Société Générale: Ήρθε η ώρα η S&P να δώσει επιτέλους στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα

Η S&P θα μπορούσε να υποβαθμίσει σε αρνητικές της προοπτικές της Ιταλίας σήμερα μετά την απογοήτευση του προϋπολογισμού για το 2024, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, τονίζει η Société Générale σε σημερινή της έκθεση, κάτι το οποίο άλλωστε έχει προβλέψει εδώ και καιρό και το έχει αποτιμήσεις ευρέως η αγορά.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, “είναι καιρός η S&P να αναβαθμίσει επιτέλους την Ελλάδα σε BBB- με σταθερές προοπτικές”, καθώς η χώρα έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να λάβει ουσιαστικά αυτό το ορόσημο.

Ειδικότερα, η γαλλική τράπεζα τονίζει πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική της θέση έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016. Με δάνεια χαμηλού κόστους από την Ε.Ε., οι πληρωμές τόκων της χώρας είναι χαμηλότερες από τις πληρωμές τόκων της Ιταλίας παρά τον υψηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Οι γενικές εκλογές και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχουν σχεδόν διασφαλίσει τη συνέχεια της πολιτικής και έκτοτε έχει τιμολογηθεί μια αναβάθμιση του rating.

Πάντως, η SocGen εκτιμά πως το περιθώριο για σημαντικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα, έπειτα και από τη σημερινή ετυμηγορία της S&P, είναι περιορισμένο, καθώς η πορεία τους δείχνει ότι η αγορά το έχει ήδη αποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό. “Με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να διαπραγματεύεται ήδη κατά 42 μονάδες βάσης κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό, πιστεύουμε ότι υπάρχει σχετικά μικρή πιθανότητα για ένα περαιτέρω ράλι”, σημειώνει χαρακτηριστικά.Σχετικά με την Ιταλία, η SocGen σημειώνει πως η S&P προέβλεπε προηγουμένως το έλλειμμα να μειωθεί στο 4,5% το 2023 και στο 3,6% το 2024, και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ να μειωθεί κατά περισσότερο από 1% ετησίως, στο 136% έως το 2026. Αυτά τα στοιχεία είναι απίθανο να επιτευχθούν τώρα που το νέο δημοσιονομικό σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης αναθεώρησε το έλλειμμα και το χρέος.

Το review της S&P τον Απρίλιο του 2023 ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 θα ήταν σημαντικός για την αξιολόγηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για δημοσιονομική σύνεση και αυτό δεν έχει υλοποιηθεί, κατά την άποψη της SocGen. Το αναθεωρημένο έλλειμμα, μαζί με την αβέβαιη σχέση με την ΕΕ, θα πρέπει να είναι αρκετό για να εξετάσει η S&P την υποβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε αρνητικές, ωθώντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας προς το καθεστώς του junk σύντομα.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των ενεργειών αξιολόγησης στα spreads μεταξύ των χωρών, καθώς οι αγορές συχνά τιμολογούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα πριν από την ίδια την αξιολόγηση. Ωστόσο, όπως τονίζει η SocGen, φαίνεται να υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών της βαθμολογίας και των κινήσεων του 10ετούς ιταλικού spread από το 2020. Αυτό σημαίνει ότι μια αρνητική προοπτική για την Ιταλία σήμερα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διεύρυνση κατά 5-10 μονάδες βάσης του spread τη Δευτέρα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως και οι υπόλοιποι τρεις οίκοι αξιολογούν την Ιταλία το αμέσως επόμενο διάστημα. Πιο κρίσιμη είναι η αξιολόγηση της Moody’s στις 17 Νοεμβρίου, καθώς ήδη από τον Αύγουστο του 2022 δίνει αρνητικές προοπτικές στο rating Baa3. Αυτό σημαίνει πως είναι εξαιρετικά πιθανό να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας σε junk.

Όπως έχει σημειώσει χαρακτηριστικά η γαλλική τράπεζα, “οι αξιολογήσεις των οίκων αναμένεται να θυμίσουν στις αγορές ότι η Ιταλία έχει αυτήν τη στιγμή τη δεύτερη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ευρωζώνη και πως σύντομα μπορεί να γίνει η χώρα με την χαμηλότερη αξιολόγηση”.

capital.gr

Exit mobile version