Οι μισές επιχειρήσεις την τρέχουσα περίοδο, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, είτε επιδιώκουν επιχειρηματική ανάταξη (μία στις τρεις ή 34%) είτε σταθερότητα (15%) και για να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης απαιτούνται δραστικά μέτρα, με επίκεντρο μείωση του ενεργειακού κόστους και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ειδικά εκείνων που αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
Πρόκειται για βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας του ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB που διακρίνει τις επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις βασικές προσδοκίες/επιδιώξεις τους για α) ανάπτυξη β) σταθερότητα και γ) ανάταξη.
Διαπιστώνεται ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (51%) προσδοκούν ή επιδιώκουν επιχειρηματική ανάπτυξη, αλλά ένα 15% προσδοκά ή επιδιώκει σταθερότητα στα επιχειρηματικά μεγέθη την παρούσα περίοδο, ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις (34%) θεωρεί ότι χωρίς επιχειρηματική ανάταξη έχει δυσκολία να αντιμετωπίσει τις αναπτυξιακές προκλήσεις.
Οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν σταθερότητα είναι αυτές που επιβίωσαν στις κρίσεις και αξιοποιούν ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν για να σταθεροποιήσουν τα επιχειρηματικά τους μεγέθη. Επενδύουν, αλλά χωρίς να έχουν ακόμα καταφέρει να αποκτήσουν ρυθμό στην επενδυτική δραστηριότητά τους. Το ενεργειακό κόστος επηρεάζει έντονα τις δραστηριότητές τους, γι’ αυτό και η πράσινη μετάβαση αντιμετωπίζεται ως σημαντική προτεραιότητα σε όρους αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και μείωσης του ενεργειακού κόστους, παρά ανάπτυξης νέας επιχειρηματικότητας.
Οι επιχειρήσεις που πασχίζουν να ανακάμψουν
Εστιάζοντας στις τελευταίες, το 34% των επιχειρήσεων με την ανάταξη ως βασική προσδοκία/επιδίωξη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μερίδα της αγοράς που παλεύει να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Το 47,5% συνδέει την επιδίωξή του για ανάταξη με νέες στρατηγικές συνεργασίες, το 28,5% με επενδύσεις σε καινοτόμα προϊόντα ενώ το 27,7% προσβλέπει σε αύξηση της ζήτησης και άλλο ένα 27% στη θετική οικονομική εξέλιξη της χώρας. Οι επιχειρήσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά αξιοποιούν τους πόρους της ΕΕ περισσότερο ως κεφάλαια κίνησης (μόνο το 17,2% ως επενδυτικό στήριγμα). Ως εκ τούτου παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.
Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη
Η έρευνα διαπιστώνει ότι η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι σημαντικές απειλές για την αγορά συνολικά, με ανάγκη μεγαλύτερων παρεμβάσεων για την άμβλυνση των επιπτώσεών τους ώστε να μη διαταραχθεί η εύθραυστη αναπτυξιακή ισορροπία. Ειδικά οι πληθωριστικές πιέσεις εξανεμίζουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απορροφούν τα αυξημένα κόστη χωρίς να τα μετακυλούν στους αγοραστές των προϊόντων τους. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολία κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις και δεξιότητες.
Τα εμπόδια για την ανάπτυξη
Το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις ανησυχούν την αγορά καθώς αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Το ενεργειακό κόστος κατατάσσεται στην πρώτη θέση των εμποδίων (53,5%) από το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κατηγοριών. Επίσης, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και η πολυνομία παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων ενώ υπάρχει ανησυχία και για την έλλειψη ικανού στελεχιακού δυναμικού. Αν και οι επιχειρήσεις με την ανάπτυξη ως βασική επιδίωξη αναγνωρίζουν τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτές που αγωνιούν να ανακάμψουν παραμένει σημαντικό εμπόδιο, καθώς θεωρούν ότι οι συντελεστές στην εταιρική φορολογία και τη φορολογία της εργασίας παραμένουν αρκετά υψηλοί.
Μάλιστα το 58,6% αυτών των επιχειρήσεων κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των εμποδίων τον ακριβό δανεισμό και τη αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ενώ ακολουθεί με 51,9% το έλλειμμα χρηματοδοτικών εργαλείων και επενδυτικών κινήτρων. Κατ’ επέκταση, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και αποθαρρύνεται οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια.
Πηγή: fortunegreece.com