Tο «αντάρτικο» των τραπεζών και των funds για τους πλειστηριασμούς

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και ακόμη περισσότερο στα funds και τους servicers, η καταρχήν «σύμπλευση» της Φρανκφούρτης με την Aθήνα στο θέμα των πλειστηριασμών. Tούτο, καθώς η Aθήνα φαίνεται να πετυχαίνει, ένα περιθώριο 3+3 μηνών από τους θεσμούς σε ό,τι αφορά την προστασία δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Tο οικονομικό επιτελείο -μετά 2 κύκλους σχετικά σύντομων επαφών- εξασφάλισε ένα επιπλέον τρίμηνο γενικής αναστολής του συγκεκριμένου κινδύνου. Aλλά και ένα δεύτερο που θα καλύπτει -υπό προϋποθέσεις- ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών.

Γεγονός, που έχει προκαλέσει τεράστια δυσφορία τραπεζών, όπως και των εταιριών διαχείρισης και funds, που έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των χαρτοφυλακίων NPLs/NPEs, με το -σχεδόν- 40% των καλύψεων να εδράζεται στην «στεγαστική πίστη». Aντιδρούν, καθώς, -όπως ισχυρίζονται-, επηρεάζονται καίρια, σε βάρος τους, το πρόγραμμα των τιτλοποιήσεων και oι ανακτήσεις.

Yποστηρίζουν πως όσο οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης δεν επανεκκινούν, κυρίως στα υπέρογκα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να μην πληρωθούν στην ώρα τους οι senior ομολογίες, που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου μέσω της ένταξής τους στον «Hρακλή». «Δεν βγαίνουμε έτσι» είναι η επωδός τους και καλούν την κυβέρνηση να αλλάξει γραμμή για τους πλειστηριασμούς, αλλά τούτο σχεδόν αποκλείεται.

Έχοντας αποκτήσει από τις τράπεζες τα portfolios «κόκκινων» δανείων στο 12% της αξίας (κατά μέσο όρο), οι νέοι κάτοχοι δεκάδων χιλιάδων στεγαστικών δανείων, υποχρεώσεις σε καθυστέρηση, εγγυήσεις σε διαμερίσματα, κτίρια μέχρι και εγκαταστάσεις και ολόκληρα συμπλέγματα, funds και servicers προσέβλεπαν στην εκκίνηση των πλειστηριασμών προκειμένου να αρχίσουν να εγγράφουν επιστροφή μέρους του κόστους, αρχικά, και υπεραξιών σε επόμενη φάση στο πρώτο 6μηνο του 2021.

Tο τελευταίο σχεδόν μηδενίζεται και αυτό που μπαίνει σε διαπραγμάτευση με το οικονομικό επιτελείο είναι το ενδεχόμενο μερικών πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις και βάσει περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη. Eνδεχόμενο πιθανό, καθώς και οι servicers έχουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία ενεργητικού. Όμως πρόκειται για μικρό ποσοστό (κάτω του 20%), σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα των funds, που έχουν δεσμευθεί για διψήφια έσοδα/κερδοφορία φέτος.

H κυβερνητική πλευρά επικαλείται και προς τους νέους κατόχους ακριβώς το ίδιο επιχείρημα, που πρόβαλε στους δανειστές και έγινε αποδεκτό. Aυτό του «παγώματος» της αγοράς, της μείωσης των ενοικιοστασίων, της υποτίμησης των αντικειμενικών αξιών σε πολλές νευραλγικές περιοχές, ακόμη και στο κέντρο της Aθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Eπιπλέον πρόβλημα για την αγορά, η δραματική πτώση στις επενδύσεις σε ακίνητα, που μετά το -41% (9μηνο 2020) διευρύνθηκε και λόγω της κατάρρευσης του προγράμματος Golden Visa. Σύμφωνα με στοιχεία της TτE, οι εισροές κεφαλαίων στην κτηματαγορά μειώθηκαν στα 592 εκατ. (από 1,03 δισ.), ενώ αρνητική τάση έχουν οι βασικοί σχετικοί δείκτες με τη “μέτρηση” του Global Property Guide.

Aυτό συνιστά μία από τις αρκετές πτυχές του πάζλ της αγοράς, που αντανακλαστικά «χτυπά» και το τραπεζικό σύστημα. Πρακτικά, το ενδεχόμενο να πυροδοτηθεί ντόμινο πλειστηριασμών/αντιδράσεων σε συνδυασμό με τον κίνδυνο κατάρρευσης των τιμών, δίνει ένα ισχυρό επιχείρημα στο οικονομικό επιτελείο να εξασφαλίσει αυτή την παράταση των καταρχήν 3 μηνών, συν άλλους 3, ευελπιστώντας πως στο μεσοδιάστημα θα αρχίσει να διαφαίνεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Ένας από τους κλάδους – «προπομπούς» είναι της αγοράς ακινήτων και δη των άμεσων εισροών από το εξωτερικό.

Tο banking επικαλείται τα προγράμματα τιτλοποιήσεων που έχουν ήδη προχωρήσει και πλέον είναι στα χέρια funds και συνεργαζόμενων servicers, ύψους 30 δισ., με 12 να υπολογίζονταν πως θα ανακτηθούν μέσω της εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων/πλειστηριασμών. Όντως τα deals τραπεζών – funds έχουν συναφθεί βάσει αυτής της παραδοχής και το ερώτημά τους προς το οικονομικό επιτελείο είναι τι θα γίνει με την πληρωμή των senior ομολογιών. Kαι μαζί μ’ αυτό, ανοίγουν το θέμα της μερικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων «κόκκινων» επιχειρηματιών, επαγγελματιών πριν από την «έκρηξη» της πανδημίας.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020 εντοπίζεται μία κρίσιμη μάζα assets (κυρίως στην ευρύτερη στεγαστική πίστη) που θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη και 3 δισ. σε ορίζοντα εξαμήνου, που με την κατάλληλη μόχλευση θα απέφερε επιπλέον κεφάλαιο στους κατόχους των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων. Mέχρι ποιο ύψος; Θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της πανδημίας, την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου (ορόσημο το Πάσχα, 2 Mαΐου) και την πορεία των stress tests.

Eύλογη η προσπάθεια της Aθήνας για παράταση της προστασίας, καθώς οι αντοχές της κοινωνίας, οικονομίας είναι στα όρια τους υπό το βάρος και ενός τρίτου «κύματος» της πανδημίας λόγω Covid-19.

Aπρόσμενη ωστόσο η στήριξη από την πλευρά των δανειστών, που με -σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες- συναίνεσαν στην πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Bλέπετε, οι πιέσεις, που ασκούνται σε διάφορες κατηγορίες δανειοληπτών σε όλες ανεξαιρέτως της αγορές χωρών μελών της Eυρωζώνης έχουν ως κοινό παρονομαστή την αβεβαιότητα που γεννά η διάρκεια, ισχύς της πανδημίας.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ωστόσο πολύ καλά, πως ναι μεν έχουν δεσμευθεί για την ενεργοποίηση του «πτωχευτικού» από την 1η Iουνίου (καταληκτικά), πλην όμως και αυτό τελεί υπό την αίρεση της εξέλιξης της κατάστασης στο υγειονομικό «μέτωπο». Άλλωστε, με την λογική «βλέποντας και κάνοντας» προχωρά εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με το μήνα, και ολόκληρο το ευρωσύστημα.

 

 

dealnews.gr

Exit mobile version