Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Όλα τα φώτα σε Πειραιώς, Attica και MIG

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακές μεταβολές εν όψει των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών - Μικρές διακυμάνσεις σε τράπεζες, blue chips - Στο επίκεντρο της προσοχής το deal για την Attica - Υποχωρούν οι ευρωαγορές πριν την Fed

Στάση αναμονής τηρεί την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να περιμένουν τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για το ύψος των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, επί τάπητος τίθενται και οι εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις, με τις μετοχές των Πειραιώς – ΜIG – Attica Group να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 11.00 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,04% και διαμορφώνεται στις 920,14 μονάδες, χάνοντας περίπου μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (920,53 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 919,13 έως 922,38 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί την τάση αναμονής της ευρύτερης αγοράς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,33% και τις 635 μονάδες. Η μετοχή της Alpha Bankενδεικτικά, υποχωρεί στο -1% και το 1 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας αυξάνονται οριακά κατά 0,3% και ανέρχονται στο 1,04 και στα 3,71 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά: 

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην Πειραιώς, η οποία αποκτά το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της Attica Group (σχεδόν το 80%), σε αντάλλαγμα για τις εκκρεμείς δανειακές υποχρεώσεις της MIG (443 εκατ. ευρώ). Στον απόηχο του παραπάνω dealη μετοχή της τράπεζας διολισθαίνει στο -1,2% και το 1,4 ευρώ, η μετοχή της MIG χάνει 9,7%, ενώ η μετοχή της Attica Group εκτοξεύεται στο +9,8%.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,17% και 2.234 μονάδες), η μετοχή της Ελλάκτωρ περιορίζεται κατά 1,6% και οπισθοχωρεί στο 1,71 ευρώ, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να έπεται στο -1,1% και το 1,76 ευρώ. Ελεγχόμενες απώλειες κατά 0,7% εμφανίζει και η μετοχή του ΟΛΠ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Motor Oil, Aegean και Jumbo ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%, με τη μετοχή της Mytilineos να συνεχίζει την ανοδική πορεία, κερδίζοντας 0,9% και θέτοντας πορεία προς ακόμη ένα ιστορικό υψηλό (19,6 ευρώ), χάρη στο deal με τη Fairfax. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,08% και 1.413 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει θετικά στο +2,1% και τα 3,4 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο ράλι της Τρίτης (+6,2%). Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΧΑΕ περιορίζεται στο -1,5% και τα 3,3 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 27 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τρίτη. 

Εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών 

Η Λεωφόρος Αθηνών, αφού κατάφερε να επανέλθει στη ζώνη των 920 μονάδων (υψηλό 7μήνου), τελεί σε κατάσταση αναμονής εν όψει των επίσημων αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική πολιτική στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.  

Τον «χορό» θα ανοίξει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%) και όχι κατά 75 μονάδες βάσης, όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες τέσσερις φορές. 

Αυτό σημαίνει ότι επιτέλους η αμερικανική τράπεζα θα πατήσει «φρένο» στον ξέφρενο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Η εν λόγω προσδοκία, μάλιστα, ενισχύθηκε περαιτέρω κι από τα χθεσινά στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος επιβραδύνθηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο. 

Αύριο (15/12) θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία επίσης αναμένεται να προβεί σε μια μικρότερη παρέμβαση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα (το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 2%). Μια τέτοια εξέλιξη, αναμφίβολα, θα στείλει ένα πρώτο μήνυμα στήριξης της οικονομίας και αντιμετώπισης του πληθωρισμού.    

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και μια σειρά επιχειρηματικών εξελίξεων (Attica Group, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.), οι οποίες αποδεικνύουν τη δυναμικότητα και τις προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλές εξ αυτών παραμένουν σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα.  

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, καθώς μια οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στα «μέτωπα» του πληθωρισμού, της οικονομίας και των επιτοκίων μπορεί να επαναφέρει τους πωλητές στο «τιμόνι». Ιδίως από την στιγμή που μπροστά μας έχουμε και τον σκόπελο των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. 

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι παρά τις ποικίλες και πολλαπλές κρίσεις του 2022 (ουκρανικό, πληθωρισμός, ενέργεια κ.α.), ο Γενικός Δείκτης μετράει κέρδη της τάξης του 3% από τις αρχές του έτους, διατηρώντας τα κεκτημένα από το ισχυρό rebound του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρές απώλειες στο -0,5% και τις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,4%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,3%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,4% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν οριακές μεταβολές , εν όψει των αποφάσεων της Federal Reserve.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές αδυνατούν να «ξεφύγουν» από τα χαμηλά έτους, ενόσω τα αμερικανικά αποθέματα βαίνουν αυξανόμενα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,1% και τα 75,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -0,2% και τα 80,4 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,3% και τα 1.819 δολάρια ανά ουγγιά. 

Πηγή: newmoney.gr

Exit mobile version