Στα άδυτα της «συγχώνευσης» του Ethereum: Τα παρασκήνια του ιστορικού γεγονότος, σύμφωνα με τους ανθρώπους που το κατέστησαν δυνατό

Καθώς ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων περίμενε με αγωνία τη συγχώνευση του Ethereum που ολοκληρώθηκε μετά από χρόνια την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα προγραμματιστών, ερευνητών και μελών της κοινότητας που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο έργο ένιωσαν την πίεση να αυξάνεται.

Αλλά μετρώντας αντίστροφα τα μπλοκ καθώς η ώρα περνούσε στις 15 Σεπτεμβρίου, η ομάδα δεν πλημμύρισε από ενθουσιασμό. Μαζί με την ευρύτερη κοινότητα κρυπτονομισμάτων, αναρτούσαν tweets καθώς ο εκτιμώμενος χρόνος για τη συγχώνευση πλησίαζε όλο και περισσότερο. Όσοι συγκεντρώθηκαν δια ζώσης στο γραφείο του Ιδρύματος Ethereum στο Βερολίνο στριμώχνονταν γύρω από τους υπολογιστές τους σε μια κλήση Zoom να συζητήσουν την πρόοδο, να μοιραστούν ιστορίες και, τέλος, να γιορτάσουν.

Ωστόσο, ακόμη και με όλη την υποστήριξη, παρέμεναν αβέβαιοι, ορισμένοι αναφέροντας πώς η συγχώνευση είχε καθυστερήσει τόσες φορές στο παρελθόν και πώς ποτέ δεν είχε γίνει αναβάθμιση αυτού του εύρους, σε ένα ενεργό δίκτυο αυτού του μεγέθους.

Προς έκπληξή τους, η αλυσίδα απόδειξης συμμετοχής του Ethereum άρχισε να ολοκληρώνεται γύρω στις 3 π.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ και οι θεατές είδαν σε πραγματικό χρόνο μια ιστορική στιγμή στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων. Με τη διασφάλιση της επιτυχίας, η συγχώνευση ολοκληρώθηκε και οι προγραμματιστές και οι παρατηρητές πανηγύριζαν.

Για τους μη ειδικούς, το θέαμα μπορεί να φαινόταν αδικαιολόγητο, πιστεύοντας ότι η συγχώνευση είναι απλώς κάποια βαρετή αναβάθμιση λογισμικού. Αλλά για την ομάδα που έτρεχε το έργο, είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό τεχνολογικό επίτευγμα. Εκτός από ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για το Ethereum και τον ευρύτερο τομέα των κρυπτονομισμάτων, ο δρόμος που οδηγούσε σε αυτό απαιτούσε συνεχείς εργασίες, αμέτρητες δοκιμές, εργαστήρια, συναντήσεις και ταξίδια για τους προγραμματιστές – οι οποίοι έγιναν πρωτοπόροι στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Μεταξύ διαφορετικών γενεών και κουλτούρων, οι δεκάδες προγραμματιστές και ερευνητές κατάφεραν να συνδεθούν και να συνεργαστούν – για εβδομάδες – για να δημιουργήσουν το Ethereum και να προετοιμαστούν για τη συγχώνευση.

Η συγχώνευση βρισκόταν σε διαδικασία υλοποίησης πολύ καιρό. Από τη γένεση του Ethereum, ο δημιουργός Vitalik Buterin, μαζί με προγραμματιστές και ερευνητές, σχεδίαζαν να μεταφέρουν το δίκτυο σε σύστημα απόδειξης συμμετοχής.

Ο Mikhail Kalinin, επικεφαλής ερευνητής στην εξέχουσα εταιρεία λογισμικού Ethereum ConsenSys, ξόδευε 10 ώρες την ημέρα δουλεύοντας πάνω σε αυτό – αλλά ποτέ δεν το αντιμετώπιζε ως δουλειά, είπε στο Fortune.

Ο Kalinin, 35 ετών, είναι παλιός στο Ethereum: Άρχισε να εργάζεται στο οικοσύστημα Ethereum το 2015 – έναν μήνα πριν από την κυκλοφορία του mainnet του Ethereum, ή της κύριας δημόσιας αλυσίδας – και τελικά έγινε γνωστός ως ο «εγκέφαλος» πίσω από τη συγχώνευση. Στην πραγματικότητα, οι άλλοι προγραμματιστές λένε ότι χωρίς αυτόν, η συγχώνευση δεν θα είχε συμβεί.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Kalinin δημοσίευσε μια πρόταση για την «Εκτελέσιμη Αλυσίδα Beacon» και ένα μήνα αργότερα κυκλοφόρησε η αλυσίδα Beacon, η αλυσίδα απόδειξης συμμετοχής του Ethereum.

Αυτή ήταν μια «μεγάλη στιγμή για μένα – βλέποντας κάτι για το οποίο έχω δουλέψει πολύ που θα χρησιμοποιούν άλλοι άνθρωποι», δήλωσε ο Terence Tsao, ιδρυτής της Prysmatic Labs και προγραμματιστής στο Ethereum από το Σαν Φρανσίσκο. Δουλεύοντας με την ομάδα από το 2018, ο Tsao, 34 ετών, είδε επίσης την ανάπτυξη της συγχώνευσης στα πρώτα της στάδια.

Από τότε, οι προγραμματιστές και οι ερευνητές έχουν εργαστεί και δοκιμάσει τη διαδικασία συγχώνευσης πολλές φορές – και αυτές οι στιγμές έγιναν αγαπημένες αναμνήσεις για τα μέλη της ομάδας. Οι προγραμματιστές και ερευνητές θυμούνται το εργαστήριο «Amphora» του Οκτωβρίου 2021 που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.

«Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον και συναρπαστικό να βλέπεις ανθρώπους με τους οποίους έχεις αλληλεπιδράσει πρώτα στο διαδίκτυο για τόσο καιρό από κοντά», δήλωσε ο προγραμματιστής λογισμικού του Ιδρύματος Ethereum, Marius van der Wijden, ο οποίος εργάζεται στη Γερμανία και έχει ηγηθεί της εργασίας στο δημοφιλές λογισμικό χρήστη Go Ethereum (Geth ) από το 2020.

Στόχος τους ήταν να σημειώσουν πρόοδο και να «ξεκαθαρίσουν» ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη μετάβαση στη συγχώνευση – και έκαναν ακριβώς αυτό. Δεν το γνώριζαν εκείνη την εποχή, αλλά θα αποτελούσε σημαντικό «ορόσημο» στον δρόμο του Ethereum για την απόδειξη συμμετοχής.

Οι μεγάλες εργάσιμες ημέρες – και νύχτες – δεν είναι ασυνήθιστες για τους προγραμματιστές. Η αφοσίωσή τους στη συγχώνευση και το πάθος τους για το Ethereum, συχνά υπερέβαιναν την επιθυμία τους για διαλείμματα ή ύπνο. Επιπλέον, με προγραμματιστές και ερευνητές σε όλο τον κόσμο σε διάφορες ζώνες ώρας – Αυστραλία, Γερμανία, Ινδία, Πολωνία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ ανάμεσά τους – οι περίεργες ώρες εργασίας έγιναν ρουτίνα.

Πολλοί που εργάζονται στη συγχώνευση θεώρησαν τις προσπάθειές τους ως «το μεγαλύτερο αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά» στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, είπε ο μηχανικός του Ιδρύματος Ethereum Parithosh Jayanthi, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα το 2020 και ηγήθηκε των περισσότερων δοκιμών πριν από τη συγχώνευση.

«Σε 50, 100 χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι θα βλέπουν τη συγχώνευση σαν το γεγονός που άλλαξε πραγματικά την ιστορία», δήλωσε η ερευνήτρια του Ιδρύματος Ethereum, Hsiao-Wei Wang. «Είναι πραγματικά μεγάλο πράγμα, αλλά νιώθω ότι οι άνθρωποι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Είμαστε τόσο στην αρχή».

Πηγή: fortunegreece.com

 

Exit mobile version