Είναι περίπου κλισέ: Η κρίση γεννά ευκαιρίες. Με αυτό το motto, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι όχι μόνο δεν πανικοβάλλονται από το «αιματοκύλισμα» των τελευταίων ημερών στα κρυπτονομίσματα, αλλά… προσεύχονται να συνεχιστεί. Η έκπληξη είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για επενδυτές, όπως θα περίμενε κανείς.
Η λέξη «αιματοκύλισμα», δεν είναι υπερβολική. Έντεκα δισεκατομμύρια δολάρια εξαϋλώθηκαν, σε λίγες μόνο μέρες, από τη μαζική φυγή επενδυτών από τα UST και Luna, ενώ 7 δισεκατομμύρια δολάρια απέσυραν οι επενδυτές από το Tether. Η σκανδάλη που τραβήχτηκε, ξεκινώντας ένα μακελειό στο σύνολο των κρυπτονομισμάτων, ήταν η αποσταθεροποίηση της (ούτως ή άλλως μη δοκιμασμένης) ισοτιμίας των stablecoins με το δολάριο. Μια μικρή αποσταθεροποίηση του Tether από το 1 δολάριο έριξε το ενεργητικό του stablecoin από τα 83 δισεκατομμύρια σε λιγότερα από 76 δισεκατομμύρια χθες, σύμφωνα με την CoinGecko.
Ποιον μπορεί να μην τρομάζει αυτή η κατάσταση;
Προφανώς τους… αποφασισμένους, δηλαδή αυτούς που ακολουθούν τη στρατηγική “buy and hold”. Όπως κάνει ένας μεγάλος εχθρός των κρυπτονομισμάτων με τις μετοχές, ο Γουόρεν Μπάφετ, μάλλον αδιαφορούν για τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς, καθώς θεωρούν ότι «τα λεφτά γίνονται επενδύοντας σε καλά assets για μακρές χρονικές περιόδους».
Ο partner και υπεύθυνος οικονομικής στρατηγικής στη Goldfinch Wealth Management, Άστον Λώρενς, λέει ότι «όταν έχεις ένα διαφοροποιημένο portfolio, αν αγοράζεις και έχεις μακροχρόνιο ορίζοντα, το καλύτερο θα ήταν απλά να… απολαμβάνεις τη βόλτα σε αυτά τα ρόλερκοστερ»
Για αυτούς τους επενδυτές, τους long, είναι δεδομένο πως αυτό το “bank run”, όπως χαρακτηρίζουν το sell-off στα κρυπτονομίσματα, αυτές τις μέρες, κατά κάποιο τρόπο είναι θετικό αυτό το «αιματοκύλισμα». Γιατί, όπως εξηγούν αναλυτές, από τη μία μπορεί να προκαλεί πανικό και να ρίχνει την αξία του (άυλου) assett στο οποίο έχουν επενδύσει, από την άλλη όμως, μπορεί να αποδειχθεί υγιές μακροπρόθεσμα.
Κι αυτό γιατί κατά κάποιο τρόπο «καθαρίζει» το τοπίο από τους short επενδυτές οι οποίοι περίμεναν να γίνουν εκατομμυριούχοι σε μια μέρα, επωφελούμενοι από την εξαιρετική μεταβλητότητα, την οποία όμως επηρεάζουν και οι ίδιοι με τον πανικό τους.
Από την άλλη, αυτό το “bank run” ευνοεί την είσοδο μιας νέας «γενιάς» επενδυτών. Κι αυτό γιατί δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που είχαν ενδιαφέρον να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα να επανεξετάσουν το οικονομικό τους πλάνο και να εισέλθουν σε ένα asset class με υψηλή μεταβλητότητα, αλλά με… νόημα. Ήτοι, σε μια εποχή που οι τιμές είναι λογικές για να εισέλθει κανείς. «Όταν κάτι που σου αρέσει βγαίνει στις εκπτώσεις, θα πρέπει να το αγοράσεις», εξηγεί επ’ αυτού ο CEO της εξειδικευμένης στα crypto πλατφόρμας Onramp Invest, Ταϊρόν Ρος, ο οποίος σημειώνει ότι είναι μια καλή ώρα να εισέλθουν στα κρυπτονομίσματα οι επενδυτές που έχουν κάνει την έρευνά τους και έχουν αποφασίσει ότι τους συμφέρει μια τέτοια κίνηση.
Και οι… gamers
Υπάρχει όμως και μια άλλη «κατηγορία» ανθρώπων που προσεύχεται να συνεχίσει η πτώση της τιμής των κρυπτονομισμάτων, για λόγους οι οποίοι δεν είναι επενδυτικοί. Πρόκειται για τους gamers, οι οποίοι επωφελούνται από την παράλληλη πτώση που προκαλείται στις κάρτες γραφικών, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο σημείο που αναμένεται το λανσάρισμα των καρτών επόμενης γενιάς. Γιατί;
Όσο καταρρέει η τιμή του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων, όλο και λιγότερο συμφέρουσα γίνεται η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας καρτών γραφικών που απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας. Οι miners θα σταματήσουν ένα μέρος της εξόρυξης, ή και θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν από τις ακριβές και ενεργοβόρες κάρτες γραφικών, όσο η αξία τους παραμένει σε ανεκτά επίπεδα.
Αυτό το κύμα πωλήσεων, μαζί με τις πωλήσεις μεταχειρισμένων καρτών από τους gamers που αναμένουν την επόμενη γενιά, ασκεί μεγάλες ανταγωνιστικές πιέσεις στους παραγωγούς καινούριων καρτών γραφικών, όπως οι NVIDIA και AMP, αναγκάζοντάς τους να μειώσουν τις τιμές ώστε να εκκαθαρίσουν το απόθεμα της τρέχουσας γενιάς πριν λανσαριστεί η επόμενη.
Πηγή: newmoney.gr