Δύο είναι οι αιτίες της καθοδικής πορείας που ακολούθησαν οι τιμές του μαύρου χρυσού τον προηγούμενο μήνα, παρά το γεγονός ότι η προσφορά στην αγορά πετρελαίου παραμένει «σφικτή». Αυτό διαπιστώνει ο ειδικός στα θέματα ενέργειας Νταν Γέργκιν.
Ο Γέργκιν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, προσπαθεί να εξηγήσει αυτό το «παράδοξο» της αγοράς πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με τον ειδικό, τα γεγονότα που οδήγησαν σε πτώση τις τιμές βρίσκονται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και δεν είναι άλλα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αποφάσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) αναφορικά με τα επιτόκια.
Από πέρυσι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν σε ανοδική πορεία, εκτοξεύτηκαν δε μετά τη ρωσική ερισβολή στην Ουκρανία. Αλλά από τα τέλη Μαΐου, το Brent έχει υποχωρήσει, και ενώ ξεπερνούσε τα 120 δολάρια το βαρέλι «προσγειώθηκε» στα 109 δολάρια περίπου, ή 10% περίπου χαμηλότερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 9% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ο Γέργκιν, αντιπρόεδρος της S&P Global, είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιλέγει να πολεμήσει τον πληθωρισμό, ακόμη και με τον κίνδυνο να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, και αυτό είναι που «ανοίγει τον δρόμο στην πτώση της τιμής του πετρελαίου».
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ είπε στους βουλευτές ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό, παρόλο που αναγνώρισε ότι μπορεί να προκληθεί ύφεση. Η επίτευξη μιας «ομαλής επαναφοράς», στην οποία η [νομισματική] πολιτική θα είναι περιοριστική χωρίς σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, όπως η ύφεση, θα είναι δύσκολη, ανέφερε.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επεκτείνει τον πόλεμο από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία σε έναν οικονομικό πόλεμο με την Ευρώπη, όπου προσπαθεί να δημιουργήσει δυσκολίες που θα σπάσουν τον συνασπισμό». Η Ρωσία έχει περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και μείωσε τις ροές προς την Ιταλία. Αυτές οι ενέργειες έχουν πυροδοτήσει φόβους για έναν δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη. Οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν τώρα να γεμίσουν υπόγειες αποθήκες με προμήθειες φυσικού αερίου.
Ο ρόλος της Κίνας
Ο Γέργκιν είπε ότι οι προοπτικές ζήτησης για την Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, είναι επίσης αβέβαιες. Η Κίνα άνοιξε ξανά σιγά-σιγά τμήματα της χώρας που είχαν κλείσει πρόσφατα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid. Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα οι κινεζικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανακάμψουν από αυτούς τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.
Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν τώρα μια αργή ανάκαμψη λόγω των παραλλαγών της Covid, της ασθενέστερης ανάπτυξης και των περιορισμένων μέτρων στήριξης.
Η τιμή του brent
Θα ανακάμψει η προσφορά;
Νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, ή 7% της παγκόσμιας ζήτησης, και κατά την ίδια ποσότητα τον Αύγουστο. «Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ + θα προχωρήσει σε μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση και θα επιτρέψει στα λίγα μέλη με πλεονάζουσα ικανότητα να παράγουν περισσότερο», δήλωσε ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει την πτώση των τιμών του brent στα περίπου 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, είπε.
Ωστόσο, οι αγορές δεν θα πρέπει να υποθέτουν ότι η προσφορά θα ανακάμψει. «Ενώ οι ποσοστώσεις παραγωγής στα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν σταδιακά χαλαρώσει, τα περισσότερα από αυτά απέτυχαν να αυξήσουν την παραγωγή με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς», σημείωσε ο Γκάρντνερ.
Πηγή: newmoney.gr