Αντοχές στο sell off που σημειώθηκε στον τραπεζικό κλάδο έδειξαν οι ελληνικές τράπεζες, δίνοντας υψηλές αποδόσεις στους μετόχους τους κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνει η S&P.
Ειδικότερα, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης επισημαίνουν ότι οι τράπεζες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας «άντεξαν» το ταραχώδες πρώτο τρίμηνο και κινήθηκαν ανοδικά, κόντρα στις μαζικές ρευστοποιήσεις που έπληξαν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, λόγω της αναταραχής στην Credit Suisse.
Η Τράπεζα Πειραιώς, με τη μετοχή της να δίνει αποδόσεις σχεδόν 39%, εμφανίζει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στο δείγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών που εξέτασε η S&P Global Market Intelligence data shows. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank έδωσαν συνολικές αποδόσεις περίπου 18% και 14%, αντίστοιχα.
Την τρίτη καλύτερη απόδοση έδωσε η πορτογαλική Millennium BCP (+33%) και ακολουθεί η ιταλική UniCredit (+29,5%).
Όπως επισημαίνει η S&P, οι ανησυχίες της αγοράς για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κλάδου, έπειτα από τις καταρρεύσεις των αμερικανικών τραπεζών έδωσαν τον τόνο κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν με τις εξελίξεις στην Credit Suisse, που οδήγησαν τελικά στην αναγκαστική εξαγορά της από την ανταγωνιστική UBS, τον Μάρτιο. Η Credit Suisse έδωσε αρνητικές αποδόσεις της τάξης του 72% στο τρίμηνο.
Τρεις από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες, οι οποίες σημείωσαν μερικές από τις υψηλότερες αποδόσεις το 2022, βρέθηκαν στο άλλο άκρο κατά το πρώτο τρίμηνο. Η Türkiye Vakiflar Bankasi έχασε 27%, η Yapi ve Kredi Bankasi 13% και η Akbank 7%.
Συνολικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπερ-απέδωσαν έναντι των αμερικανικών και των ασιατικών, με τον S&P Europe BMI Banks index να ενισχύεται κατά 6,5%, ενώ ο S&P 500 Bank index υποχώρησε κατά 13,1% και ο αντίστοιχος ασιατικός δείκτης κατά 1,6%.
Πηγή: moneyreview.gr