Société Générale: Μακριά από τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης – Τα large caps θα αντέξουν την ενεργειακή κρίση και τον δύσκολο χειμώνα στην ευρωζώνη

“Αποφύγετε τις ευρωπαϊκές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης παρά την πρόσφατη υποαπόδοση”, συστήνει η Société Générale στους επενδυτές, τονίζοντας ότι λόγω του εξαιρετικά δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος η πιο σοφή στρατηγική είναι να επενδύσουν στα large caps τα οποία και αναμένεται να είναι πιο ανθεκτικά στην επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση.

Μετά την υποβάθμιση των small caps της ευρωζώνης σε ουδέτερη στάση τον Μάρτιο, η SocGen υποβάθμισε περαιτέρω σε underweight τη συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών τον περασμένο μήνα. Ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά, οι συνθήκες ρευστότητας αποτελούν πλέον έναν σαφέστατο αντίθετο άνεμο για τα small caps, ενώ οι υψηλές προσδοκίες αύξησης της κερδοφορίας και των κερδών ανά μετοχή EPS υποδηλώνουν έντονα τον κίνδυνο υποβαθμίσεων προσεχώς, όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα. “Έχουμε πλέον μια ισχυρή προτίμηση στα large caps (τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο κι στην ευρωζώνη), τα οποία επωφελούνται από ένα ασθενέστερο νόμισμα και θα είναι πιο ανθεκτικά στην ενεργειακή κρίση η οποία θα συνεχιστεί”, σημειώνει η SocGen. Η μικρή κεφαλαιοποίηση της ευρωζώνης έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 25% από τις αρχές του 2022 έναντι πτώσης 21% στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και η μικρή κεφαλαιοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει βυθιστεί κατά 30% έναντι κερδών της τάξης του 8% για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Ιστορικά, όπως επισημαίνει, οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις έτειναν να παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις όταν η ΕΚΤ ξεκινούσε έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων και η πίεση θα μπορούσε να ενταθεί σε αυτό το μέτωπο, καθώς η ΕΚΤ παραμένει πολύ πίσω από την καμπύλη. Οι οικονομολόγοι της SocGen αναθεώρησαν τις προσδοκίες τους και τώρα βλέπουν ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων και νωρίτερo QT (δηλαδή ποσοτική σύσφιξη).

Επιπλέον, η ρευστότητα, όπως μετράται με βάση την ανάπτυξη του Μ1, τείνει να είναι ο κορυφαίος δείκτης της σχετικής απόδοσης της μικρής κεφαλαιοποίησης και βρίσκεται πλέον σε αρνητικό έδαφος, στέλνοντας αρνητικό μήνυμα για τη σχετική απόδοση των small caps τους επόμενους έξι μήνες.

Παράλληλα, δεδομένης της πτώσης των δεικτών PMI, αναμένεται ότι τα EPS θα συρρικνωθούν το επόμενο έτος και η μικρή κεφαλαιοποίηση κινδυνεύει περισσότερο σε αυτό το μέτωπο λόγω των υψηλότερων προσδοκιών των αναλυτών, οι οποίο και αναμένουν αύξηση 10% της κερδοφορίας των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στην ευρωζώνη σε μέσο όρο, έναντι 5% για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Πιο αναλυτικά, η κερδοφορία ήταν ένας ισχυρός λόγος για την υπεραπόδοση της μικρής κεφαλαιοποίησης της ευρωζώνης τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως εξηγεί η SocGen. Ωστόσο, δεν έχει θετική άποψη για το 2023 και αναμένει τα EPS να συρρικνωθούν κατά 8% στην Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις για τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις της ευρωζώνης είναι μάλλον επιφυλακτικές, με τα EPS να αναμένεται να αυξηθούν φέτος και το επόμενο έτος κατά 12% και 5% αντίστοιχα, ενώ οι προσδοκίες για τη μικρή κεφαλαιοποίηση της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι υψηλές στο 35% για το 2022 και 10% για 2023. “Κατά την άποψή μας, τα EPS των μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης της ευρωζώνης κινδυνεύουν επίσης περισσότερο λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και της εγχώριας έκθεσής τους. Από την άλλη πλευρά, το όφελος των large caps από το ασθενέστερο ευρώ και τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους θα προσφέρει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην αύξηση του πληθωρισμού”, όπως τονίζει η γαλλική τράπεζα.

Επίσης, εξίσου σημαντικό, τα small caps της ευρωζώνης αποτελούν κυκλικά assets, όπως σημειώνει η SocGen, σε σύγκριση με τα large caps, για δύο λόγους: 1) ιστορικά, έχουν επιτύχει υψηλότερη αύξηση κερδών (που εξηγεί το premium της αποτίμησής τους) και 2) εξετάζοντας τη σύνθεση των κλάδων, αυτός που έχει το μεγαλύτερο βάρος στην αγορά των small caps της ευρωζώνης είναι ο βιομηχανικός: 24% βάρος στους δείκτες μικρής κεφαλαιοποίησης, έναντι βάρους 26% στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και μόνο 13% στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη θετική συσχέτιση μεταξύ του PMI μεταποίησης της ευρωζώνης και της απόδοσης της μικρής κεφαλαιοποίησης της ευρωζώνης σε σχέση με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στο μέτωπο των αποτιμήσεων, οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις της ευρωζώνης διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλούς δείκτες, με εκτιμώμενο P/E 12μήνου στο 9,6x και τρέχον P/BV στο 1,0x. Οι μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις είναι επίσης ελκυστικές σε απόλυτη βάση (9,9x P/E και 1,4x P/BV), αλλά σε σχετική βάση, οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις οδεύουν σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ωστόσο, η γαλλική τράπεζα δεν αναμένει re-rating στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης της ευρωζώνης, εκτός εάν πρώτα βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας. 

Έτσι, η SocGen προτιμά ξεκάθαρα τα large caps, κυρίως λόγω του ασθενέστερου ευρώ και του πολύ δύσκολου χειμώνα για την οικονομία. Τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις της ευρωζώνης τείνουν να επωφελούνται από ένα ασθενέστερο ευρώ, αλλά μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δημιουργείται εκτός ΕΕ (68% για το EuroSTOXX 50 έναντι 43% για το EuroSTOXX Small).

Επίσης, η ενεργειακή κρίση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές μετοχές και ενώ δεν αναμένεται μεγάλο blackout στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και “άγνωστοι” στην εξίσωση (γαλλική πυρηνική δραστηριότητα, καιρός, Ρωσία). “Δεδομένου του παγκόσμιου αποτυπώματός τους τόσο όσον αφορά τις πωλήσεις όσο και την παραγωγή, οι μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις θα είναι πιο ανθεκτικές σε αυτό το μέτωπο”, τονίζει η γαλλική τράπεζα.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version