Το Σάββατο ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα για όλους τους Βρετανούς αξιωματούχους. Έπρεπε πάσει θυσία να βρουν μια λύση για το βρετανικό τμήμα της Silicon Valley Bank πριν σκάσει η βόμβα στα χέρια τους. Μέσα σε έναν καταιγισμό τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων σε εφαρμογές με τους ανθρώπους των τραπεζών και της τεχνολογίας, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε το θαύμα του. Η ανάσα ήταν σημαντική για την κοινότητα των Startup και η SVB βρέθηκε στα σίγουρα χέρια της HSBC.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ανοιχτή επιστολή από Startuppers για την διάσωση της τράπεζας, μαζεύτηκαν 140 υπογραφές σε μόλις 2 ώρες.
Οι εκτιμήσεις κάνουν πως διασώθηκαν τουλάχιστον 10.000 θέσεις εργασίας και η νεοφυής επιχειρηματικότητα γλίτωσε ένα χτύπημα που θα την έστελνε τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω. Το βρετανικό κομμάτι της τράπεζας αφορούσε τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις από 3.000 διαφορετικές ομάδες: από συμμετοχικά κεφάλαια, μέχρι νέες startups, ουσιαστικά σε όλο το φάσμα της τεχνολογικής βιομηχανίας. Το διακύβευμα ήταν πως αν δεν διέσωζαν την τράπεζα, η έρευνα και η καινοτομία στην Βρετανία θα πήγαινε πολλές δεκαετίες πίσω, ίσως χωρίς επιστροφή. Σύντομα έγινε σαφές πως πλέον το ζήτημα ήταν βαθιά υπαρξιακό.
Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt είπε χαρακτηριστικά «Ανέφερα χθες πως θα φροντίζαμε τον τεχνολογικό μας τομέα και εργαστήκαμε ώστε να πραγματοποιήσουμε την υπόσχεσή μας». Τονίζοντας πως η διάσωση έγινε χωρίς χρήση κρατικού χρήματος, κάτι που θα προκαλούσε αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Έτσι διασώθηκε ο τεχνολογικός τομέας χωρίς κόστος για τον βρετανό φορολογούμενο.
Ήταν χαρακτηριστικό πως το βρετανικό bank run συνέβη παρά τις σαφείς διαβεβαιώσεις πως οι βρετανικές καταθέσεις δεν θα είχαν καμία επίπτωση, καθώς πλέον εξελίσσονταν σε ζήτημα εμπιστοσύνης. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας πως το Αγγλικό Τμήμα της SVB θα χρεοκωπούσε! Αυτό που απογοήτευσε τον τεχνολογικό κόσμο στην Βρετανία ήταν πως η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε, πως το άνοιγμα της τράπεζας ήταν μικρό στην χώρα, αδιαφορώντας για τις πιθανές συνέπειες στον τεχνολογικό τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων. Αυτό τους πείσμωσε και λειτούργησαν ως ενιαίο λόμπι προάσπισης της ίδιας τους της ύπαρξης.
Αργότερα, όταν οι αξιωματούχοι άρχισαν να παίρνουν τα αναγκαία τηλέφωνα για να διαπιστώσουν πόσο εκτεθειμένοι είναι σε πιθανή χρεωκοπία, ήταν η σειρά των επιχειρηματιών να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Ή καλύτερα στα κινητά τους! Δημιούργησαν την ομάδα “Save UK Tech Working Group” στο WhatsApp με μέλη 100 περίπου επιχειρηματίες και venture capitalists, ώστε να συντονιστούν ως προς την γραμμή που θα τηρήσουν. Ο Coalition for a Digital Economy (COADEC) ανέλαβε το δύσκολο βάρος του lobbying για τον συντονισμό όσων τα συμφέροντα τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο. Μετά ήρθε και η ανοιχτή επιστολή από τον Andy Cockburn που η επιχείρησή του δέχθηκε ευθύ χτύπημα από τις εξελίξεις. Στην επιστολή συμπληρώθηκαν άλλες 140 υπογραφές, οι οποίες ζητούσαν παρέμβαση διάσωσης.
Το ίδιο γράμμα έφτασε στον Υπουργό του City Andrew Griffith και τον γραμματέα Επιστημών και τεχνολογίας Michelle Donelan όπου έγιναν πολλά διαδικτυακά μίτινγκ με εκπροσώπους της βιομηχανίας, τον Υπουργό Οικονομικών, την COADEC και άλλα λόμπι ή ομάδες. Όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν καταρρεύσει η SVB UK, τότε το ντόμινο θα ήταν καταστροφικό. Οι CEO’s του τεχνολογικού τομέα προέτρεψαν τους ιδιοκτήτες startups να εξηγήσουν στο Βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών πώς θα τους επηρέαζε η κατάρρευση της SVB. Το αποτέλεσμα ήταν emails από ζητήματα που αφορούσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), την απλή υποστήριξη IT για εκατοντάδες εταιρείες, μέχρι κάθε πτυχή της τεχνολογίας και της οικονομίας στην Βρετανία. Την ώρα που οι εταιρείες θα αντιμετώπιζαν άμεσο κλείσιμο με περισσότερες από 10.000 απολύσεις. Όλοι όμως ανεξαιρέτως την Δευτέρα θα αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα: Στάση πληρωμών.
Μέχρι το απόγευμα του Σάββατου αρκετές τράπεζες εξέφρασαν ενδιαφέρον να αγοράσουν το βρετανικό κομμάτι της SVB και μέχρι το βράδυ αποφασίστηκε να αποκλειστούν οι τράπεζες υπό κυβερνητική διεύθυνση. Η διεύθυνση της SVB κατέστησε όλα τα δεδομένα ανοιχτά σε υποψήφιους αγοραστές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέταζαν την βιωσιμότητα των προσφορών. Την Κυριακή το πρωί, μπήκε στον χορό και η HSBC. Τα ευχάριστα νέα για την διάσωση της αμερικάνικης μητρικής εταιρείας βρήκαν τον Βρετανό Πρωθυπουργό Rishi Sunak «στον αέρα», όπως ταξίδευε στην Αμερική και ενημέρωσε τους ρεπόρτερ πως αναμένεται να βρεθεί λύση. Οι αγορές της Ιαπωνίας είχαν ανοίξει και οι βρετανικές αρχές (σ.σ. τα χρηματιστήρια πίεζαν) ετοίμαζαν ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας. Η προσφορά της HSBC της μιας λίρας (!) αποδείχθηκε η πιο βιώσιμη λύση και η Κυβέρνηση ετοιμάζονταν να διαθέσει ρευστότητα στις πληττόμενες επιχειρήσεις στην περίπτωση που δεν θα υπήρχε συμφωνία.
Οι διαρροές περί επικείμενης συμφωνίας είχαν αρχίσει από νωρίς το πρωί της Δευτέρας και οι καταθέτες των τραπεζών είχαν διαβεβαιώσει την Κυβέρνηση πως θα παρέμεναν στην τράπεζα εφόσον παρουσιάζονταν βιώσιμη λύση. Εν τέλει τρόμαξαν αλλά τα κατάφεραν!
Πηγή: startupper.gr