Στάση για… ανάσες στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ελεγχόμενο profit taking στο ταμπλό

Ο Γενικός Δείκτης «βλέπει» τους πωλητές να υπερτερούν οριακά, σε μια προσπάθεια κατοχύρωσης των μεγάλων κερδών του 2023 - Δεν απειλούνται τα κεκτημένα - Μεταβλητότητα σε τράπεζες και ταμπλό

Υποτονικό είναι το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε περιορισμένου εύρους κινήσεις, αποτιμώντας τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Την ίδια στιγμή, οι αγοραστές κάνουν ένα… διάλειμμα από το φετινό ράλι, κατοχυρώνοντας ένα μέρος των ισχυρών κερδών.

Η δεικτοβαρής Coca Cola αναδιπλώνεται στην περιοχή των 27 ευρώ, με τις Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Autohellas να υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, εμφανίζουν αρκετή νευρικότητα, ενώ Jumbo, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ προσπαθούν να βρεθούν σε θετικό έδαφος.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.273,24 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.274,54 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.270,28 έως 1.276,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3,6 εκατ. ευρώ.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την αφομοίωση των πρόσφατων υψηλών 7,5 ετών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,44% και τις 1.024 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, υποχωρεί στο -0,6% και τα 6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,5%, διατηρώντας ωστόσο το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank χάνει 0,4% και αναδιπλώνεται στο 1,52 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να διαπραγματεύεται στο -0,2% και το 1,55 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,20% και 3.086 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola υποχωρεί στο -1,2% και τα 27,2 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Σαράντης και ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, οι μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Autohellas περιορίζονται κατά έως 0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo αυξάνεται οριακά κατά 0,2% και προσεγγίζει το όριο των 25 ευρώ. Από την πλευρά της, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συνεχίζει άνω των 2 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΟΛΠ και Ελλάκτωρ κερδίζουν από 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,05% και 1.924 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει στο +2,8% και το 1,2 ευρώ, χάρη στις ευοίωνες προοπτικές που παρουσίασε η διοίκηση. Αύξηση άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Profile, Αλουμύλ, Κρι Κρι, Τεχνική Ολυμπιακή. Αντίθετα, Fourlis και Πλαστικά Θράκης αναδιπλώνεται στο -1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 33 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 85,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά τις οκτώ διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, σπεύδει να διορθώσει ελεγχόμενα και να κατοχυρώσει ένα μέρος των μεγάλων κερδών του 2023, τα οποία ξεπερνούν αισίως το 36%. Βέβαια, δεν λείπουν και τα επιλεγμένα στηρίγματα, στο πλαίσιο του καθιερωμένου rotation των μετοχών.

Πέραν της εύλογης αγοραστικής κόπωσης, αφορμή για τη σημερινή αδυναμία αποτελούν οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Federal Reserve, ο οποίο αν και άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούνιο (5% – 5,25%), προανήγγειλε δύο νέες παρεμβάσεις για τους επόμενους μήνες.

Σήμερα, δε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αναπροσαρμόζοντας στο 3,5% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 4% το βασικό επιτόκιο. Δεδομένη, παράλληλα, θα πρέπει να θεωρείται και μια νέα παρέμβαση τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των νομισματικών εξελίξεων, το κλίμα στην ελληνική αγορά παραμένει αισιόδοξο, καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» στην πολιτική σταθερότητα, στην ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας, αλλά και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θεωρείται ζήτημα λίγων μηνών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται μόλις στο 3,7%, με τα spreads έναντι των γερμανικών αποδόσεων να περιορίζονται μόλις στις 130 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή, τα spreads της Ιταλίας ξεπερνούν τις 165 μονάδες.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, και σε συνδυασμό με την προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις προσεχείς κάλπες της 25ης Ιουνίου, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, με τους επενδυτές να δηλώνουν άκρως ενθουσιασμένοι για τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,17% και τις 464 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,10%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,04%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,30% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,17%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι σχεδόν σταθερά.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται ήπια, μετά το «πάγωμα» των αμερικανικών επιτοκίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,57% και τα 68,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,56% και τα 73,6 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -1,22% και τα 1.944 δολάρια ανά ουγγιά.

 

Πηγή: Newmoney.gr

Exit mobile version