Saxo Bank, Morgan Stanley: Οι ελληνικές μετοχές είναι το μεγαλύτερο και πιο “καυτό” story

Ως το μεγαλύτερο turnaround story, μαζί με την Ιαπωνία, χαρακτηρίζει η Saxo Bank την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η Morgan Stanley Investment Management δηλώνει ότι οι ελληνικές μετοχές είναι πιο “καυτή” επιλογή από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών, έπειτα και από το “σήμα” που έδωσε η κάλπη της Κυριακής για συνέχιση των οικονομικών πολιτικών που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα, η Saxo Bank ξεχωρίζει τις ιαπωνικές και τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες σημειώνουν  άνοδο κοντά στο 17% και το 30% αντίστοιχα από τις αρχές του έτους, εκτιμώντας πως αποτελούν από τα ισχυρότερα επενδυτικά stories. Οι ιαπωνικές μετοχές όπως σημειώνει αποτελούν το… “talk of the town” μετά την ισχυρή υποστήριξη από τον Warren Buffett που τόνισε τις χαμηλές του αποτιμήσεις, ενώ οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν ράλι έπειτα από τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής δείχνοντας ενθουσιασμό για τις πιθανότητες επανεκλογής του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως τονίζει η Saxo, είναι ξεκάθαρο πως στους επενδυτές αρέσει το αποτέλεσμα των εκλογών, φέροντας τον Γενικό Δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, καθώς οι εντυπωσιακές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος μειώνουν τον πολιτικό κίνδυνο στη χώρα η οποία και  έχει περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα τα τελευταία 15 χρόνια. Έχοντας καταγράψει άνοδο σχεδόν 30% από τις αρχές του 2023, η ελληνική αγορά μετοχών έχει καταφέρει να δώσει κέρδη άνω του 180% από τα χαμηλά του Μαΐου του 2012, κάτι που μεταφράζεται σε 10% σε ετήσια απόδοση ένα επίπεδο αρχίζει να ισοφαρίζει το επίπεδο που πλέον ανταμείβει εκείνους τους επενδυτές που είχαν τολμήσει να επενδύσουν στη χώρα τις πιο σκοτεινές ώρες της στη σύγχρονη ιστορίας της.

Η αγορά μετοχών αποτελεί μια πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα πολιτική τάξη που αποφέρει αποτελέσματα για την οικονομία, αν και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι στο 10,9%, προσθέτει η Saxo. Όμως το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί από 28,1% το 2013 και το τρέχον είναι εκεί που βρισκόταν η Ελλάδα το 2004.

“Το comeback της Ελλάδας ήταν επώδυνο για τους Έλληνες και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει την καλή της δυναμική”, σημειώνει η Saxo.. Ενώ η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί, το πραγματικό ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι 20% κάτω από το επίπεδο του 2008, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βίωσε μια τραυματική οικονομική ύφεση. Τέλος, όπως σημειώνει, το ελληνικό χρέος προς ΑΕΠ, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλό, μειωθεί στο 171% το 2022 και στο χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2020 τη Δευτέρα μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, και αυτό “πιθανώς είναι η αρχή ενός ράλι που θα σβήσει το discount των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών” σημειώνει ο Marshall Stocker, συν-επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών στην Morgan Stanley IM.

Η Ελλάδα, κάποτε μια αναπτυγμένη αγορά μετοχών και εκδότης επενδυτικής βαθμίδας, έχασε και τις δύο αυτές ιδιότητες μετά από μια βαριά κρίση χρέους περισσότερο από μια δεκαετία πριν. Τώρα όμως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μετασχηματισμός με δυνατότητα ενίσχυσης των κρατικών οικονομικών, βελτίωσης του κανόνα δικαίου, να γίνουν οι επίσημες υπηρεσίες πιο αποτελεσματικές και να απελευθερωθεί ο κλάδος της εκπαίδευσης, όπως τόνισε ο αναλυτής μιλώντας στο Bloomberg. Η Morgan Stanley περιμένει πως αυτό θα μεταφραστεί σε υψηλότερα εταιρικά κέρδη και αποτιμήσεις.

“Η Ελλάδα θα είναι το cover story (το πρωτοσέλιδο) των αναδυόμενων αγορών για το 2023, ίσως και το 2024”, τόνισε ο Stocker στη συνέντευξή του. “Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη διαδικασία να λάβει μια ηχηρή εντολή για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντικά κέρδη στην οικονομική ελευθερία, στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και στη συνέχεια, την αναβάθμιση του Χ.Α στις ανεπτυγμένες αγορές”, όπως πρόσθεσε.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version