Στην αξιοποίηση του θετικού momentum για την ελληνική οικονομία αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες αποσκοπεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ παράλληλα απώτερος στόχος είναι να «τρέξει» το πρόγραμμα αποεπένδυσης διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Παράθυρο ευκαιρίας η επενδυτική βαθμίδα
Μπορεί το χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο νόμος να προβλέπει ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2025, ωστόσο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που έχει προεξοφληθεί, μέχρι το τέλος του χρόνου θεωρείται ένα εξαιρετικό παράθυρο ευκαιρίας. Η αρχή θα γίνει με τη Εurobank και η διαδικασία αποεπένδυσης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τραπεζικοί δείκτες ενισχύονται από τις αρχές του χρόνου σχεδόν κατά 68% ενώ τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress test που θα ανακοινωθούν την επόμενη Παρασκευή (28/7) αναμένεται ότι θα αποτελέσουν ένα ακόμα θετικό σήμα.
Πρώτο ραντεβού με την SCOPE
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση της SCOPE, η οποία όμως δεν κατατάσσεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ίδιο επίπεδο με τους τέσσερις μεγάλους οίκους που ξεκινούν τις αξιολογήσεις τους από τις 8 Σεπτεμβρίου με την DBRS, θα ακολουθήσει η Μoody’s στις 15 του μήνα και είναι ο μόνος οίκος που τοποθετεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες μακριά από την επενδυτική. Στις 20 Οκτωβρίου είναι η αξιολόγηση από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου της Fitch.
Το πρώτο τεστ
Το πρώτο «τεστ» θα είναι η αποεπένδυση της Εurobank, με τη γενική συνέλευση των μετόχων να εγκρίνει την επαναγορά του 1,4%, ήτοι 52.080.673 μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ. Η πρόταση προς το Ταμείο θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο με το εύρος τιμής να έχει οριστεί μεταξύ 1,10-1,90 ευρώ ανά μετοχή (χθες έκλεισε στα 1,6355 ευρω) και το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 98,95 εκατ. ευρώ.
Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συναλλαγή που αποτελεί έμμεση ανταμοιβή των μετόχων καθώς μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή.
Ποιες τράπεζες ακολουθούν
Η τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μετοχές για διάθεση στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησης της ή/και εταιρείας συνδεδεμένης με αυτή, ωστόσο οι οποίες αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ακύρωσης τους.
Αυτό που έχει μέχρι τώρα διαφανεί, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters, είναι ότι μετά τη Eurobank θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, στην οποία το ΤΧΣ είναι μεγαλομέτοχος με 40,3% με πιο πιθανό σενάριο αυτό της συνδυασμένης προσφοράς του 20% σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο του Ταμείου.
Θα ακολουθήσουν οι Αlpha Bank για τη διάθεση του 9% και η Πειραιώς στην οποία το ΤΧΣ κατέχει 27%.