ΣΕΒΕ: Απαισιοδοξία στις εξαγωγές ολόκληρο το 2022

Απαισιόδοξοι ήταν οι Έλληνες εξαγωγείς το δεύτερο εξάμηνο του 2022, παρότι το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης TCI ΣΕΒΕ-DHL ενισχύθηκε στις 88 μονάδες έναντι 82,8 μονάδων το α’ εξάμηνο, με την επίδοση κάτω του 100 όμως να καταδεικνύει απαισιοδοξία.

Το δεύτερο εξάμηνο υπήρξε βελτίωση στους εξής τομείς: εξαγωγές, εγχώριες πωλήσεις, διεθνείς και εγχώριες οικονομικές συνθήκες. Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, το θέμα επικαιρότητας εστίασε στην άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και στην υποτίμηση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Σημειώνεται πως η κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιήθηκε από το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ σε συνεργασία με την εταιρία DHL, μέλος του ΣΕΒΕ.

Αναλυτικά:

Σε ό,τι αφορά στην άνοδο των επιτοκίων, το 50% εκτιμά πως θα επηρεάσει αρνητικά την αξία των εξαγωγών του συγκριτικά με το β’ εξάμηνο του 2021, με το 70% εξ αυτών να αναμένει μικρή μείωση από 0% μέχρι 10%. Αντίστοιχα, η μεγάλη υποτίμηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην αξία των εξαγωγών σύμφωνα με το 23% του δείγματος. Το 64% εξ αυτών εκτιμά ότι η επιδείνωση θα ανέλθει έως 10%, το 24% εξ αυτών εκτιμά ότι η επιδείνωση θα κινηθεί μεταξύ 10% και 25% και το 12% εξ αυτών εκτιμά πως η επιδείνωση θα κινηθεί μεταξύ 25% και 50%.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η μικρή βελτίωση των αποτελεσμάτων στο β’ εξάμηνο του 2022 προήλθε αφενός από την αύξηση των αποτελεσμάτων σχετικά με τις εξαγωγές, η οποία αποτέλεσε τη μοναδική κατηγορία όπου η αύξηση/βελτίωση ξεπέρασε το 50%, αλλά και από τη μείωση των ποσοστών που αφορούν σε επιδείνωση των εγχώριων και διεθνών οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, η επιδείνωση στις δύο αυτές κατηγορίες συγκέντρωσε πολύ υψηλά ποσοστά (άνω του 50%), στοιχεία που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση μίας συνολικά απαισιόδοξης εικόνας

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 18/10/22–16/12/22 σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 221 ανταποκρίθηκαν). Η επιλογή των επιχειρήσεων έγινε μέσω διαστρωματικής δειγματοληψίας, στα πρότυπα αντίστοιχων ερευνών που πραγματοποιούνται από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, ενώ για τη συλλογή των στοιχείων των επιχειρήσεων αξιοποιήθηκε η βάση δεδομένων της ICAP. Ειδικότερα, με αρχικό κριτήριο τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ, το δείγμα περιλαμβάνει επιχειρήσεις από πρωτογενή παραγωγή, βιομηχανία και εμπόριο.

Πηγή: moneyreview.gr

Exit mobile version