Τη δική τους συμμετοχή είχαν οι ελληνικές τράπεζες στην τελευταία αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα από τη Standard & Poor’s, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, σε ΒΒ+ από ΒΒ με σταθερές προοπτικές.
Για μια ακόμη φορά αναγνωρίστηκε η καθοριστική πρόοδος και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη μείωση των κόκκινων δανείων, κυρίως λόγω της χρήσης του σχήματος «Ηρακλής» που θα οδηγήσει τον σχετικό δείκτη στο 8% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του 2022.
Τι εκτιμά η S&P για το τραπεζικό σύστημα
Ο οίκος εκτιμά ότι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας έχει επιδείξει καλή αντίσταση στην πανδημία και τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPEs) θα είναι περιορισμένα. Eπίσης, οι θεσμικές αναθεωρήσεις του πλαισίου της χρεοκοπίας ιδιωτών βελτιώνουν την κουλτούρα πληρωμών και τους ρυθμούς ανάκτησης χρεών.
Ετσι, το κόστος κινδύνου Eurobank και Εθνικής εμφανίζονται κανονικοποιημένα και αναμένεται κάτι αντίστοιχο για την Alpha και την Πειραιώς, από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουν τις υπόλοιπες τιτλοποιήσεις των NPEs και θα απορροφήσουν το αντίστοιχο κεφαλαιακό κόστος.
Η θετική εκτίμηση της S&P για τις ελληνικές τράπεζες βασίζεται και στην επιστροφή της κερδοφορίας, την πιστωτική επέκταση με τις προμήθειες να αυξάνονται λόγω και των νέων χορηγήσεων, αλλά και τον περιορισμό του κόστους με μείωση προσωπικού και καταστημάτων του δικτύου.
Επιστροφή στη διανομή μερισμάτων
Όπως αναφέρει η έκθεση, το 2022 η Εurobank και Εθνική θα επιστρέψουν στη διανομή μερισμάτων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η Αlpha Bank. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες και η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την πρόθεσή της για διανομή μερίσματος το 2025 (χρήση 2024), με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί έναν χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο υπάρχουν και κίνδυνοι όπως σημειώνεται στην έκθεση, μεταξύ των οποίων μια πιο έντονη πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω μεγαλύτερης συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου δανείων από την αναμενόμενη και την αντίστοιχη πίεση του περιθωρίου κέρδους από το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, καθώς πλησιάζουν στο τέλος τους οι στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.
«Κομβικής σημασίας»
Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση από την S&P είναι «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και έρχεται σε μια κομβικής σημασίας συγκυρία, όπως εξηγεί o Παναγιώτης Καπόπουλος, chief economist της Αlpha Bank.
«Η νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας από την S&P -που τη φέρνει σε απόσταση αναπνοής από την επενδυτική βαθμίδα- έρχεται σε μία κομβικής σημασίας συγκυρία, καθώς το διεθνές περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο ευμετάβλητο, χαρακτηριζόμενο από γεωπολιτική αστάθεια, πληθωριστικές πιέσεις με τάσεις στασιμότητας στην οικονομική δραστηριότητα λόγω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες αξίας και τάσεων ανόδου των επιτοκίων.
Η αναβάθμιση λοιπόν συνιστά ένα ισχυρό ανάχωμα στη διεθνή αβεβαιότητα, ενώ παράλληλα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ανθεκτικότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αναβάθμιση αντανακλά το ευνοϊκό προφίλ του δημόσιου χρέους που χαρακτηρίζεται από τις χαμηλές απαιτήσεις αναχρηματοδότησής του και τα συσσωρευμένα αποθέματα ασφαλείας και την προοπτική καθοδικής τροχιάς του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Το τελευταίο υποστηρίζεται αφενός από τη δυναμική της ανάκαμψης σε πραγματικούς και ονομαστικούς όρους τη φετινή χρονιά λόγω των επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την επιστροφή του τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα (εξελίξεις που οδηγούν στην άνοδο του παρονομαστή του λόγου χρέους προς ΑΕΠ) και αφετέρου τη σταδιακή και συνετή προσπάθεια αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας μετά το πανδημικό σοκ».
Πηγή: imerisia.gr