έγιναν από νέους λογαριασμούς, καθώς δεν υπήρξε άρση των κυρώσεων κάποιων από τους λογαριασμούς σε δολάρια.

Η είδηση έστειλε το ρούβλι σε υψηλό διμήνου έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η Μόσχα έχει καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να δώσει ώθηση στο ρούβλι, παρά τις διεθνείς κυρώσεις, αυξάνοντας τα επιτόκια της και απαγορεύοντας σε Ρώσους χρηματιστές να πωλούν μετοχές που κατέχουν ξένοι επενδυτές.

Σε αυτό συνέβαλε και το αίτημα της Μόσχας από ξένους πελάτες να πληρώνουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο σε ρούβλια.

Πηγή: economistas.gr

Exit mobile version