Της Anne Chow
Ξεκινάμε τη σταδιοδρομία μας έχοντας κάποια αίσθηση του ποιοι είμαστε, πού ελπίζουμε να πάμε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε. Στην πορεία, οι περισσότεροι από εμάς αναπόφευκτα βρίσκουμε τον εαυτό μας να έχει την αίσθηση ότι δεν κατευθυνόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να νιώθουμε ότι δεν πάμε πουθενά. Αν αυτό συμβεί μόνο μία φορά στην καριέρα σας, θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό.
Οι τάσεις του εργατικού δυναμικού, όπως η ευέλικτη εργασία και η αυξανόμενη επιρροή των εργαζομένων, φαίνεται ότι έχουν αυξήσει το δέσιμο της εργασίας σας με την προσωπική σας ζωή. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι, πιο συχνά -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους και εκείνων που εργάζονται για δεκαετίες- θέτουν στον εαυτό τους τα είδη των ερωτημάτων που αντιπροσωπεύουν ένα πιθανό σταυροδρόμι: Για τι είδους οργανισμό θέλω να εργαστώ; Τι είδους εργασία θέλω να κάνω περισσότερο; Με ποιον θέλω να συνεργαστώ, πού και πώς;
Αυτές οι υπαρξιακές ερωτήσεις δεν είναι τυχαίες. Αποτελούν συχνά ένδειξη ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η επαγγελματική τους ζωή έχει μείνει στάσιμη. Στασιμότητα είναι η κατάσταση της μη κίνησης προς τα εμπρός. Για πολλούς εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους με υψηλές επιδόσεις, είναι ένα άβολο μέρος.
Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της στασιμότητας δεν είναι άσχημα για όλους, όπως η μεγάλη δόση ρουτίνας ή η ελάχιστη αλλαγή που προκαλείται από εξωτερικές μεταβλητές. Δεν πειράζει που δεν βρίσκουν όλοι το πάθος τους στη δουλειά. Για όσους επιδιώκουν την έντονη ανάπτυξη στον επαγγελματικό τους ρόλο, η ιδέα του να μην πηγαίνουμε πουθενά, έστω και για ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, είναι κάτι που επιδιώκουμε να αποφύγουμε και συχνά αγχωνόμαστε γι’ αυτό.
Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με υψηλές επιδόσεις όταν η καριέρα του είναι στάσιμη;
Βοηθάει να εντοπίσουμε την αιτία του προβλήματος. Η στασιμότητα προκύπτει είτε από εσωτερικούς είτε από εξωτερικούς παράγοντες. Εν τέλει, το συναίσθημα είναι υποκειμενικό.
Κάποια στιγμή στην καριέρα μου, έμεινα σε μια δουλειά για περίπου τρία χρόνια περισσότερο απ’ όσο πίστευα ότι θα έπρεπε. Το κύριο κίνητρο για μένα εκείνη την εποχή ήταν η γεωγραφική σταθερότητα: Ήθελα να μείνω εκεί που ήμουν, ώστε τα παιδιά μου να είναι κοντά στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Ήταν μια μορφή στασιμότητας που οφειλόταν σε εσωτερικούς παράγοντες, αλλά ήταν ανεκτή επειδή ήταν δική μου επιλογή. Αν και ήταν δική μου επιλογή, υπήρξαν στιγμές μεγάλης απογοήτευσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν με προσπερνούσαν ευκαιρίες.
Οι εξωτερικοί παράγοντες φαίνονται διαφορετικοί. Ίσως το αφεντικό που σας φρόντιζε και σας στήριζε να πήγε αλλού και δεν συνδέεστε τόσο βαθιά με τον νέο σας προϊστάμενο. Ίσως η εταιρεία εξαγοράστηκε ή άλλαξε τη στρατηγική και την ηγεσία της με τέτοιο τρόπο ώστε η κουλτούρα της να μην είναι πλέον ένα μέρος στο οποίο θέλετε να βρίσκεστε. Ίσως οι απολύσεις από τις οποίες μόλις επιβιώσατε σήμαιναν πολύ περισσότερη δουλειά και ευθύνες για τον ίδιο μισθό χωρίς άλλα μέσα μεγαλύτερης ικανοποίησης.
Το επόμενο πιο σημαντικό πράγμα είναι να κάνετε έναν απολογισμό των κορυφαίων προτεραιοτήτων σας. Κορυφαίες σημαίνει κορυφαίες. Δεν μπορεί να υπάρχουν δέκα από αυτές. Προσπαθήστε να μικρύνετε τη λίστα σας. Η διαδικασία αυτή θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μεγαλύτερη σαφήνεια.
Ίσως δίνετε προτεραιότητα σε ένα βαθύτερο νόημα από την καριέρα σας ή σε πιο ικανοποιητικές ευθύνες. Ίσως χρειάζεστε ή/και θέλετε να βγάλετε περισσότερα χρήματα. Ή απορρίπτετε τα περισσότερα χρήματα και το κύρος επειδή η ευέλικτη εργασία είναι αυτό που σημαίνει τα περισσότερα για εσάς.
Ο προσδιορισμός του δρόμου που θέλετε να ακολουθήσετε δεν μπορεί να γίνει πριν προσδιορίσετε επακριβώς τι είναι αυτό που αναζητάτε από έναν διαφορετικό ρόλο ή μια νέα πρόκληση. Σε αυτό το σημείο, βοηθά επίσης να καταλάβετε αν αυτό που αναζητάτε μπορεί να επιτευχθεί στον σημερινό σας εργοδότη – ή ακόμη και στην εργασία σας.
Αν ένας προτιμώμενος ρόλος δεν είναι άμεσα διαθέσιμος, ίσως μπορεί ακόμα να βρεθεί ζητώντας να ενταχθείτε σε μια επιτροπή στη δουλειά. Ίσως η απάντηση μπορεί να βρεθεί με την εθελοντική εργασία σε έναν τοπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Ανάλογα με τον εργοδότη σας, μια παράλληλη απασχόληση μπορεί ακόμη και να είναι εφικτή.
Η προτεραιότητά σας μπορεί να είναι να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι είναι πιο σημαντικό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να είστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Μιλώντας για άνοιγμα… θα πρέπει να διευρύνετε το άνοιγμά σας με το να είστε πιο στοχευμένοι στη δικτύωση.
Με κάθε τρόπο, εκμεταλλευτείτε το υπάρχον δίκτυό σας. Βασιστείτε σε μέντορες, προηγούμενα αφεντικά και στενούς συναδέλφους για να δημιουργήσετε νέες επιλογές για τον εαυτό σας. Αλλά να είστε επίσης πολύ προσεκτικοί. Θα μπορούσατε εύκολα να «καείτε». Να είστε συνετοί και σκόπιμοι στη δικτύωσή σας. Καμία σχέση δεν είναι ίδια με την άλλη.
Τούτου λεχθέντος, μην τα κρατάτε όλα μέσα σας. Αν είστε το είδος του ανθρώπου που αναζητά νέες προκλήσεις ή βρίσκεστε σε ένα σημείο όπου θέλετε να αλλάξετε την τρέχουσα πορεία της καριέρας σας ή ακόμη και κάποιος που θέλει να ευθυγραμμίσει βαθύτερα την επαγγελματική και την προσωπική του ζωή, δεν μπορείτε να εσωτερικεύετε τα προβλήματά σας.
Οι άνθρωποι που τα καταπιέζουν είναι αυτοί που τελικά αφήνουν την απογοήτευσή τους να φανεί σε άλλα σημεία. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε προσεκτικά και στρατηγικά την ενέργεια της φιλοδοξίας σας για να μπείτε στο σωστό δρόμο για την επόμενη ευκαιρία. Και μην ξεχνάτε, η αλλαγή απαιτεί δράση. Ευθυγραμμίστε τη φιλοδοξία σας με τις πράξεις σας.
Η Anne Chow είναι lead director στο διοικητικό συμβούλιο της FranklinCovey, διευθύντρια της 3M και συν-συγγραφέας του ευπώλητου The Leader‘s Guide to Unconscious Bias. Η Chow είναι η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της AT&T Business και έχει χαρακτηριστεί δύο φορές από το Fortune ως μία από τις Πιο Ισχυρές Γυναίκες στις Επιχειρήσεις.
Πηγή: fortunegreece.com