Στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη στρέφεται το ενδιαφέρον των αναλυτών, με τις νομισματικές αρχές να συνεχίζουν την προσπάθεια αναχαίτισης του πληθωρισμού.
Ωστόσο, το περιβάλλον της αυξημένης χρηματοπιστωτικής αστάθειας και της κλιμακούμενης οικονομικής επιβράδυνσης φαίνεται ότι μας οδηγεί σιγά – σιγά προς το τέλος της «σφιχτής» πολιτικής.
Η Federal Reserve, απόψε στις 9.00 (ώρα Ελλάδος), εκτός απροόπτου θα ανακοινώσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 5% – 5,25% -το υψηλότερο από το 2007.
Αυτή όμως, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι και η τελευταία παρέμβαση εκ μέρους της Fed, η οποία θα ρίξει τίτλους τέλους στον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης, ο οποίος θεωρείται από τους πλέον επιθετικούς σ’ όλη την ιστορία της κεντρικής τράπεζας.
Αυτή η διαφαινόμενη «παύση», φυσικά, σχετίζεται με τις επίμονες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ, καθώς μετά τις Silicon Valley Bank και Signature Bank ήρθε και η σειρά της First Republic Bank να κηρύξει χρεοκοπία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της Τρίτης οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στη Wall Street υπέστησαν ένα ευρύ sell off, καθώς οι αναλυτές πιστεύουν ότι έπονται κι άλλες καταρρεύσεις στον τραπεζικό τομέα.
«Ακούμε ολοένα και περισσότερο για μια παύση των αυξήσεων. Έτσι φαίνεται ότι θα συμβεί, αλλά η Fed γνωρίζει ότι η δουλειά με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει» σχολιάζει στο Bloomberg o Μίκαελ Φερόλι, αναλυτής της JP Morgan.
Αρκετοί Αμερικανοί βουλευτές, κυρίως του Δημοκρατικού Κόμματος, έχουν επανειλημμένως ζητήσει από τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι η τραπεζική αναταραχή και τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν την οικονομία πιο ευάλωτη.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο πληθωρισμός (5% τον Μάρτιο) παραμένει σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα του στόχου του 2%, γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη.
«Η Fed θα πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στον πληθωρισμό. Υπάρχουν τόσα πολλά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα τραπεζικά προβλήματα» εξηγεί η Βερόνικα Κλαρκ, οικονομολόγος της Citigroup.
Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ορισμένα μακροοικονομικά στοιχεία, όπως οι καταναλωτικές δαπάνες και ο τραπεζικός δανεισμός, τα οποία δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.
Την Πέμπτη η απόφαση της ΕΚΤ
H κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι κάπως πιο διαφορετική, καθώς η Γηραιά Ήπειρος αφενός έχει μεγαλύτερα περιθώρια σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, αφετέρου δεν αντιμετωπίζει τα ίδια τραπεζικά προβλήματα (ιδίως μετά την επίλυση του βραχνά της Credit Suisse).
Tα στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο έδειξαν ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο, ενώ ο «δομικός» πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια) επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7% τον προηγούμενο μήνα.
Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η οικονομία θα παραμείνει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης (έστω και οριακό), η Φρανκφούρτη φαίνεται ότι διαθέτει τον «χώρο» προκειμένου να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.
Σήμερα, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 3,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι στην αυριανή συνεδρίασή της, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια παρέμβαση είτε των 25 (πιο πιθανό) είτε των 50 (λιγότερο πιθανό) μονάδων βάσης.
Πηγή: newmoney.gr