Τι σημαίνει για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες η κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι τριγμοί που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank δεν θα διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό, διατυπώνουν στο Capital.gr υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου και των εποπτικών αρχών.

Αυτό ήταν το πνεύμα και των δηλώσεων που πραγματοποίησε αργά εχθές το βράδυ ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, διαβεβαιώνοντας ότι “οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι σε καλή κατάσταση και δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες στη Sillicon Valley Bank (SVB)”.

Αναγνώρισε πάντως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ότι παρότι δεν υπάρχει άμεση έκθεση την SVB, αυτό που συνέβη “είναι μια υπενθύμιση για εμάς ότι μπορεί στο τραπεζικό σύστημα να υπάρξει σοκ ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού μας συστήματος.

Πηγές του Capital.gr που συμμετείχαν στις χθεσινές εργασίες του Eurogroup αποκάλυψαν ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών “δεν έδειξαν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ -τουλάχιστον όχι μπροστά στις κάμερες”.

Πράγματι, στις δηλώσεις του ο κ. Ντόναχιου παραδέχθηκε ότι “θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση” -δήλωση που προδίδει έναν σημαντικό βαθμό ανησυχίας δεδομένης της πολύ υψηλής αβεβαιότητας που επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές. Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της ηπείρου έκλεισαν στο “κόκκινο” με απώλειες μεταξύ 2,50% και 3%.

Δεν “βλέπουν” μετάδοση στην Ελλάδα

Υψηλόβαθμα στελέχη του εγχώριου τραπεζικού κλάδου εμφανίζονται καθησυχαστικά δεδομένης της πολύ διαφορετικής διάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα -και ευρύτερα στην Ευρωζώνη- καθώς δεν παρουσιάζει φαινόμενα τόσο υψηλής έκθεσης σε συγκεκριμένους κλάδους ή οικοσυστήματα όπως συνέβη με τη SVB.

Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ ξύπνησαν δυσάρεστες αναμνήσεις από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 που πυροδότησε τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι αμερικανικές αρχές παρενέβησαν αποφασιστικά παρέχοντας εγγύηση για το σύνολο των καταθέσεων στις δύο τράπεζες προκειμένου να αποτρέψουν το bank run αλλά και τη μετάδοση της κρίσης εντός και εκτός συνόρων.

“Έχοντας εκπαιδευτεί στην κρίση του 2008, οι regulators στις ΗΠΑ εμπόδισαν τη “φωτιά” που άναψε με την κατάρρευση της SVB να εξαπλωθεί”, αναγνωρίζει πηγή του κλάδου στη χώρα μας. “Νομίζω πως έγινε το καλύτερο δυνατό” σχολιάζει υψηλόβαθμη θεσμική πηγή μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εγγυηθεί τις καταθέσεις στις δύο τράπεζες.

Παραδέχονται, πάντως, οι ίδιες πηγές ότι οι εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ δεν εντόπισαν εγκαίρως τις αστοχίες στο risk management της SVP οι οποίες ευθύνονται, σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων, για τη δραματική κατάληξη της “τράπεζας των startups”.

Πώς θα επηρεαστεί η πορεία των επιτοκίων

Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο οι πρόσφατες εξελίξεις θα επηρεάσουν την προδιαγεγραμμένη άνοδο των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι σχετικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών θα “εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει ή όχι συνέχεια” στα φαινόμενα κατάρρευσης τραπεζών λόγω της νομισματικής σύσφιξης.

Κρατούν, πάντως, “μικρό καλάθι” σχετικά με την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών λαμβάνονται με γνώμονα τον πληθωρισμό -ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες όπως αυτές που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Εξελίξεις αναμένονται σήμερα και στις ΗΠΑ όπου θα δημοσιευτούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το CNBC, μέχρι πρότινος θεωρούνταν πιθανό να δούμε ακόμη και μια αύξηση στα επιτόκια της Fed κατά 50 μονάδες βάσης, εάν η πτώση του πληθωρισμού δεν ικανοποιήσει τις αρχές, ωστόσο πλέον θεωρείται πιθανότερη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Το ζήτημα είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν αύριο και την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη, ενώ δηλώσεις για το θέμα αναμένεται να πραγματοποιήσει στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version