Τι σημαίνει η υποχώρηση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο

Την αρχή μιας τεχνικής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού με αμφίβολη συνέχεια και ενώ οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες συνεχίζουν να αυξάνονται αποτύπωσαν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί στο 9,1%, από 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού ήταν αποτέλεσμα του περίφημου “φαινομένου βάσης” και προήλθε από τη μείωση του ρυθμού αύξησης, των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ειδικά από τα μέσα του περασμένου μήνα. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων για τον περασμένο μήνα συνέβαλαν μόνο κατά το 2,68% στη συνολική άνοδο του πληθωρισμού, έναντι συμβολής 5,5% και 6,2%, αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο. Με άλλα λόγια, αν οι τιμές στα καύσιμα για τον Οκτώβριο παρέμεναν απολύτως ίδιες με πέρυσι, ο πληθωρισμός θα διαμορφώνονταν στο 6,4% και όχι στο 9,1%.

  
Το φαινόμενο οι τιμές να βρίσκονται στα ύψη και ο πληθωρισμός να υποχωρεί οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μετρά την αύξηση των τιμών και όχι τις ίδιες τις τιμές. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η τιμή του φυσικού αερίου. Στην μέτρηση του Οκτωβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε για παράδειγμα αύξηση κατά 68,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, με την τιμή να βρίσκεται φέτος στα 113 ευρώ την μεγαβατώρα, από 73,5 ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο του 2021. Η αύξηση όμως της τιμής του φυσικού αερίου το 2021, σε σχέση με το 2020 ήταν περίπου 900%, αφού η τιμή έφτασε πέρυσι τα 73,5 ευρώ από 8,5 ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα του 2020.

Στο ερώτημα αν η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί, η απάντηση είναι ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις αυξήσεις που θα έχουμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, κυρίως σε καύσιμα και τρόφιμα, σε σχέση με τις αυξήσεις που είχαμε για τα ίδια είδη το 2021 σε σύγκριση με το 2020.

Το επίπεδο των τιμών

Πιο ουσιαστική από την παρακολούθηση του Γενικού Δείκτη είναι ίσως η πορεία του επιπέδου των τιμών. Με βάση το χθεσινό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών του “καλαθιού” του πληθωρισμού βρίσκεται σε άνοδο, με εξαίρεση τις συσκευές, τις υπηρεσίες τηλεφωνίας, τα οπτικοακουστικά μέσα και τους υπολογιστές.

Ένας σημαντικός δείκτης, ειδικά για την Ελλάδα, αφού κοινή αίσθηση είναι πως “ό,τι ανεβαίνει, δεν κατεβαίνει”, είναι και ο παραγνωρισμένος δείκτης του δομικού πληθωρισμού. Δηλαδή, ο πληθωρισμός αν αφαιρεθούν από τη μέτρηση τα καύσιμα και τα νωπά τρόφιμα. Ο δείκτης αυτός δίνει μια αίσθηση για τη “διάχυση” των ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του καλαθιού του πληθωρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Σεπτέμβριο, ο δομικός πληθωρισμός για την Ελλάδα ξεπέρασε το 5%. Αυτό σημαίνει ότι σε μέσα επίπεδα, σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που καταναλώνουμε, πληρώνουμε μια μέση αύξηση τιμής 5% και με τάση αύξησης για τους επόμενους μήνες.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η σημαντική αναθεώρηση που προαναγγέλλεται από το οικονομικό επιτελείο για το μέγεθος του πληθωρισμού τόσο για φέτος όσο και για το 2023. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε χθεσινή ομιλία του ανακοίνωσε ότι η πρόβλεψη για φέτος από το 8,8% που ήταν, θα φτάσει κοντά στο 10%, ενώ για το 2023 από 3% που αναμενόταν ο μέσος πληθωρισμός θα φτάσει το 5%.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version