Στα 8,2 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών startups – Απασχολούν 7.000 άτομα

Σε αναπτυξιακή τροχιά «βλέπει» η αγορά πως κινείται ο εγχώριος κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων την τελευταία εξαετία, με τον αριθμό των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα να ανέρχεται στις 800 και τους εργαζομένους που απασχολούνται σε αυτές να υπερβαίνουν τις 7.000.

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μεγάλη δυναμική ανάπτυξης στον χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και υπάρχει σημαντικό πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεργασίας μεταξύ των δύο οικοσυστημάτων καινοτομίας Ελλάδας και Καναδά», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ρούλα Μπαχταλιά, διευθύντρια του προγράμματος καινοτόμου επιχειρηματικότητας, egg (enter, grow, go) της Eurobank μιλώντας στο δεύτερο οικονομικό φόρουμ στο Τορόντο που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Η ίδια επεσήμανε πως η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας από 1,1 δισ. ευρώ το 2017 έφτασε στα 8,2 δισ. ευρώ το 2022. Πρόσθεσε, παράλληλα, πως από το πρόγραμμα καινοτόμου επιχειρηματικότητας egg της Eurobank έχουν δημιουργηθεί και έχουν αναπτυχθεί περίπου 200 νεοφυείς εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή έχουν φιλοξενηθεί 1.200 επιχειρηματίες.

Ο Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, αναφέρθηκε στα 20 επενδυτικά funds που έχουν συσταθεί στην ελληνική αγορά με τη στήριξη της ΕΑΤΕ και τα οποία επενδύουν σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες αλλά και σε εταιρείες που βρίσκονται σε πιο ώριμα στάδια ανάπτυξης. «Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε εν ενεργεία ιδρυμένα 20 funds, που είναι venture capitals στα οποία εμείς έχουμε επενδύσει», επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Στα σχήματα αυτά, εμείς έχουμε δεσμεύσει 432 εκατ. κεφάλαια προς επένδυση. Αυτά τα funds, μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια που έχουν αντλήσει, διαχειρίζονται συνολικά 1,17 δισ., δηλαδή έχουν προσελκύσει άλλα 600 εκατ. από ιδιώτες επενδυτές, είτε από φυσικά πρόσωπα είτε από funds».

Παρά την πρόοδο του κλάδου των startups τα τελευταία χρόνια, η ανθεκτικότητά τους συνεχίζει να δοκιμάζεται από την «τέλεια καταιγίδα» που έχουν προκαλέσει ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού αλλά και η γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, oι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες με έδρα ή δραστηριότητα στην Ελλάδα έχουν αντλήσει μέχρι στιγμής 278 εκατ. δολάρια από 53 εγχώριους αλλά και διεθνείς επενδυτές. Το συγκεκριμένο ποσό, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί το αντίστοιχο του 2020 (336 εκατ. δολ.), ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσεγγίσει το ρεκόρ χρηματοδότησης του 2021 (979 εκατ. δολ.).

Εάν προστεθούν και οι εταιρείες ελληνικών καταβολών που δεν δραστηριοποιούνται καθόλου στη χώρα, το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν μέχρι στιγμής αντλήσει οι startups αγγίζει το 1 δισ. δολ. Σε αυτά υπολογίζονται μόνο οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω ΑΜΚ. Προσφάτως η ελληνική Lambda Automata, εταιρεία που έχει αναπτύξει αυτόνομους πύργους επιτήρησης οι οποίοι, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, εντοπίζουν στήλες καπνού, ανθρώπους κ.λπ. άντλησε 6,3 εκατ. δολ. από τη βρετανική Air Street Capital και το ελληνικό Marathon Venture Capital, ενώ η ελληνική Tiledb που αναπτύσσει πλατφόρμα διαχείρισης διαφορετικών και περίπλοκων δεδομένων εξασφάλισε 34 εκατ. δολ. από διεθνείς και Ελληνες επενδυτές (Alleycorp, Lockheed Martin, Big Pi Ventures κ.ά.).

 

Moneyreview.gr

Exit mobile version