Προκλήσεις εκτιμά η S&P ότι θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες το 2023, καθώς οι οικονομικές προοπτικές σε όλη την Ευρώπη επιδεινώνονται, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και της απότομης αύξησης των επιτοκίων. Παρόλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν αυτή την επιδείνωση της οικονομίας, σε σχέση με το παρελθόν.
Όπως σημειώνει η S&P, η ελληνική οικονομία δεν έχει ανοσία στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που διαπιστώνεται στην Ευρώπη, αλλά θα δει σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης το 2023.
Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε σχέση με το παρελθόν για να αντιμετωπίσουν μια ύφεση, λόγω της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.
«Μέχρι το τέλος του 2022, οι τράπεζες είχαν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας μετασχηματισμού τους και τώρα έχουν πιο καθαρούς ισολογισμούς, με αυξημένη εστίαση στις βασικές δραστηριότητες και ένα πιο ισορροπημένο προφίλ χρηματοδότησης», σημειώνει ο αναλυτής της S&P Global Ratings, Pierre Hollegien.
Τονίζει, ωστόσο, ότι τα κεφάλαια παραμένουν η βασική αδυναμία των τραπεζών, λόγω του υψηλού μεριδίου του αναβαλλόμενου φόρου.
Η S&P βλέπει περιθώρια για αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, λόγω της αύξησης των περιθωρίων, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ και της πιστωτικής επέκτασης που στηρίζεται και στα projects του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο οίκος εκτιμά ότι η άπλετη ρευστότητα στο σύστημα θα περιορίσει την ανατιμολόγηση των καταθέσεων, αν και οι διακυμάνσεις της αγοράς και η στροφή της ΕΚΤ προς την απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης, θα κάνουν τα μακροπρόθεσμα εργαλεία χρηματοδότησης οικονομικά ασύμφορα, επιβαρύνοντας την κερδοφορία των τραπεζών. Η S&P τονίζει ότι οι τράπεζες αναμένεται να δυσκολευτούν ειδικά στο «χτίσιμο» της ελάχιστης απαίτησης για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).
Πάντως, οι αναλυτές περιμένουν περιορισμένη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, κάτι που αποδίδουν στη δομή του χαρτοφυλακίου τους. Όπως εξηγούν, οι τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» τα ασθενέστερα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό τους κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, ενώ τα ποσοστά των defaults αναμένεται να είναι χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν.
Πηγή: moneyreview.gr