Με ταχείς ρυθμούς προχωρά την επενδυτική του δραστηριότητα το Ταμείο Φαιστός, το οποίο με κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια που αξιοποιούν τα δίκτυα κινητής 5ης γενιάς. Μέσα σε περίπου έξι μήνες από τότε που ξεκίνησε την επενδυτική του δραστηριότητα το venture capital fund έχει επενδύσει σε δύο εταιρείες, δύο ακόμη πιθανές επενδύσεις βρίσκονται στη φάση του οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence), ενώ ακόμη τρεις εταιρείες είναι ένα βήμα πριν στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
«Ξεκινήσαμε επίσημα την επενδυτική μας δραστηριότητα στις 16 Μαρτίου του 2022, αλλά είχαμε από πριν επαφές με αρκετές εταιρίες που αναπτύσσουν δραστηριότητες στο πεδίο που μας επενδύουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της 5G Ventures, που διαχειρίζεται το Ταμείο Φαιστός, Αντώνης Τζωρτζακάκης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης.
Σημειώνεται πως το Ταμείο Φαιστός, διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον διαγωνισμό για την εκχώρηση του φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων 5G. Πρόκειται για ένα θεματικό fund, το οποίο επενδύει σε εταιρείες, startup και μη, οι οποίες αναπτύσσουν εφαρμογές πάνω στα δίκτυα πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Βασικός μεριδιούχος είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρ. ΤΑΝΕΟ) για λογαριασμό του Δημοσίου. Κεφάλαια έχουν εισφέρει επίσης ο όμιλος ΟΤΕ/Deutsche Telekom, το Latsco family office της Μαριάννας Λάτση και το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Η μέση επένδυση του «Φαιστός», ανέρχεται σε 5-7 εκατ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ποσό δεν μπορεί να είναι υψηλότερο. Συνολικά στην πενταετή επενδυτική του περίοδο, υπολογίζεται ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει σε 15-20 επενδυτικούς γύρους επιχειρήσεων, δεδομένου ότι μία εταιρεία μπορεί να προχωρήσει και σε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης.
Οι δύο πρώτες επενδύσεις
Σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από την έναρξη λειτουργίας του το «Φαιστός» έχει ήδη επενδύσει:
Στην Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones και στην οποία, εκτός του «Φαιστός» έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post. Η Matternet χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και δύο κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία καινοτόμα πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud με δυνατότητα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα δίκτυα 5G για την ασφαλή διαχείριση του στόλου με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών.
Στην OQ Technology, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ). Στη συγκεκριμένη εταιρεία το «Φαιστός» συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco. Το σύστημα της εταιρείας παρέχει απρόσκοπτη συνδεσιμότητα χρησιμοποιώντας 5G πρότυπα και εξοπλισμό για μια ποικιλία εφαρμογών IoT, όπως η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, η γεωργία, η εφοδιαστική αλυσίδα, η ναυτιλία, οι έξυπνες μετρήσεις, η εξόρυξη, η αεροπλοΐα και η άμυνα.
Νέες δυνατότητες στην Ελλάδα
Όπως εξήγησε η διοικητική ομάδα της 5G Ventures εκτός από το καθαρά επενδυτικό κομμάτι και την δημιουργία υπεραξιών για τους μετόχους, βασικό ζήτημα των επενδύσεων του Φαιστός είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος γύρω από το 5G. «Από τη μία, στοχεύουμε στη δημιουργία εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο και τους υπόλοιπους μεριδιούχους. Από την άλλη, η ενίσχυση του οικοσυστήματος του 5G στη χώρα. Για αυτό και είναι υποχρεωτικό, οι εταιρείες που ενισχύουμε να αποκτούν παρουσία στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τζωρτζακάκης.
Για το λόγο αυτό, το «Φαιστός» έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Corallia και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά́», η Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η Nokia Hellas, η Cosmote, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.
Ήδη, η Matternet που έχει έδρα τις ΗΠΑ (με Έλληνα ιδρυτή), σύστησε την Matternet Europe η οποία στεγάζεται στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab. Η ελληνική θυγατρική της OQ Technology έχει έδρα στο Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και ήδη έχει ξεκινήσει την στελέχωσή της ανοίγοντας 15 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.
Πηγή: moneyreview.gr