Αρκεί ένα “φουλ” τριήμερο, για να βγει ο πιο δύσκολος χειμώνας; “Προφανώς και όχι”, απαντούν οι επαγγελματίες του Τουρισμού.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, αν και καλοδεχούμενες οι πληρότητες που αγγίζουν το 100% στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πώς θα εξελιχθεί η χειμερινή σεζόν, για τις 1.500 περίπου επιχειρήσεις ορεινού, ημιορεινού όγκου και αστικού τύπου στην επαρχία, που θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα Χριστούγεννα για να δουν τους επισκέπτες να διαβαίνουν το κατώφλι τους.
Αυτές οι επιχειρήσεις, όπως συχνά αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, στηρίζονται εξολοκλήρου στον εσωτερικό τουρισμό, με αποτέλεσμα να έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο εξάμηνο με εκτόξευση του λειτουργικού κόστους. Πέρα από την επιτάχυνση του “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” για την ενεργειακή θωράκιση των επιχειρήσεων, ο ΣΕΤΕ έχει ζητήσει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε υψόμετρο από 300μ. και πάνω.
Σημειώνεται πως στις επιχειρήσεις αυτές, η λειτουργία της θέρμανσης μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τα μέσα Σεπτεμβρίου και να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο, σε δε περιοχές όπως η Δράμα, η Καστοριά, η Κοζάνη, η Φλώρινα κ.λπ., την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου η μέση θερμοκρασία τη νύχτα αγγίζει τους -9 βαθμούς.
Σε ό,τι αφορά στα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής σεζόν, και επειδή «μόνο με συνθήματα δεν γίνεται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας και μετά την 31η Οκτωβρίου, απαιτείται ρύθμιση για τις εργοδοτικές εισφορές, το ενεργειακό κόστος και τους συντελεστές του ΦΠΑ. «Σίγουρα, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος ή λογιστής, για να αντιληφθεί ότι η φετινή αύξηση εσόδων σε ποσοστό 10% – 15%, δεν πρόκειται να ισοσκελίσει την αντίστοιχη αύξηση 30% έως 40% στο κοστολόγιο λειτουργίας. Είμαστε οι μόνες επιχειρήσεις που σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αλλαγές των τιμών μας ώστε καλύψουμε την αύξηση στο λειτουργικό και ενεργειακό κόστος, λόγω των συμβολαίων που μας δέσμευαν», αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.
Μετά από ένα “εκρηκτικό” καλοκαίρι, φαίνεται ότι “φρενάρουν” και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του AirDNA, που επεξεργάστηκε το BNBnews, στην Ευρώπη η ζήτηση κινείται πάνω από τα επίπεδα του 2019 για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Ωστόσο, οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι για τον χειμώνα και οι κρατήσεις παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2019 για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Μάλιστα, η Ελλάδα βλέπει 40% λιγότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.
Την ίδια ώρα, η προετοιμασία για το 2023 έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με το Greek Hotelier, εστιάζοντας στις τιμές των νέων συμβολαίων, συντεταγμένα όλος σχεδόν ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει ζητήσει αύξηση 10% στα νέα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά, αν και όπως σημειώνει η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χ. Τετράδη στο ΑΠΕ, μια τέτοια εξέλιξη δεν καλύπτει την αύξηση του ενεργειακού κόστους που κυμαίνεται στο 30% με 40%. Πολύ λίγες εταιρίες εξασφάλισαν αυξήσεις άνω του 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν πενταετή υπογεγραμμένα συμβόλαια από το 2019.
Πηγή: economistas.gr